torsdag 28 september 2017

Offerkofta på...

Tacksam eller otacksam
Ska man eller ska man inte vara tacksam över att man haft turen att födas i ett välfärdsland? Går att ta  många perspektiv på den frågan. Jag väljer att vara tacksam över att just jag statslös ändå föddes i Sverige. Alla föds inte in i ett samhälle där samhällskontraktet är starkt och inga människor ska lämnas hjälplösa på gatan. Så är det inte runt om i många av jordens länder.

Hur hjälper vi bäst människor som lever väldigt utsatt? Kan ett land som har ett av världens mest humana sociala skyddsnät ta ansvar för även andra länders socialt mycket utsatta? Om ditt svar är ja, hur mycket ansvar är det hållbart att vi kan ta för socialt svaga från till exempel andra EU länder, om något? Hur framgångsrikt har vårt förhållningssätt till till exempel tiggeriet i Sverige varit? Hur mycket har vårt förhållningssätt bidragit till att hjälpa de tiggare som lever under fruktansvärda förhållanden? Hur rätt har de som bara sett tiggare som fattiga människor som "bara" tigger pengar för att få mat på bordet och kanske sjukvård till ett barn? Hur rätt har de som kraftfullt bestridit att det finns grov brottslighet kopplad till tiggeriproblematiken haft? Titta gärna på bifogat avsnitt från Uppdrag granskning om tiggeriet. Ta gärna också del av vad jag gav uttryck för i en SVT debatt kopplad till tiggeri 2013. Vi måste ta i svåra frågor med en bättre balans mellan hjärta och hjärna i vårt beslutsfattande!
https://www.svtplay.se/video/15343673/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-18-lyckolandet?cmpid=del:em:09-28-2017:uppdrag-granskning:pla:lp-app
https://m.youtube.com/watch?v=Ae8JUatUaCs
Vi måste klara av att utveckla svenskt välstånd mer hållbart. Vi måste kunna balansera vår argumentation för olika ställningstaganden med både hjärta och hjärna. Vi måste också sluta acceptera att rasistkortet och andra ambitioner till "tystande" hindrar oss från att lösa riktiga problem. Offerkoftepolitiken som vänstern är mästare på hjälper ingen från hopplöshet till hopp. Offerkoftepolitiken bidrar bara till att permanenta problem och till att döma många människor till livslångt utanförskap.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-antirasister-och-rasister-i-armkrok-igen-1.4669083
De människor som dömer andra utifrån till exempel hudfärg finns tyvärr. De är inte många men de måste bekämpas. De använder väldigt lite av sin hjärna när de drar sina slutsatser. Deras samhällstänkande har aldrig resulterat i framgångsrikt och fredligt samhällsbygge.

Dagens kalkon
Plakatpolitik från regeringen samtidigt som den sociala utslagningen ökar. Istället borde de säkra reformer som inkluderar fler i hopp och framtidstro.
http://www.expressen.se/ledare/hojt-barnbidrag-trostar-inte-barn-som-lider/

Dagens stjärna
De som varje dag vågar stå upp mot enfaldiga människor som dömer andra människor bara utifrån att vi ser olika ut, kommer från olika byar eller har olika trosuppfattningar. Vi människor kommer alltid att döma varandra. Det ska göras jämlikt utifrån hur vi beter oss mot varandra, vår kunskap, våra erfarenheter och våra prestationer och inte utifrån några andra perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar