lördag 9 september 2017

Svenska, svenska och svenska

Inkludera mera
Språket är centralt för att människor ska kunna förstå varandra. Språket är därför också centralt för att en människa ska ha en chans till ett jobb i ett nytt samhälle dit man invandrat. Nästan varje människa förstår det. Nästan varje människa kan föreställa sig hur omöjligt det skulle vara att flytta till Nagoya, Japan, utan att tala japanska. I synnerhet eftersom de inte har ett system som ger försörjningsstöd så generöst som det är i Sverige. Många gånger har jag också mött invandrade som berättar hur de placerats i boenden med människor som inte talat deras språk och att det också gjort deras situation upplevt oacceptabel. Människors förmåga att kunna kommunicera med varandra är av fundamental betydelse för en framgångsrik integrations och inkluderingspolitik.

Särskilt tråkigt tycker jag det är att träffa till exempel Uppsalabor som är födda i Sverige men som ändå talar dålig svenska. Det är en oacceptabel ordning och vittnar enligt mig om en slapp inställning till många elever med direkt invandrarbakgrund. Skolan måste bli mycket bättre på att säkerställa kunskaper i svenska hos alla våra barn och unga. För människor med direkt anknytning till andra länder, med andra modersmål, är hemspråksundervisning viktigt för att också förbättra möjligheterna att bra lära svenska. Det är hög tid att lansera "Sverigevägen", det vill säga ett upprop och en folkrörelse för att alla i Sverige mycket bättre ska lära sig svenska. Det kommer alla att tjäna på. Att det inte redan är en verklighet rimmar väl med mycket annat som borde ha hänt men som inte händer i handlingsförlamningens Sverige inom rikspolitiken.
http://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/lektioner-pa-bruten-svenska-ar-ett-svek/
https://www.svd.se/spraket-nyckeln-till-integration
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/sprak-och-foreningar-skapar-integration?
https://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/17673/Spr%E5k%20och%20integration%202014.pdf?sequence=2
I Uppsala kan föreningslivet stärkas betydligt mer för att inkluderingspolitiken ska bli bättre. Också våra Träffpunkter för våra äldsta invånare kan i hög utsträckning göras än mer värdefulla genom att också bli en träffpunkt för svenskaträning. Det skulle bli "vinna vinna" när invandrade får lära sig språket fortare, utökar sitt kontaktnät samtidigt som många av våra äldsta invånare får fortsätta att göra viktiga och meningsfulla insatser för vårt gemensamt bättre. Dessutom erbjuder en liknande mötesplats en chans för både våra äldsta invånare och våra invandrade att få höra utvecklande berättelser om andra människors erfarenheter.

Dagens kalkon
Kortsiktigt tänkande människor. Det är klokt att försöka göra saker idag som bidrar till att i morgon sannolikt blir bättre. De kortsiktiga politiska spelarna borde av de senaste opinionsmätningarna ha lärt sig att kortsiktighet inte ger mer väljarstöd.
http://www.expressen.se/ledare/alliansen-skjuter-sig-i-foten-om-hultqvist-far-ga/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Jag minns också när jag fick besked om att jag blivit svensk medborgare. Om det finns en Allians på riksnivån är det bra om det Teodorescu gillar också blir Alliansens gemensamma politik. Naiviteten och mesandet är inte bra för någon som bryr sig om ett positivt samhälle i delar av det som heter Sverige.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sverige-sverige-älskade-land-1.4612859


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar