onsdag 13 september 2017

Föräldrarollen

Kvalitet inte kvantitet
Har du läst några biografier som handlar om mäktiga affärspersoner eller politiker? Ofta tenderar de som har barn att beklaga sig över att de inte tog sitt föräldraansvar på större allvar. De som inte gör den reflektionen brukar argumentera för att det inte är tiden med barnen som är viktig utan kvalitetstid som är det viktiga. Den första reflektionen tror jag är väldigt sund om man bryr sig om sina barn på riktigt och till sist inser vad man gått miste om, och vad man tagit ifrån sina barn och sig själv. Det andra perspektivet är en dålig form av rättfärdigande av sitt beteende. Och vad är då kvalitetstid? Att man gör dyra resor tillsammans och några få timmar per vecka umgås? Knappast! Utan tvekan är kvalitetstid och antal timmar tillsammans viktiga för den ömsesidiga relationen mellan en förälder och barn. Inte minst är det viktigt att orka och få till tid för stöd med läxor, simträning, deltagande i fritidsaktiviteter och så vidare för barnens bästa. Därutöver är det också viktigt att försöka öka jämställdheten i föräldraskapet. Onekligen är det fortfarande kvinnor som tar ett mycket större ansvar för barnens välbefinnande i en relation, och det är knappast rätt ur ett jämlikhetsperspektiv. Det finns givetvis undantag, men de är fortfarande allt för få.
https://unicef.se/barnkonventionen
http://europa.eu/youreurope/citizens/family/children/parental-responsibility/index_sv.htm
Går det att bra uppnå balans mellan ett krävande uppdrag och föräldrarollen?
Är det då möjligt att klara av ett mycket krävande uppdrag parallellt med ett rimligt föräldraansvar? Det är verkligen inte lätt om man till exempel är en ledande politiker eller en domare. Är man dessutom två personer med väldigt krävande uppdrag är det än svårare att klara av en rimlig balans mellan arbetsliv och föräldraansvaret.

Jag ska inte "kasta sten i glashus". Livet som ledande politiker är extremt tidskrävande vad avser mötestider och mängden information som man måste läsa in inför alla formella möten. Och alla förberedelser som krävs inför alla beslutsmöten. Lägg därutöver in alla viktiga möten med alla fritidspolitiker som måste ske på kvällstid samt helger. Lägg därutöver till alla viktiga möten med de invånare man på ett bra sätt ska representera så känns dygnets 24 timmar och sju dagar i veckan som hopplöst för lite tid. Särskilt utmanande är det självklart när man har unga barn och om man är ensam om att representera ett parti i många beslutande organ. Helt klart är att jag vill vara mer engagerad i min dotters önskemål om fler utvecklande fritidsintressen framöver.

Jag anser att vi måste utveckla bättre former för det demokratiska arbetet som gör det mer möjligt att klara av de olika roller vi har i livet. Det är väl inte rimligt att vi ska förvänta oss att alla som ska klara ledande politiska roller, på ett tillfredställande sätt, ska vara som Angela Merkel, barnlösa. Idag vill jag påstå att det inte går att få till en rimlig balans mellan ett krävande arbetsuppdrag med oregelbundna arbetstider med ett tillräckligt ansvarsfullt föräldraskap. Personligen är jag mycket tacksam över att jag har svärföräldrar och egna föräldrar som stöttat mycket genom åren för att livspusslet och "föräldraansvaret" ändå rimligt bra fungerat. Långt ifrån alla har det stödet.
https://assistanskoll.se/20150129-Forsekringskassan-fortydligar-grenserna-foreldraansvaret.html
Särskilt tråkigt är det att konstatera att allt för många föräldrar som skiljer sig inte klarar av att se till barnens bästa i samband med separation och fördelning av det fortsatta gemensamma föräldraansvaret. Dagligen tvingas domstolar avgöra hur förhållanden mellan barn och föräldrar ska regleras. Och vem tror att det hjälper de flesta barn att en domstol formellt beslutar om en fördelning av ansvar om föräldrarna ändå inte kan ta ett gemensamt och respektfullt ansvar för att barnens bästa, inte de egna känslorna, ska få råda efter en separation? Svåra frågor och tyvärr hamnar oftast barnen i kläm. Mer kärlek till barnen som utgångspunkt skulle inte skada i många fall. Och tiden med barnen är viktig oavsett bortförklaringar om att kvalitetstid kan kompensera omfattande frånvaro.

Dagens kalkon
Abdullah Hadsan Moalin, MP. Politiker måste förstå att det är viktigt att sköta bokföringen.
http://www.expressen.se/gt/kommunpolitiker-skulle-hjalpa-flyktingar-atalas/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Trots högkonjunktur presterar inte regeringen bättre. Och inget sparas i ladorna inför sämre tider. Förhoppningsvis har vi en liberal ledning över Uppsala och Sverige om ett år.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sista-chansen-för-löfven-1.4626380




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar