fredag 1 september 2017

Jämställdhetsarbete på allvar

Jämlikhet och jämställdhet
Tänk att det finns människor som inte tycker att jämlikhet och jämställdhet är självklara utgångspunkter i vårt medmänskliga samhällsbygge. Inte ens de som föds in i rikedom och makt borde se jämlikhet och jämställdhet som självklart för att det är rättvist och dessutom utvecklingspositivt. Samtidigt finns ofta jämlikhetens största motståndare bland de mest priviligierade. De är väl enkelt uttryckt rädda för tuff konkurrens. Låt Darwins läror råda i ett samhälle där jämlikhet, jämställdhet, ambition och kvalitetstänkane är ledord.

Tyvärr förringas varje dag jämställdhetsarbetet till att ofta handla om löner och styrelseuppdrag. Som du vet är jag 100% för meritokrati och rimlig rättvisa. Rättvisa är inte synonymt med lika. För att jämställdhetsarbetet ska bli tillräckligt värdeskapande måste det i större utsträckning också inkludera pojkar och män. Framförallt pojkar. Om du såg det senaste avsnittet av Uppdragsgranskning, och gårdagens SVT debatt, har förstått att Sverige hamnat i en stor utanförskapskris. Brottsproblematiken kopplad till den krisen går i huvudsak att finna bland yngre och äldre pojkar i utanförskapsområden. Områden där skolresultaten är usla, särskilt bland pojkar. Glöm inte pojkarna! Bortsett från det tragiska att flickor har mer psykisk ohälsa än pojkar presterar flickor allt bättre än pojkar. Och det är främst pojkar vi hittar bland de olika extremistgrupper som plågar samhällen jorden runt.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/jämställdhet
https://www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Samhallsorientering/Sidor/Jämlikhet-och-jämställdhet.aspx
http://www.synonymer.se/sv-syn/jämlikhet
https://www.svd.se/brist-pa-jamstalldhet-sanker-skolan
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2104286
http://www.lt.se/opinion/debatt/jamstalldhet-borjar-i-skolan
Dagens kalkon
Mjukisar som inte tar i de stora problem vi har i allt fler utanförskapssamhällen, i parallellsystem där många laglydiga och positiva invånare blivit gisslan. Oacceptabelt och idiotiskt.
http://www.expressen.se/ledare/goda-avsikter-stoppar-inte-kriminella-gang-/

Fegisar som inte vågar stå upp för det självklara. Det ska inte vara godtyckligt för en rektor att välja vilka demokratiskt valda partier som ska få tillträde till en skola! Antingen får alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige/riksdagen eller inga. Dessa partier ska också ha jämlika möjligheter. Allt annat är demokratiskt vidrigt.

Dagens stjärna
Föräldrar, lärare och skolledare som förstår hur viktigt det är att fostra våra barn i källkritik.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6767940

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar