torsdag 7 september 2017

Etikettering av människor

Värdegrund, lagar och språk
Inkludering är ett bättre ord än integration när vi talar om hur gamla och nya invånare i ett samhälle snabbare ska känna sig och bli en gemensam kraft mot en bättre framtid. Samtidigt kan vi i oändlighet tala om vad olika ord betyder för olika människor. Vi gör alla våra egna tolkningar och beroende av vem som säger orden tolkas samma ord olika. Komplext? Ja. Oavsett om vi kallar det för integration eller inkludering är det ett nödvändigt arbete för att ett samhälle socialt ska utvecklas hållbart. För mig är det självklart att ordet/orden också handlar om att vi ska berika varandra, det är själklart så att vårt samhälle också kan utvecklas genom att lära av andra kulturer och inflyttade människors kunskaper. Men grundvärderingarna och lagen gäller oss alla jämlikt, oavsett vad man tycker om enskilda delar av lagen. Har man problem med det får man jämlikt verka för förändringar inom det demokratiska systemet.

Det finns massor av positiva inslag inom olika kulturer runt om i världen. Alla samhällen har utvecklats olika. När vi jämför är det inte så enkelt att man enbart kan jämföra en eller två perspektiv. Vi måste jämföra massor av perspektiv och utifrån det, och egna livsprioriteringar, bestämma vilken helhetsmiljö jag tycker är bäst för mig. Sveriges kultur har sina fel och brister precis som alla andra. Samtidigt hör jag till dem som tycker att det svenska folket ändå lyckats bra med att utveckla ett samhälle som inkluderar de flesta och som erbjuder alla en möjlig väg mot att förverkliga egna drömmar, oavsett i vilket socialt sammanhang man är infödd. Jag tycker att den bifogade artikeln ger uttryck för ett förakt för helheten som Sverige representerar som jag inte gillar. Bland annat skriver han "Sverige är den bästa platsen för överlevnad, där nästan alla hålls vid liv, men det är inte rätt plats för att ha ett meningsfullt, kreativt, uppfinningsrikt och glädjefyllt liv i tillsammansskap med andra människor." Jag har haft förmånen att bo på fantastiska platser runt om på vår jord. Bra grogrunder för god livskvalitet finns att finna på många ställen. Men Sverige erbjuder fortfarande en mycket bra plats för att känna meningsfullhet, kreativitet, uppfinningsrikedom och glädje tillsammans med både "gammel" och "ny"-svenskar. Rasistkortet är så förstört i Sverige att det tyvärr låter de riktiga och få människor som anser att hudfärg, avvikande religion, avvikande sexuell läggning etc avgöra om man är en acceptabel människa eller ej. Liknande lättvindig etikettering av människor är korkad.
https://www.etc.se/kronika/integration-ar-en-stor-rasistisk-logn

I den bästa av världar lagar vi ihop det mest framgångsrika lokalsamhället, kan vara Sverige ur ett globalt perspektiv, som blir en underbart god "fruktsallad" av det bästa från olika kulturer. För att lyckas med det måste samhället och dess delar ledas klokt. För klokt ledarskap krävs ledare med de erfarenheter och kompetenser som utmaningarna kräver. Vi har kompetensbrist i Sverige!

Dagens kalkon
Ericssons styrelse som så kraftigt misslyckats att säkra en hållbar strategi och tillräcklig operationell förmåga. Sorgligt att se ett så fint företag med så många duktiga medarbetare skötas så dåligt.
https://www.svd.se/14000-kan-tvingas-ga-i-princip-nedlaggning

Dagens stjärna
Alla som tydliggör regeringens farliga näringslivspolitik. Klart att långivarbolagen och finansbolagen ska kunna hantera sina egna risker men det är inte synonymt med att slå mycket hårdare på bolag med huvudsäte i Sverige jämfört med andra EU-länders krav. Lika dumt som kraven på svenska bönder om djurhållning samtidigt som massor av kött importeras från länder som behandlar djuren som skit.
http://www.expressen.se/dinapengar/nordea-flyttar-till-finland/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar