fredag 20 november 2015

Bill Gates kritiserar regeringen

Näringslivet är och ska vara mäktigt. Det är främst näringslivet och dess företagsamma människor som omsätter till exempel nya forskarrön till värdeskapande produkter och tjänster. Jag tycker att det är tråkigt att vi har mycket få företagare och företagsledare i Sverige som engagerar sig i samhällsdebatten. Särskilt alla företagare som driver globala verksamheter och där den svenska marknaden är mycket liten borde tycka till mycket mer. De har inte så mycket att förlora om de "tycker fel". Det är många som inte bryr sig om de blir bjudna på middag på Rosenbad eller i Sagerska palatset. Dom borde våga och orka tycka mer! Näringslivets olika och direkta röster behövs i debatten. Den är ofta rak och tydlig och kan hjälpa kollektivet Sverige att fortare fatta läget och ge förslag på kloka möjliga vägar framåt. Näringslivet är mycket krassare än andra verksamheter. Det är också näringslivets människor och pensionspengar som på många sätt skapar ramarna för övriga samhällsaktörer. Indirekta och kompromissade röster som till exempel Svenskt Näringslivs räcker inte.

Jag är en stor beundrare av Bill Gates. Visst har han varit en av de drivande i att bygga Microsoft till en gigantisk världssuccé. En framgång som gjort honom till världens rikaste person. Imponerande bedrifter men det som imponerar mest på mig är att han kraftfullt och engagerat använder huvuddelen av sin förmögenhet till att göra livet bättre för svaga och sjuka människor runt om på jorden. Bill och Melinda Gates stiftelse gör fantastiska insatser för en bättre värld, inte minst tillsammans med Rotary. Nu ryter denna fantastiska medmänniska till mot Sverige! Det är stort! Den "humanitära stormakten Sverige" får en ordentlig käftsmäll för att vi i praktiken drivit/driver en så naiv migrations och integrationspolitik att de mycket viktiga biståndspengarna kraftigt minskar för stöd utanför Sverige. Statsministern, som inte leder Sverige, håller nu med mig om att Sveriges ledande politiker länge har varit naiva. Men jag skulle fortfarande vilja se en konferens med syftet att landa i ett brett reformpaket för att alla i Sverige, i dag och tiotals år framåt, ska få leva i ett socialt och ekonomiskt hållbart land. Ord och stängda gränser räcker inte. Tyvärr är gränskontroller en viktig metod för att försöka motverka terrorism. Om Sverige vill fortsätta att framstå som en humanitär stormakt samt klara en social och ekonomisk hållbarhet är det klokt att lyssna på Bill Gates!
http://www.di.se/artiklar/2015/11/19/debatt-skar-inte-i-svenskt-bistand/
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/det-var-ingen-statsman-som-upptradde/

Folkpartiet ska nu bli Liberalerna. Häromdagen var det ett intressant nyhetsinslag där Björklund (just nu FP) och Federley (Centerpartiet) gnabbande om vilket parti som är mest liberalt... Suck. Det har historiskt pågått försök att slå ihop dessa två partier flera gånger. Med all rätt har en sammanslagning aldrig blivit verklighet, kulturerna inom partierna är väldigt olika. Tänk att olika organisationskulturer kan ha stor betydelse.... Ullenhag är tydligen påväg ut, kan vara klok då han förknippas med integrationens misslyckande. Men Björklund tycks bli kvar, trots att han rätt eller orätt förknippas med en skola som inte presterar tillräckligt bra. Så hur ska vi då göra om det bara finns utrymme för ett parti att bära den liberala flaggan? Eftersom FPs ombud inte tycks enas om en stark motkandidat till Björklund är det väl dags att ta chansen och lägga ner Folkpartiet. De folkpartister, snart liberaler, som är lite pragmatiska, är decentralistisk, har förståelse för näringslivets stora betydelse och som genuint bryr sig om miljön är välkomna att direkt stärka Centerpartiet. Självklart viktigt att de som knackar på dörren också uppskattar landsbygdernas värden och möjligheter. Stämman kanske inte kan ta beslutet att lägga ner partiet på endast en stämma. Om de tar det första beslutet under kommande helg så hinner Centerpartiet ändra sitt namn till "Allas liberaler". Då känns säkert övergången till oss enklare. Med A som första bokstav i namnet får vi också en fördel vid sökningar på nätet. Vad väntar FP, förlåt Liberalerna, på? Kom igen! Lägg ner partiet så möter vi de pragmatiska, decentralistiska, företagsvänliga, miljöengagerade, de som förstår landsbygdernas viktiga betydelse även i framtiden och socialliberaler med öppna armar och hjärtan. Vi får se hur det går under helgen..... Och lite fredagshumor är väl på något sätt kul?
http://www.dn.se/nyheter/politik/folkpartiet-ska-byta-namn-och-politik/
http://www.dn.se/nyheter/politik/alliansen-splittrad-i-flyktingfragan/


2 kommentarer:

  1. Inga privata vårdhem enligt beslut av er politiker. Till det ingen debatt i unt. Varför? Unt brist på kompetens eller mod?
    Är det friskolorna som försvinner vid nästa beslut.

    SvaraRadera
  2. Inte säker på vad du tänker på. Jag vet att Centerpartiet och övriga Alliansen inte stöttar S, MP och Vs fasoner att gång efter gång undvika att upphandla i konkurrens.

    SvaraRadera