söndag 18 maj 2014

Svart eller vitt

En vecka kvar
En vecka kvar tills Sveriges Europaparlamentsrepresentanter Är valda. 22 svenskar som ska representera något i det Europeiska parlamentet. Man kan undra varför det är ett så tydligt personval och inte ett personval men där personens uppgift är att driva sitt partis politik. Vissa tycker säkert det är självklart men den självklara partiprogramskopplingen tycker jag blir för otydlig. Det kanske är syftet då parlamentarikerna har en mycket liten makt i det Europeiska demokratibygget.
http://www.unt.se/val2014/spretiga-valmanifest-till-eu-valet-3152766.aspx

Väldigt lite under våra liv kan betraktas ur ett "svart eller vitt" perspektiv. Livet, och det som ständigt förändras runt oss, är allt för komplext för att den förenklingen av betraktelser ska bli framgångsrik. Så är det även med ett samarbete som EU. Att vara helt för eller helt emot är en enkel position att förmedla men den är dum eftersom ett så komplext demokratibygge som just EU både är nödvändigt men också i sitt innehåll självklart kan utvecklas på olika sätt. Vänsterns och Sverigedemokraternas tydliga nej visar tydligt att de har väljarmålgrupper som inte förstår hur världen fungerar och helt bygger sina verklighetsbeskrivningar utifrån starka egna världsuppfattningar och ideologier. Folkpartiet är det enda svenska parti som helhjärtat kramar EU och som ständigt vill centralisera allt mer makt. De smarta partierna är självklart de som är positiva till det ur många perspektiv nödvändiga samarbetet men som samtidigt vill att samarbetet ska utvecklas annorlunda mot hur det är idag. Jag tycker det är intellektuellt svagt att tycka att nja-sägare är sämre än ja-sägare. Kommunikativt är det väldigt mycket lättare att vara "svart eller vit" men det är också ett fördummande vägval. Verkligheten är inte så enkel och jag tror mer om mina medmänniskor än att betrakta dem som okunniga och dumma. Även det komplexa går att beskriva med enkla metaforer. Centerpartiets och Nya Moderaternas valfilmer tycker jag är bra exempel på att det är möjligt att ta oss väljare på allvar.
http://www.unt.se/asikt/ledare/en-vecka-kvar-till-valet-3156921.aspx

Gör din röst hörd! Rösta! EU är framför allt annat ett fredsprojekt! Glöm aldrig det. Europa har en blodig historia. Det är oroliga tider i Europa idag. I den historiska brytpunkt vi befinner oss i kan vi åter hamna i blodiga konflikter om vi inte väljer sega demokratiska samarbetsvägar istället för snabba och odemokratiskt blodiga vägar. Rösta!
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-korv-och-votering-i-stallet-for-blod-och-jarn/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar