onsdag 15 juni 2011

Säkerhet, säkerhet och säkerhet

Är Sverige världens säkraste land?
Säkerhet är viktigt. Ett gediget säkerhetstänkande är bra för att förebygga problem. Inte minst skador och t o m dödsfall. Jag undrar om inte Sverige är världens mest säkerhetsorienterade och reglerade land. Bara för att exemplifiera med några av dagens erfarenheter krävs idag att man sätter på sig bälte i långfärdsbussar. När jag, som en del av en grupp, besökte en byggarbetsplats var vi tvungna att sätta på oss byggarbetsplatsskor, hjälm, skyddsglasögon och handskar. Intressant. Är vi överdrivet säkerhetsorienterade i Sverige? Vilken säkerhetsnivå är motiverad för att balansera mellan funktionalitet och pris i förhållande till säkerhet? 

Trots att vi har en massa regler kopplat till säkerhet inträffar många dödsolyckor inom byggbranschen. Kan det vara kopplat till att det är för mycket regler så att de i stort ignoreras? Oavsett regler är det viktigt att de också tillämpas av oss alla. Med dagens erfarenhet av säkerhetstänkandet inom byggbranschen tycker jag att det är angläget att fundera på om alla dödsolyckor kan vara kopplade till just mängden regler och att vi människor därför inte kan ta till oss allt och därför också ignorerar de regler som verkligen är viktiga att efterleva för att inte våra egna eller andras liv skall sättas i fara. Vad tror du? 

4 kommentarer:

  1. Har du varit verksam på golvet på ett lager, en byggarbetsplats eller liknande? Avsaknad av regler är knappast problemet.

    Problem som kan lyftas kan däremot vara exempelvis vara ackord och att säkerhet får stryka på foten då människor tjänar pengar utifrån ren fysisk prestation.

    Att minska på reglerna vore vansinne och att du tror en sådan sak är verklighetsfrånvänt.

    /Anton, lagerarbetare

    SvaraRadera
  2. Nej, det var nog ett feltänk. Problemet är snarare att det med att beökarna ska iklä sig skyddskläder blir lite som ett spel för galleriet, där besökaren invaggas i en falsk känsla av total säkerhet på arbetsplatsen. Självklart är det viktigt att också den som bara vistas en kort stund på en arbetsplats är skyddad, men det är sällan avsaknad av hjälm som orsakar dödsolyckor. Snarare är det tidspress och frånvaron av ordentliga regler och skydsombud som vågar ta fighten som är problemet. Samt emellanåt machoattityd bland de anställda.
    För att skriva det enkelt.

    /Signe, tidigare metallindustriarbetare

    SvaraRadera
  3. Men tjena, noll koll eller? Att regler ignoreras är nästan alltid ledningens fel. De hetsar en alltid. JObadde på ett tak där man i princip inte vart uppringd igen om man sa säkerhetslina. Det gör jag aldrig om, en kompis trillade fem meter och ska vara glad att han lever, dock med ryggproblem livet ut.

    Sen är det inte bara dösfallen, nej repetativa tunga lyft är lika med slitage på kroppen, ju snabbare och tyngre dess snabbare, utan hörselkåpor i en bullrig miljö=en långsamt förfallande hörsel osv

    /Jesper, jobbat på tak och i hamn

    SvaraRadera
  4. Kul att inlägget väcker lite debatt och eftertanke. Som ofta säger jag i detta inlägg inte att man skall ta bort regler. Jag ställer bara frågan om antalet regler kan leda till att man "inte ser skogen för alla träden".

    Jag har faktiskt haft förmånen att jobba på ett lager och i en verkstad i min ungdom. Jag uppskattade att jobba med ackord. I mitt fall gjorde inte möjligheten att tjäna lite mer pengar att jag valde att utsätta mig eller andra för hälso eller livsfara. Jag tror på människan och tror att människor själva kan ta detta ansvar. Möjligen kan det vara intressant att i introduktionsutbildningar, till särskilt utsatta jobb, lägga till ett pass om att mer lön inte är värt en förstörd hälsa.

    Jag delar synen att det är mycket viktigt att alla skyddsombud tar sitt viktiga uppdrag på allvar och vågar påtala problem när de uppstår. Om ett påtalat problem inte åtgärdas och en olycka inträffar utgår jag ifrån att arbetsledaren och ledningen i övrigt ställs till ansvar.

    SvaraRadera