fredag 8 september 2017

Sverigebilden

Stolt utan smink
Du vet väl att det är män som numera står för den största tillväxten bland människor som utför skönhetsoperationer, som sminkar sig, som går på manikyr och andra insatser för att göra fasaden "attraktivare"? Särskilt i Asien går den här utvecklingen fort på vissa marknader. Jag dömer inte någon som tycker att det är värt att göra så. Samtidigt tar jag mig friheten att önska att många fler människor kunde vara stolta för de unika personer de är och mer fokusera på personligheten och det egna beteendet snarare än ytan. Jag vet att ytan har stor betydelse. Talesättet "You never get a second chanse to make a first impression" ska tas på största allvar. Samtidigt vet både du och jag att en hållbar längre relation alltid handlar om personligheten, kemin och ömsesidig respekt, inte utseende. Kort och gott skulle man kunna säga att en längre fungerande relation kräver att vi med glädje kan träffa varandra utan smink.

Människor, föreningar, kommuner, städer, företag och länder är inga undantag från viljan att framstå i "god dager". Självklart vill de flesta förknippas med något positivt och något framgångsrikt. Även ett företag eller ett land måste dock klara av att matcha den bild man försöker sälja med hur verkligheten också är. Om inte den verklighetsbild man jobbar med att beskriva av ett företag eller ett land stämmer med den osminkade verkligheten förstärker bara försöken att skönmåla en negativ bild allt mer. Om man har haft en positiv image/bild tidigare och nu har blodsprängda ögon, är allmänt pluffsig och talar osammanhängande efter ett hårt festande med vänner är det klokt att vara ärlig. Jag är bakis och mår inte så bra men jag ska ta tag i min bakfylla och se till att bli på topp igen fort. Jag ska minska min drogkonsumtion, jag ska träna mer och jag ska aldrig vara uppe senare än 02:35..... Om man visar den verklighetsnärvaron kan man sannolikt upplevas som trovärdig när man säger att man ska komma tillbaka till fornstora dagar. Eller vad tror du?

Både i det lilla och det stora. Både för människor och länder råder ständiga konkurrensförhållanden. Bäst exemplifieras dessa ständiga kamper inom idrottens värld. Den som vill tillhöra de bästa måste ha höga ambitioner, satsa mycket på bildning, samla sina krafter klokt och träna mycket. Det finns inga genvägar till riktig egenskapad framgång. Och det finns aldrig tid för vila för den som vill försvara en uppnådd plats i toppen.

Lös problem!
Jag har under många år varit affärsman och rest mycket runt om i världen. Det har varit med stor stolthet jag har berättat att jag är svensk. Det lilla landet uppe i norr som gång efter gång under slutet av 1800-talet och under 1900-talet berikat världen med framgångsrika personer och företag. Dessutom lyckades människorna i Sverige skapa ett av världens mest rika samhällen där den socialt mest utsatte oxå hade det relativt sett bra jämfört med de allra flesta andra länder på vår jord. Nu har vi dock ett läge i Sverige som jag hoppas endast är en längre "baksmälla". För att inte snabbt förstöra den fantastiskt positiva bilden av Sverige som våra tidigare invånare byggt upp är det klokt att erkänna att "baksmällan" råder men att vi nu ska ta oss tillbaka till den absoluta toppen av världens välståndssamhällen igen. Det går om man inte förnekar problemen vi defacto har och som är allvarliga. Polisen har pekat på några stora sociala problem. Växande utanförskapsområden och ökande hopplöshet är inte acceptabelt! Framtidskommissionen har pekat på ett flertal reformer som kan vitalisera Sverige igen. Förslag på mediciner mot baksmällan och de strukturella problemen finns, de måste också förverkligas! Vad väntar Sveriges riksdag på?
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/for-latt-att-vara-kriminell-i-sverige/
https://si.se/verksamhetsomraden/sverigebilden-utomlands/
https://www.svtplay.se/Sverigebilden
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-bilden-av-sverige-bortom-sverigebilden-1.4602750

Sverige är inte en isolerad ö. Det är en del av världen som utvecklas mer eller mindre bra i jämförelse med andra samhällen runt om i världen. Andra samhällen som vi både samarbetar med och konkurrerar emot om begränsade resurser. Andra samhällen som vi konkurrerar emot om affärer som skapar förutsättningar för generellt välstånd på vår hemmaplan. En hemmaplan som vi själva kan påverka. En hemmaplan som måste vara attraktiv om vi ska klara den globala och tuffa konkurrensen.

Dagens kalkon
Regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Varför ska alla svenska skattebetalare subventionera fackavgifter? Om inte facken kan sälja in sitt värde till tillräckligt många personer får de avveckla sin verksamhet. Om man vill ge liknande miljardbidrag borde regeringen göra det till sjukförsäkringssystem för småföretagare! Jag är inte emot facklig verksamhet men definitivt emot att S ständigt avvecklar det egna ansvaret!
http://www.gp.se/ledare/facken-ska-inte-stödjas-av-skattebetalarna-1.4610278

Dagens stjärna
Naomi Abramowicz. Självklart ska det ställas inkluderande krav för att få bli svensk medborgare. Det är självklart att möjlighet till medborgarskapet ska användas för att förbättra möjligheten till bra integration. Medborgarskapet ger stora rättigheter och därför är det mycket rimligt att kombinera det med relevanta krav. Bland annat anser jag att baskunskaper i svenska är relevant, vad tycker du?
http://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/det-ar-for-latt-att-bli-svensk-medborgare-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar