onsdag 24 september 2014

Mod och ledarskap

En arena för rädda
Igår träffade jag och lyssnade till Christina Odlander-Jutterström. Hon har en mycket intressant och imponerande bakgrund. Till det kan man också lägga hennes starka utstrålning och ett brinnande samhällsengagemang. Hon berättade bl a om mediautvecklingen från typ hennes födsel tills idag. En enorm utveckling från en enkanalsvärld där politiker fick beskriva verkligheten och dagens enorma utbud av kanaler och en värld där politiker oftast bara är statister när journalister och bloggare talar med varandra om vilken verklighet vi befinner oss i. Faktumet att allt färre konsumerar en övergripande gammeltidning och att politikerna inte ges eller vågar ta utrymme för att beskriva verkligheten och önskade framtidsbilder, vad innebär det för demokratin? Samtidigt som enfaldsmedia kraftigt "försvagats" har journalisters makt över politikerna ökat markant sedan 70-talet. Är det bra för en demokrati? Är det ett av skälen till varför många politiker är mer rädda för att göra/tolkas fel än att försöka göra så mycket rätt som möjligt? Är inte politiken kraftigt försvagad om den inte inkluderar en kraftigt nyanserad debatt om de stora samhällsutmaningarna och vilka vägval som vi kan välja.

Invandrings och flyktingfrågorna är väldigt bra exempel på frågor som är minerade med tabun. Varför har det blivit så? Professor Bo Rothstein, Göteborgs universitet, tycks på många sätt dela Centerpartiet i Uppsalas syn på integrationsfrågorna. Det är bedrövligt att vänstermänniskor och någon form av intellektuell elit ständigt tillåts förlöjliga människor som konstruktivt försöker hantera problem och som vill förebygga ännu större problem. De som tror att det är en bra strategi att försöka hindra en öppen debatt, baserad på fakta, kommer alltid att få fel. Verkligheten kommer alltid närmare och närmare även de priviligierade som lever i sina skyddade miljöer utan verklig insikt om problemen och hur de utvecklas. Är det inte bedrövligt att vänstermänniskor och kvasiintellektuella andra försöker smeta ner mig och C i Uppsala med främlingsfientlighet när vi tar i verkliga, allt större och av många invånare upplevda problem? Synd för Uppsalaborna att inte Centerpartiet blev mycket kraftfullare efter valet. Vi har länge insett vilka de stora samhällsutmaningarna är och vi har allt kraftfullare politik för att vända problem till möjligheter. Vi är uppenbarligen inte tillräckligt bra på att få ut det till invånarna. Bara fyra år kvar till nästa val.....

Maud Olofsson talade ofta om att det krävs mycket mer mod och ledarskap. Att vara kamrer är inte att leda. Att låta "marknade" fritt få styra är inte att leda. Att ducka för känsliga debatter tyder bara på rädsla för egna grundvärderingar och brist på mod! Mer mod och ledarskap kring samhällets huvudfrågor TACK!
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2497895-lar-av-historien-sa-vrids-vapnen-ur-handerna-pa-sd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar