fredag 17 juni 2011

En ny tid inleds

Bästa baspolitiska programmet i Sverige
Centerpartiet har redan idag ett politiskt program som är det som bäst balanserar tillväxtambition och frihetsstöd med ett pragmatiskt miljö och klimatarbete. Centerpartiet är det parti som lyckats "mangla" fram de mest intressanta idéerna om hur morgondagen kan formas (utifrån de ramar som politiken bestämmer över). Det är en bra bas att bygga vidare på nu när Centerpartiet åter prövar sin politik och sitt sätt att arbeta i grunden. Förändringsarbetet inom C fortsätter och nu i ljuset av att Maud Olofsson till hösten tydligt ställt sin plats till förfogande. Allt förändringsarbete är svårt men det är faktiskt lite lättare när man har ett så bra basprogram som vi har.

Nästa ledare och ledning för en rörelse i tiden
Hur blir man ett relevant parti? I synnerhet i en realtidsstyrd medievärld som i allt större utsträckning styrs av invånarna? Om man inte som S och M har över 30% av väljarstödet, kan man då vara ett brett politiskt alternativ eller är det så att man måste välja att som SD vara ett enfrågeparti? Uppenbarligen får SD kortsiktigt stöd för sitt enfaldiga ältande om att invandringen är fel ur än det ena och än det andra skälet. Vad tror du? Jag är helt övertygad om att nästa nationella ledarskap inom C har alla förutsättningar att göra C mer relevant under förutsättning att man kan tänka helt nytt ur ett rekryterings och organisationsperspektiv. Det är inom det området jag tycker C har störst problem. Politiken är inte problemet. Problemet är att vi inte har ett bra sätt att rekrytera nya medlemmar på. Att vi inte har en bra idé om hur vi engagerar de mest engagerade och kompetenta till uppdrag och hur vi mer modernt organiserar oss för att vara kraftfullare och snabbare utan att tappa förankringsperspektivet.

Förankringsperspektivet kommer alltid vara viktigt för att få det engagemang som krävs för att göra det där extra som i vart fall jag strävar mot. Nästa ledarskap måste förstå sig på dagens mediavärld. Nästa ledarskap måste vara skolade i ledarskap. Närsta ledarskap måste se det som självklart att med moderna tekniska verktyg förankra de steg som löpande tas. Bara då kan C åter bli en rörelse i tiden.

Nu återstår bara en stor fråga och det är vem är rätt person att leda detta svåra och samtidigt intressanta jobb. Säkerligen och förhoppningsvis finns många som känner sig kallade. Jag har redan fått frågan om jag ställer upp av flera journalister. Frågan är smickrande. Mitt svar är "hur skall jag kunna ta ställning till det innan jag vet vad uppdraget går ut på?". Det är i min värld sjukt om man ställer upp på ett ledarjobb utan att veta vilket uppdrag man har. C kan inte välja en ny ledare innan vi beslutat vilken väg partiet skall gå. Det är först när det vägvalet gjorts som rätt ledare kan identifieras eller då de som känner för uppdraget kan räcka upp handen. Hur kan det seriöst vara på något annat sätt? Eftersom man kan vara både vice statsminister, näringsminister och partiledare parallellt är det självklart möjligt att klara partiledarjobbet samtidigt som man är t ex kommunalråd. Jag tycker defenitivt att det är möjligt. Håller du med? Ställer jag upp? Jag är öppen för det mesta men än en gång, vilket uppdrag skall ledaren fixa? Jag är rätt säker på att en ny tid inom svensk politik snart inleds. Klarar C av att ta ledarskapet i den tiden?

3 kommentarer:

  1. Vet du verkligen inte vad uppdraget innebär?
    www.askensten.com

    SvaraRadera
  2. Jag tror och hoppas att jag vet hur vi väljer att fokusera våra krafter framöver. Jag tror att det blir tydligt innan september vilka inriktningsförslag som får majoritetens stöd. Då får de som känner sig kallade räcka upp handen. Men det gör man tydligen bara i ungdomsförbund. I vart fall i vissa partier skall man låtsas som att man inte är intresserad för att öka sina chanser att bli vald. Kan det tänkandet och den traditionen möjligen vara kopplat till Jante?

    En sista chans för partiledarkandidaterna att hoppa av hoppas jag finns efter att programbesluten fattats. Då borde verkligen alla som inte tror på uppdraget dra sig tillbaks. Det är väl inte bara teater att vara partiledare? Man måste väl i väldigt stor utsträckning tro på det program som man företräder eller?

    SvaraRadera