Nya tider - Nya affärsmodeller
Innan vi hade tvättmaskiner kunde inget företag tjäna pengar på att erbjuda kunder att tvätta i deras maskiner. Innan det fanns mobila basstationer, som med hög kvalitet kunde bindas samman i geografiska nätverk, kunde inte Ericsson sälja mobila system till operatörer. Och operatörer som Telia och Vodafone kunde inte sälja sina accesstjänster till dig, mig och organisationer. Nya teknologier öppnar upp för helt nya produkter och tjänster. Samtidigt kan ny teknologi i kombination med en smart affärsmodell snabbt göra tidigare framgångsrika företag till förlorare.
Igår träffade jag några riskkapitalister med fokus på idéer kopplade till informationssamhällets möjligheter. Tekniskt smart förpackade system i kombination med en smart affärsmodell är vad de söker. De företag de går in i måste snabbt bedömas kunna värderas till en miljard dollar.... Förutom att kort gå igenom deras process, och två av deras bolag, kom huvuddelen av mötet att handla om Ubers affärsidé, affärsmodell, teknologiska upplägg och snabba globala skalbarhet och utrullning. Det är en enastående idé som förverkligats och redan efter bara några år värderas företaget till runt 30 miljarder dollar! Över 200 miljarder svenska kronor! Ett globalt taxiboknings och betalsystem. Dom hittade nya smarta sätt att lösa gamla behov. Visst har dom utmaningar. Inte minst med allt aktivare fackföreningar som kräver att chaufförerna i västvärlden måste få garanterade Minimumersättningar. Vet du att vi i Uppsala har ett företag som innan Ubers framgångar har utvecklat ett liknande system. Tänk om dom hade lyckats bli det nya Uber och vad det hade inneburit för Uppsalas arbetsmarknad och nöjesliv. Samma erfarenhet hade vi med Mimer som hade ett databassystem som var mycket bättre än Oracles, men Larry Ellisons Oracle var affärsmässigt smartare. Tänk om Uppsala hade blivit världens centrum för databasutveckling! Vi har fler exempel på Uppsalainnovationer som inte förvaltats tillräckligt smart.
Var sker de flesta kreativa möten som formar nya idéer som förändrar världen? På våra universitet där ambitiösa människor träffas och som kan utnyttja extremt kompetenta forskare för att testa sina idéer och anpassa dem för att öka chansen att idéerna bär. Många av de få som lyckats skapa de nya stora företagen har hoppat av efter några års universitetsstudier och gått "all-in" för sin idé. Igår träffade jag också några intressanta människor på London business school. Om Sveriges ekonomi inte havererar inom kort är en stor konkurrensfördel för oss att det inte kostar några höga avgifter för att studera på universitet. I t ex England kostar det över 100.000 kronor per år att studera på universitet. Det innebär bland annat att många mindre bemedlade stjärnor inte får chansen. Så ett av skälen till våra svenska idéframgångar är säkerligen kopplade till att alla med förmåga och ambition faktiskt har råd att gå de högre studiernas väg. I kombination med fördelaktiga lån och bidrag är det ett mycket generöst system. Men systemet måste mycket bättre bidra till att våra "Mimers" blir stora internationella framgångar som skapar många nya viktiga jobb hos oss! Även inom jobbskaparpolitiken krävs kunnigare och ansvarstagande politiker som kan bidra till att vi lyckas bättre än idag att stötta bra företagsidéer till lokala jobbskapande företagsframgångar.
https://www.uber.com
https://www.london.edu
http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/var-ar-alla-politiker-som-tar-ansvar/
fredag 6 november 2015
Uber
Etiketter:
affärsmodeller,
avgifter,
behov,
fackföreningar,
förändring,
globalt,
idéer,
konkurrensfördel,
London business school,
miljarder,
teknologi,
Uber,
universitet,
utveckling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar