måndag 13 juni 2011

Rött ljus!

Cykeln allt viktigare
Cykeln är redan idag ett mycket värdefullt transportslag som är flexibelt, hälsofrämjande och miljövänligt. På toppen av det innebär cyklande i förhållande till att ta bilen smarta individuella val. I ljuset av att väldigt många väljer bilen för resor som är kortare än 3 kilometer är möjligheterna med ett ökat cyklande stora. Om fler väljer cykeln istället för bilen för korta individuella transporter kommer vår folkhälsa och vår miljö kraftigt förbättras. Samtidigt kommer vi att använda tyngre transportslags energibehov i mindre utsträckning. Det vinner alla på. Inte minst den enskilde som gör det kloka valet eftersom cykelvalet innebär kraftiga minskade utgifter som istället kan användas till t ex bättre mat, träning och nöjen som förgyller välbefinnandet.

Idag fick jag frågan om ett förslag som väckts av Stockholmspolitiker kan vara av intresse i Uppsala. Förslaget var att cyklister borde få köra höger även om det är rött ljus. Det är ett intressant förslag och är värt att överväga om den nationella lagstiftningen ger stöd för ett sådant lokalt beslut. I USA är det sedan länge alltid möjligt att svänga höger för bilar. Självklart med säkerheten i beaktande. Om en liknande lösning skulle visa sig säkerhetsneutral eller t o m säkrare, eftersom många cyklister redan idag väljer att köra mot rött, då kan det vara en av många vägar framåt för att göra cyklandet mer förmånligt. Vad tycker du, kan det vara något som är positivt för cyklandet?

Kommunfullmäktigedebatt om budgeten
Möjligen skulle det vara värdefullt att införa mer rött ljus när kommunfullmäktige debatterar. I två dagar skall vi nu debattera en budget som Alliansen redan är överens om och som vid flera tillfällen är kommunicerad till medborgarna via kommunens hemsidor och media. Om budgetdebatten hade ägt rum i en miljö liknande den svåra som finns på nationell nivå, där ingen har egen majoritet, då kan jag förstå dagens ordning MEN nu har Alliansen i Uppsala egen majoritet och vi har under en längre tid manglat fram det förslag som ligger. Situationsanpassade röda ljus skulle spara mycket tid och pengar.... Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar