fredag 26 september 2014

Fysiska aktiviteter

Mycket bättre inlärningsförmåga
Det är mycket snack och skriverier om alla utmaningar inom svensk grundskoleutbildning. Trots att den hör till de dyraste i världen levererar skolan inte tillräckligt med välutbildade barn och unga för alla dessa pengar. Nu senast konstateras att väldigt många lärare fortsatt saknar lärarbehörighet och därför anses olämpliga att lära våra barn något. Om nu över 30% av lärarna saknar denna behörighet i Uppland, lärartätheten enligt S och MP löften ska öka och de som går på lärarhögskolorna har bland de lägsta inträdeskraven på sig, hur ska S och MP leva upp till sina fantastiska löften?

Mycket snart ska min dotter starta i skolan. Det är nog lika bra att jag redan nu planerar in 10 timmar i veckan tillsammans med henne för aktivt studiestöd. Det är ju i förskolan och grundskolan som det mesta avgörs. Där och då avgörs för de flesta hur väl de kan ta till sig även fortsatta studier.  Precis som inom all annan kunskap och erfarenhet byggs den på från 0 och det är svårt att hoppa över 0-50 för att nå 100. Hur viktigt är det för mig och vårt samhälle att min dotter utvecklas maximalt utifrån hennes förutsättningar? Mycket viktigt! Bara så kan vårt samhälle försvara och utveckla vårt generella välstånd. Bara så kan de flestas möjligheter i livet maximeras. Kan min dotter matchas maximalt oavsett om hon har en lärare på 16 eller 30 elever? Sannolikt bättre om hon går i en klass med 15 andra elever men hennes möjligheter att maximera sin potential kommer att handla om att jag och hennes övriga närmaste dagligen engagerar sig i hennes positiva utveckling genom att ställa krav och ge aktivt stöd. Hur svårt kan det vara? Alla barn får inte en liknande matchning. Det kan gå väldigt bra för dem ändå. Men sannolikheten är sämre. Jag undrar jag om Björklund och vänstern snart kräver av mig att jag ska vara pedagogiskt utbildad för att stötta min dotter att lära sig alfabetet, att läsa, att räkna, att söka på internet, att laga datorn, att sköta trädgården etc? Kanske vill de även förbjuda att hon ibland kan få någon liten belöning om en timmes träning resulterar i en tydlig måluppfyllelse?

Oavsett om föräldrar hjälper till eller inte med utbildningen av sina egna barn hoppas jag att vänstern har fattat hur stor betydelse regelbundna fysiska aktiviteter har för människors inlärnings och koncentrationsförmåga. Det har sannerligen inte alla partier inom Alliansen fattat. I genomsnitt ökar inlärningsförmågan med 30%!!! Det var mycket glädjande att ta del av informationen att Von Bahrs skola insett detta och därför infört mycket mer idrott på schemat än andra skolor. Det är helt rätt väg att gå får att generellt stärka alla våra barn och ungas inlärningsförmåga, oavsett föräldrars engagemang. Dessutom fostrar det till ett hälsosammare liv! Och dessa +30% per individ är billiga förbättringar jämfört med alla de mycket dyra löften som S och MP gett i valrörelsen. Det handlar väl ändå om slutresultat och inget annat? D v s att våra barn och unga ska lära sig så mycket som möjligt och maximera sina möjligheter i livet. Ibland undrar jag.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar