onsdag 20 september 2017

Sämre försörjningskvot

Uttjatat om jobb, jobb och jobb?
Hur många gånger kan ett parti gå till val på budskapet jobb, jobb och jobb? Alltid är självklart svaret om ett parti är för ett samhälle som strävar mot ett generellt välstånd. Ett samhälle som strävar efter att varje enskild invånare ska ha en jämlik möjlighet att utbilda sig och nå egna drömmar. Ett samhälle som inte permanentar social orättvisa. Egenförsörjning, jobb, är centralt för vuxna människors frihet och ofta även för människors sociala sammanhang. Eftersom jag vill leva i ett samhälle som strävar efter att ge alla invånare en så rättvis och ett så rikt liv som möjligt är jobbskapande och jobbtillgång centralt i ett välståndsbygge.
Alliansen i Uppsala samarbetar bra i en politisk och komplex miljö. Vi har många centrala politiska inriktningar som enar oss. Inriktningar som också tydligt särskiljer oss från till exempel Vänstern, Fi, SD och Socialdemokraterna. Samtidigt har också varje parti både lokal och nationell politik som särskiljer sig. Särskiljande politik som gör att det spelar roll om man röstar på det ena eller det andra partiet. Om man till exempel tycker att det är viktigt att Uppsala stads stadsdelar utvecklas mer varsamt och grönt och att våra kransorter ska stärkas, då är en röst på Centerpartiet i Uppsala klok. Men inom jobbskaparpolitiken,  inom politiken för människors möjlighet att fritt välja bland alternativ och inom politiken som verkar för en mångfald av leverantörer av samhällstjänster är C, M, L och KD eniga. Att fyra partier har en sådan enighet är viktigt för en kommuns och ett lands förmåga att skapa ett långvarigt generellt högt välstånd.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/alliansen-i-uppsala-skrota-arbetsformedlingen-4761426.aspx
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/alliansen-lagg-ner-arbetsformedlingen-1

Är då jobbfrågan idag en fråga när fler svenskar på arbetsmarknaden än någonsin jobbar? Särskilt i en kommun som Uppsala där arbetslösheten är väldigt låg. Ett sätt att svara på frågan är att påminna om att när Sverige gick in i en kraftig lågkonjunktur under inledningen av 1990-talet blev runt en halv miljon människor arbetslösa på två år. Ett annat sätt att beskriva verkligheten är att antalet som jobbar i förhållande till dem som inte jobbar minskar. Det är ingen positiv utveckling. Bland våra allt fler invandrade invånare är arbetslösheten mycket hög. Många av våra arbetsgivare kämpar för att hitta arbetskraft med rätt kompetens.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/tabell-och-diagram/sveriges-framtida-befolkning-20162060/forsorjningskvot-och-prognos/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/registerbaserad-arbetsmarknadsstatistik-rams/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/

Hållbarhet
När enskilda människor, eller grupper, ställs mot varandra uppstår konflikter.  Varje dag ställs enskilda och grupper mot varandra eftersom vi lever med begränsade resurser. Nu rasar en debatt om vad det innebär för våra kommuninvånare när en kommun köper dyra bostäder som erbjuds människor som saknar egenförsörjning. I Uppsala har kommunen redan runt 1.000 sådana lägenheter. Varav många där man klantat till hanteringen av besittningsrätten. Bland begränsade resurser, vilka ska få gå först? Vad händer i ett samhälle om befolkningen i allt större utsträckning upplever att det sociala skyddsnätet prioriterar fel? Vad händer i ett samhälle om de som har ett genomsnittligt avlönat jobb bor mycket sämre än de som saknar egenförsörjning? Svåra frågor, men relevanta att ställa!
http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/nar-nyanlanda-stalls-mot-medelklassen/
Dagens kalkon
De som tycker att svenska skattebetalare ska finansiera boende som stöttar månggifte. Hur rimligt är detta? Inte alls anser jag. Vad anser du?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6780361
https://www.svd.se/priset-for-en-man-tre-fruar-och-sexton-barn

Dagens stjärna
Alicia Vikander. Hon verkar vara en fantastisk personlighet som står tryggt på jorden.
http://www.gp.se/nöje/film/här-är-affischen-med-alicia-vikander-som-lara-croft-1.4649726


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar