måndag 16 november 2015

Fundamentalism och inskränkthet

Krutdurkar
Personligen har jag aldrig förstått mig på människor som är så begränsade att de söker svar som bygger på intoleranta absoluta "sanningar". Sanningar är i betraktarens ögon och mycket få saker är "svarta eller vita". Eftersom många av oss växer upp under väldigt olika förutsättningar formas också vår livsuppfattning olika. Fundamentalism är av ondo oavsett dess form. Daesh (det många i Mellanöstern, som avskyr de som kallar sig IS, använder som ord för de som vill skapa en Islamistisk stat), Ku-klux-klan eller extrema nyliberaler är varianter på fundamentalister i min värld. Dom har rätt alla andra har fel och dom är beredda att kämpa hårt för att få som dom vill. Fundamentalism och sekter är starkt förknippade. De som driver fundamentalistiska rörelser är ofta duktiga på att bygga sektkulturer runt "den enda rätta vägen". Vi som är mest realister och för ett sekulärt samhälle får börja stå upp mycket tydligare för det sekulära samhällets filosofi och för de värdegrunder som byggts upp under hundratals år i Sverige.

Finns det särskilda områden i ett land som Sverige där det är särskilt riskabelt att fundamentalistiska idéer får fäste? Självklart finns en stark koppling mellan att tillhöra de som befinner sig lägst i samhällsstatustrappan och att söka styrka i fundamentalism. Självklart vet också de som rekryterar till fundamentalistiska grupper att det är lättast att locka människor i utanförskaps- och problemområden. En effekt av den kraftiga folkvandringsströmmen till Sverige är att Sveriges utanförskapsområden, särskilt i våra storstadsområden, växer befolkningsmässigt så det knakar. Allt fler trängs på små ytor. Flera av de terrorister som utfört de senaste större blodbaden i Paris har haft starka kopplingar till liknande områden i Belgien. Kan det vara så att det är viktigt att tills vidare häva den fria etableringsrätten? Det kanske är bra ur en massa perspektiv om de flyktingar, ensamkommande och anhöriga till dessa måste bo kvar på den ort de anvisas till under några år? Då dämpas det allt mer besvärande trycket i utanförskapsområdena och anvisningsorter kan planera bättre. Även platser som Uppsala, som tar emot allt fler som utnyttjar rätten att fritt flytta dit man vill om man hittar bostad, kan då bättre hantera utmaningarna i skolan, socialtjänsten, omsorgen och vården. Vad tycker du? Det är viktigt att ta riskerna med allt mer befolkade utanförskapsområden på största allvar. Utvecklingen i Göteborg, Malmö och Södertälje lär oss en hel del, om vi vågar se den verklighet som finns. Mindre orter kanske även är bättre på att få integrationsarbetet att bli betydligt bättre än hittills.

Positivt att Staffan Danielsson åter är en fullvärdig riksdagsledamot för Centerpartiet. Jag är inte med i ett inskränkt eller sektistiskt parti! Jag är med i ett parti som har en positiv vision och praktisk politik för landet och dess delar. Jag är med i ett parti som ser möjligheter hos alla människor. Jag är med i ett parti som är för grön tillväxt. Jag är med i ett parti som är pragmatiskt och med ett socialliberalt ideologiskt kompass. Jag är med i ett parti som tror på öppenhet och inkludering. Jag är inte med i något annat.
http://www.svt.se/opinion/gor-som-frankrike-skrota-islamiska-staten
http://www.internationalen.se/2015/08/vast-banade-vagen-for-den-fundamentalistiska-fascismen/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan
http://www.dnv.se/wp-content/uploads/2014/05/Utanförskapets-karta-en-uppföljning-.pdf
http://www.temaasyl.se/Templates/Page.aspx?id=771
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fundamentalism
http://ledarsidorna.se/2015/11/daesh/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21769968.ab

1 kommentar:

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sekul%C3%A4r_humanism

    SvaraRadera