fredag 2 maj 2014

Populistiska & naiva vindar

Intressant politiskt landskap
Sverige är under stor omvandling. Framtiden utvisar om det blev en klok eller oklok väg framåt som valdes av en majoritet av folket nådens år 2014. Från en "enpartistat" under många år till en fyrpartiregering kallad Alliansen under två mandatperioder, där den nuvarande är i minoritet.

Vad har vi för politisk ledning efter valen 2014? Det mesta ser rätt dåligt ut för oss som vill att Sverige ska fortsätta att vara rikt och ett samhälle med ett högt generellt välstånd. Hur blev det så? Hur kan så många människor gå på ett budskap om att det blir bättre om vi jobbar färre timmar när vi måste jobba fler för att klara av ett högt välstånd i ett samhälle där allt fler närmar sig 100 år? Hur kan så många människor gå på ett budskap om att det blir bättre för Sverige om vi stoppar arbetskraftsinvandringen när vi vet att vi står inför kraftiga utmaningar att ersätta och komplettera alla 40-, 50- och 60-talister som snart är runt 100 år? Hur kan många människor gå på budskapet att höjda skatter på arbete kan rädda det generella välståndet när vi redan har bland de absolut högsta skatterna i världen på arbete? Hur kan så många människor gå på att rimliga vinster inom en verksamhet är ett problem? Vem tror de betalar för underhåll och nyinvesteringar inom offentlig sektor? Privata företag kan inte bara höja priserna för att finansiera underhåll och nyinvesteringar! Det är eventuella vinster som ska finansiera större underhålls och nyinvesteringar i icke offentliga verksamheter!
http://www.unt.se/uppsala/forsta-rosa-taget-i-uppsala-3126906.aspx
http://www.unt.se/uppsala/v-lockade-flest-demonstranter-3126927.aspx

Jag hoppas innerligt att vi inte går mot en vänsterhärdsmälta med stundtals opportunt stöd från främlingsfientliga krafter. Om det händer kommer Sverige fort gå mot en ny tid av fattigdom. Socialdemokratin har inte bara varit av ondo för Sverige. Den demokratiska folkrörelsen gjorde mycket gott för svenskt generellt välståndsbygge. Samtidigt hade det kunnat göras mycket bättre men alla partier tycks snabbt bli fångade i politiska återvändsgränder. Statsminister Reinfeldt har i vart fall retoriskt förstått denna uppenbara risk eftersom han dagligen talar om behovet att hela tiden anpassa sin politik till verkligheten och inte låsa sig vid vad kartan säger. Politiskt kan man tycka vad man vill om den inställningen men den är i vart fall pragmatisk. Hur ska Socialdemokraterna kunna skapa en politik för fortsatt generellt välstånd om de blir regeringsberoende av vänsterkrafter som V, FI och MP? Bara tanken gör att jag vill förbereda en migration. För mina barns skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar