lördag 3 maj 2014

Verklighetsbilder

Hjärta och hjärna
Trots att vi lever i en helt ny och spännande tid fortsätter journalister att framförallt vara vänsterorienterade. Om man tror att partier som inte är vänster enbart är lakejer åt kapitalister är det lätt att förstå att många människor tycker det är positivt. Jag tycker det är urdålig journalistik att inte vara så objektiv som en riktigt duktig journalist ska vara. Samtidigt kan även nyhetschefen och chefsredaktören göra stor skada eller nytta om de ifrågasätter trovärdighet och objektivitet trots att tempot på nyhetsredaktioner är väldigt högt. Vem vill vara sist med att publicera en nyhet? Då måste man riskera att några enskilda felaktigt drabbas negativt ibland... Är det konstigt att det är svårt att vara objektiv när man beskriver det man läser och ser? Självklart inte eftersom de flesta av oss använder både hjärta och hjärna när vi tolkar det som händer omkring oss. Väldigt många använder mest hjärta och lite hjärna. De bästa besluten fattas av människor som klarar av att balansera väl mellan hjärta och hjärna när beslut ska fattas. Det ska inte gälla en professionell journalist, då är det hjärnan som ska råda. Annars är reportaget inte objektivt.

Objektivitet
Återigen kan jag läsa reportage om att Socialdemokrater är ute och pryar i verkligheten. Intressant att det kvalificerar in som redaktionellt material i UNT. Själv är jag ute och besöker verksamheter som finansieras av oss skattebetalare varje vecka. Det skulle vara kul att få höra sanningen om varför en journalist och en redaktör väljer att skriva och publicera att en politiker är på "politikerprao". I samma tidning publiceras en lokal opinionsundersökning gjord på uppdrag ifrån S. Även det är intressant att en tidning väljer att göra ett reportage om en opinionsundersökning genomförd på uppdrag av ett enskilt parti.

Feltänkt
När Upplands lokaltrafik ändrade sina priser och gjorde sina zonindelningar blev det inte en acceptabel ordning för Uppsalaborna! Det har jag varit väldigt tydlig med i den lokala Uppsaladebatten. Det är dumt att straffa Uppsalaborna med mycket högre priser när vi behöver öka kollektivtrafikresandet särskilt där många människor bor. Vi behöver också utveckla våra kransorter mycket bättre. Det tjänar alla i Uppsala på. Bra ledare om kransortsutveckling idag.
http://www.unt.se/ledare/glom-inte-uppsalas-fororter-3130342.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar