fredag 27 november 2015

Solen lyser på de sina

Solens ljus
Pappa var en soldyrkare. Så fort han hade chansen att njuta av solens strålar så tog han den. Därför var han nästan alltid också brunbränd. Solen och han gillar uppenbarligen varandra. Det kanske finns en särskild koppling mellan dem, vilket inte behöver vara så förvånande då universums allt är sammankopplat, och vissa delar säkerligen mer än andra. I förrgår var det mulet i Uppsala. I går morse var det mulet. Men runt lunch, och i samband med att pappa kom till Gamla Uppsala kyrka för begravningsceremoni, då strålade solen från en klarblå himmel! Ett solljus som också strålade fantastiskt vackert in i kyrkan. Idag är det åter mulet. Samma fenomen inträffade när pappa hade sin sista färd från Dalarna till Uppsala, det var en solstrålande dag med klarblå himmel. När vi besökte pappa första gången på Rättsmedicin var också en strålande vacker dag. Denna solens hyllning upprepade sig när vi hade kistläggning av pappa. Dagarna däremellan bjöd inte på soltimmar! Visst måste väl detta vara bevis för att de står i en särskild ställning till varandra, pappa och solen?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solljus
Begravningsceremonin och minnesstunden blev väldigt fin. Kyrkan var full och den fylldes av sorg, värme, vackra visdomsord och vacker musik. Hjärt och lungfonden hade fyllts på med pengar och de som kände pappa hade hörsammat pappas självklara vilja att hellre skänka pengar till vårdens utveckling än allt för mycket blommor. Prästen var fantastisk. Att bära in och ut pappa ur kyrkan var lika tungt som jag hade föreställt mig. Samtidigt var det väldigt vackert. Vi sex som bar ut kistan blev trots solens härliga strålar lite frusna när vi stod kvar tills pappa kördes iväg... Vi fick snabbt upp värmen på minnesstunden där nästan 100 personer deltog. Många fina saker sades och helt klart är att det var i många fler sammanhang än familjens som pappa uppskattades för sin humor. Även under minnesstunden bjöds på vacker musik som uttryck för respekt till en man som berört många mycket positivt.
Bostadscirkusen
Hur länge har många institut och olika marknadsaktörer varnat för att priserna på bostäder är orimliga i förhållande till människors hållbara ekonomiska förmåga. Till och med fastighetsmäklare och banker har deltagit i kören om att detta inte är hållbart. Regeringen har pratat och pratat om behovet av åtgärder men inget har hänt. Nu görs försök att både avskaffa ränteavdragen och att återinföra fastighetsskatten. Båda dessa förändringar skulle över en natt sänka priserna på fastigheter. Men tror du att vi får se tuffa och nödvändiga åtstramningar när vi har en så svag parlamentarisk situation? Tillåt mig tvivla..... Ja, ja. Inom kort har vi säkerligen många olyckliga människor som för första gången kommer att stå med en raserad ekonomi. Återigen kommer säkert bankerna behöva hjälp trots orimligt höga vinster mellan kriser. Ränteutvecklingen, fastighetsskatt och ränteavdragens utveckling har självklart stor påverkan på hur högt belånade hushålls ekonomi utvecklas. Men som vanligt i en marknadsekonomi får vi ta ansvar för vårt eget handlande. Det är klokt att ha lite marginaler när man agerar genom livet. Nu ska EU granska den sjuka svenska bostadsmarknaden..... Har vi snart en perfekt storm i Sverige? Pappa hade nog sagt, "vad var det jag sa"....
http://www.di.se/artiklar/2015/11/26/magdalena-andersson-jag-ar-tilltagande-oroad/

2 kommentarer:

  1. Tack FED! Tack Riksbanken! Så himla roligt att vara 25 och ha 0 möjlighet att köpa en bostad. Jag bara älskar inflation! :D

    SvaraRadera
  2. Ja, det är viktigt att utveckla nya möjligheter för unga människor, som saknar rika släktingar eller vänner som kan låna dem pengar, att köpa in sig på bostadsmarknaden.

    SvaraRadera