måndag 20 juni 2011

Politik gör skillnad

Allt börjar med behov, önskemål och idéer
Vilket nostalgiskt avslut! Beppe låg i sin säng och Sigrid skrek högt "FÄRDIG". Det kändes nästan som igår när jag som barn, i den enda TV kanalen, tittade till Beppes godnattprogram. Beppe avslutade ett SVT program som heter "100 svenska år". Se det! Om man inte förstår vad politik till stora delar handlar om så blir det väldigt tydligt när man under en kort stund får en sammanfattning av hur vårt land utvecklats på bara 100 år. Ett hundra år är inte en lång tid. Det har hänt massor under dessa 100 år. Ändå fruktar många förändring. Ändå drömmer sig många tillbaks till en tid som aldrig kommer åter. Jag ställer mig också frågan, vad var det som var så bra förr?

Det var inte länge sedan som följande exempel var ett faktum i Sverige;

- 4/5 av befolkningen bodde på landet
- Barnarbete
- Barnaga
- Barndödligheten var 20ggr högre än idag
- Sterilisering av de som ansågs olämpliga att bli föräldrar
- > 90% av befolkningen bodde mycket trångt
- Kvinnor saknade rösträtt och skolades till hemmafruar
- Barn och unga fick lära sig att jobba och att lyda
- Flyget var något endast för militären och förmögna
- Bilen var något endast för militären och förmögna
- Telefonen var stationär och något endast för de välbärgade
- En TV kanal (kom väldigt sent under de senaste 100 åren)
- Några få radiokanaler

Kort och gott kan vi sammanfatta det som hänt under de senaste 100 åren som otroliga förändringar. Bara att jag och mina föräldrar lekte "kasta kula" i skolan är en kontrast mot dagens rastlekar i skolan. Tiderna förändras och politiken är en stark kraft i dessa förändringar. Eftersom politisk vilja har en mycket stor betydelse är det viktigt att ta det politiska arbetet på allvar. Att ta det politiska jobbet på allvar innebär att vilja något och inte bara vara i händerna på marknaden och lobbyister. Det är kul att tillhöra ett parti som har en idé om morgondagen som jag gillar. Har du en total samhällsidé för framtiden? Vilka frågor är dagens barnaga, kvinnlig rösträtt, alternativa TV kanaler, dagis etc? Politik gör skillnad.

P.S Jag glömde att 1938 hade Sverige, kopplat till Allers, en tävling om vem som hade så kallade A-barn..... I TV programmet valde mamman till den som kom tvåa i tävlingen 38 att inte gå dit själv eftersom hennes son, som intervjuades idag, var så dålig att han bara kom tvåa.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar