söndag 7 september 2014

Vad kan vi lära?

Du gamla du fria
Igår på SVT Agenda kunde vi se ett inslag om de allt större bekymren med att allt fler, framförallt unga arga män, åker ner till Mellanöstern och mördar för Islamistiska staten. I programmet lyfts bl a behovet av att integrera människor från andra kulturer mycket bättre in i det demokratiska svenska samhället. Eftersom dessa frågor är minerade har det gått långt när SVT väljer att visa ett liknande reportage. Balansgången mellan att våga se verkligheten men inte skapa mer problem än de man försöker lösa är svår. Och risken att reflexmässigt klassas som rasist bara för att du genuint ser problemen och vill lösa dem innan problemen blir för stora är överhängande. I inslaget lyfts fram att dessa radikaliserade personer inte respekterar poliser och andra myndighetspersoner. Bl a därför vill C i Uppsala stärka civilsamhället (föreningar/idrottsrörelserna) med särskilt fokus på integration. Vi måste våga se verkligheten och inte undvika i att ta i problem som om de får växa kraftigt hotar det fria samhälle som vi byggt i Sverige i många hundra år.
http://www.dn.se/ledare/signerat/drommen-om-ett-helt-annat-land/

Varför är svensk integrationspolitik så misslyckad? Det är ju inte bara folkpartiet som misslyckats att skapa en fungerande integrationspolitik. År efter år misslyckades också Sossarna att få till en politik som bättre inkluderar nya svenskar in i det gemensamma samhällsbygget. Många beslutsfattare väljer att sopa problemen under mattan och hoppas de försvinner. Det duger inte!

Sverige har mycket att lära av USA, Kanada och Australien. Kanada brukar ju framhållas av amerikaner som likt Sverige d v s ur deras perspektiv på tok för socialistiskt. Som jag minns det är det Kanadensiska systemet mycket tydligare med att samhällskontraktet på individnivå inte bara handlar om rättigheter utan tydligt kommunicerade skyldigheter. Om den svenska frihetskänslan ska inkludera alla i vårt samhälle krävs det mycket snabbt en mycket bättre integrationspolitik, annars ökar antalet radikala i utanförskap och allt fler kommer att ansluta sig till främlingsfientliga krafter. Det är inte en utveckling jag vill se. Därför har Centerpartiet i Uppsala satsningar och förslag som bättre inkluderar flyktinginvandrade i vårt än så länge fria land.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/jag-tror-dessvarre-att-vi-kommer-att-fa-leva-med-skjutningar/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/interaktiv-grafik-visar-alla-skjutningar-i-goteborg/

I Agendas inslag om radikaliserade unga som mördar i Mellanöstern framställs Göteborg som en särskilt farlig plats. Precis som med tiggarna hör man allt fler som säger "det här får vi acceptera att leva med". Jag tänker aldrig lära mig att leva med en acceptans för krafter som hotar vår frihet eller som vidrigt utnyttjar utsatta människor. Jag tänker aldrig acceptera att kladdas ner som främlingsfientlig bara för att jag vågar se verkligheten, vågar prata om den och försöker komma med positiva förslag som leder Uppsala och Sverige mer rätt än fel. I Uppsala har Centerpartiet en hållbar och positiv väg framåt för integrationspolitiken. Den inkluderar många fler nya krafter in som medskapande i vårt gemensamma samhällsbygge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar