torsdag 30 juni 2011

Park eller cykel?

Alltid någon som klagar
Turerna runt Lindparken i Uppsala är intressanta. Centerpartiet i Uppsala är den kraft som bäst värnar och vårdar våra parker. Samtidigt är vi också det parti som har de flesta och bästa förslagen på hur Uppsala kan bli en ännu bättre cykel kommun. Frågan om en ny cykelväg genom parken har inte presenterats för nämnden. Det finns många löpande frågor som hanteras av tjänstemän på delegation från politikerna. Så länge vi politiker tycker det fungerar bra ändras inte delegationsordningen som styr vem som beslutar om vad. Under min korta tid som politiker har jag bl à lärt mig att det alltid finns folk som klagar på de beslut som fattas. I takt med att jag blir erfarnare inom politiken lär jag mig också att det ofta är politiska motståndare som sprider osanningar och negativa budskap. Tråkigt men bara att inse.

Lindparkens cykelväg är intressant då parken i sin nuvarande form är bättre för de boende samtidigt som den planerade nya cykelvägen ansågs bättre för förbipasserande cyklister. Vems intressen är viktigast? Hur mycket bättre måste ett allmänintresse anses vara värt för att de närboendes intressen förlorar? Vad tycker du? Det är intressant och viktigt med politik.

Såg i gammeltidningen UNT att Uppsala kommun sägs hemligstämplar EU ansökningar kopplade till Gränby Arena projektet. Ok om det är delarna kopplat till företagets planer MEN för Centerpartiet är det viktigt med 100% transparens där alla medborgare kan få tycka till om de förslag som läggs på bordet. Det minskar påhoppen om korruption och är för oss självklar när skattepengar används för att göra ett viktigt projekt möjligt. Centerpartiet är för fullständig öppenhet och vi är inte rädda att försvara våra beslut som många gånger är svåra att fatta.

onsdag 29 juni 2011

Fler som vågar

Vad är entreprenörskap? Är det "bara" typer liknande Salvaori Grimaldi som säger som det är dvs att vilja, att våga, att jobba hårt och att ha tur om man skall bli en framgångsrik entreprenör. Otur och tur, finns det eller är det bara ursäkter för lågpresterare? Var det bara lågpresterare som råkade vara på flygplanen som offrades den 9/11 2001 i USA? Nja, jag anser att de hade otur. Den Boråsfamilj som nyligen vann 105 miljoner på lotto hade tur. Trots att livet under sin bergådalbaneväg bjuder på tillfällen med tur och tillfällen med otur så kan vi enskilt påverka mycket. Välbetalda konsulter kallar det ofta "taiming". Ja, ja, ja var vill jag komma? Jo till att entreprenörskap handlar om människor som vågar testa sina idéer, att våga gå från ord till handling även om utmaningarna är stora. Det handlar oxå om att jobba hårdare än alla andra och därför kunna få det bättre än de som inte vill eller kan jobba lika hårt. Idag pratade jag med två entreprenörer. De är flyktingar i Sverige. Dom samlar tomburkar och flaskor varje dag. Idag hade de samlat in över 500 burkar. Det motsvarar över 15000 kronor utan skatt per månad och högsäsongen startar först till helgen. Jag frågade vad de skulle göra för pengarna. 25% skulle till släkten i hemländerna och resten skulle bli Grundinvesteringen till en gemensam restaurang så fort det efter migrationsverkets blir möjligt. Det är två exempel på entreprenörskap. Tror du det är viktigt att vi blir mer entreprenöriella i Sverige?

tisdag 28 juni 2011

Bitterhet och hat

Bitterhet och hat
Nu har jag äntligen några dagar för återhämtning och reflektion. Det är hälsosamt omväxlande och skönt. Jag hoppas att även du får lite ledighet under sommaren. Jag njuter av underbart väder på vår svenska västkust. Idag har det varit en klarblå himmel, 28 grader i luften och 20 i havet. Härligt och stärkande att bada i det salta vattnet. Och reflektionerna kommer.

Årsskiftet blev starten på en intensiv träning i mediadrev och politiskt "tjuv och rackarspel". Media har sina agendor och sin logik. Olika individer och partier har sin. Trycket på mig och mina nära var stort. Det var intressant att få uppleva hur personer som uppenbarligen inte tycker som jag eller som närs av Jantelagen hade tolkningsföreträde till mina texter före mig själv... Är inte det sjukt? Kanske inte. Världen är politisk eftersom vi alla är olika och vissa skyr inga medel för att deras röst skall höras mest eller att de och deras nära skall få maximal materiell status. Själv har jag alltid sedan unga år varit engagerad i samhällsfrågor och i att bidra till framgång oavsett i vilket sammanhang jag bjudit på mitt engagemang. Det som störde mig mest under inledningen av 2011 var den bitterhet och det hat som vissa Centerpartister i Uppsala gav uttryck för. Deras sjuka påhopp både i media och på interna möten bara skrek bitterhet och hat. Inget av det de anklagade mig för var i närheten av sanningen. Som tur är vet mina nära, kära och de som varit engagerade tillsammans med mig det. Inga av de som inom Centerpartiet hoppade på mig har jobbat tillsammans med mig. De jag jobbar ihop med är alla fantastiskt engagerade, positiva och generösa personer som vill göra sitt för att Uppsala och Sverige skall utvecklas bättre för alla och inte bara några få. Och det inkluderar kommande generationer. Så varför denna bitterhet och det hat som vissa riktade mot mig? Rädsla för förändring? Bitterhet över att själv inte fått ett tillräckligt förtroende? En slitsam och kärlekslös barndom? Ett sätt att profilera sig på? Vad vet jag men jag kanske skall verka för att även besök till psykoterapefter skall skattesubventioneras? Det är vanligt i USA. Jag hoppas att dessa bittra och hatiska personer kan må bättre och få ett positivare liv. Både deras egna liv och de som finns i deras närhet får det lite bättre den korta stund vi lever på denna jord om de hittar en positivare och konstruktivare livsväg. Vad tycker du? Kan du ge dem några råd?

måndag 27 juni 2011

Vad får makten kosta?

Hur dyr får makten vara?
Substansrabatten på Investor är 40% eller 60 miljarder kronor. Det är en våldsam misstroendeförklaring från marknaden till Investors ledning och styrelse. Marknaden anser krasst att risken är stor att bolaget med stor sannolikhet kommer att förstöra kapital istället för att föränta det väl. Bolagets styrelse anses sätta makt före avkastning. Tror du att marknaden har rätt? Visst är det imponerande att den som leder detta extremt ifrågasatta företag trots det är en av landets högst betalda VDar. Han har dessutom varit VD rätt länge. Kan det vara som i VA länken från igår att kompisgäng och allt för stor maktinställsamhet leder till stora underprestationer?

Även Centerpartiet bjuder på frågan. Ett av världens rikaste partier som också anses kunna matcha 30% av befolkningen tycks idag endast attrahera knappt 5%. Är det makthanteringen av energifrågan, integritetsfrågan och EMU frågan som spökar? Eller är det även kompistänkandet och maktinställsamheten som är huvudproblemen inom Centerpartiet? Det är i vart fall inte politiken det är fel på. Men det kanske inte är politiken och medborgarnas röst som är det viktiga?

lördag 25 juni 2011

Kortsiktighet och otacksamhet



Vad gäller hemma hos dig?
Om vi leker med tanken att din grannes hus sprängs sönder under en attack som syftar till att belägra Sverige. Jag utgår ifrån att du skulle ställa upp och erbjuda gran paret och deras barn tak över huvudet, mat och dryck. Låt oss också anta att familjen får bo hemma hos dig under 6 månader när deras hus byggs upp igen och mammans jobb är igång igen så att hon kan försörja familjen igen. Vilka regler gäller för familjen i ditt hus? Är det dina regler? Tycker du att de skall hjälpa till att städa, diska, laga mat, klippa gräsmattan etc? Om någon i nödfamiljen tog sig friheten att tömma ditt barskåp skulle du förhoppningsvis ge honom och familjen en ytterligare chans och tydligt redogöra för de regler som gäller så länge de bor hos dig. Låt oss antaga att pappan åter tömmer din bar och kraftigt stökat till i ditt hus, vad gör du då? Säger du åt honom att lämna? Säger du åt hela familjen att lämna? Tycker du att det är så synd om honom och familjen att du förlåter, förlåter och förlåter? Personligen tycker jag du är fantastisk som stöttar dina medmänniskor i nöd men var går gränsen för när den utsatte förbrukat rätten till stöd? Aldrig? Efter många överträdelser? Är danska politiker bara populistiska eller är det rätt att sätta gränser för när otacksamheten och respektlösheten gått för långt? Vad tycker du?
www.SvD.se/opinion/ledarsidan/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier_6272110.SvD

Kortsiktighet leder inte till Nirvana
Hur många gånger har jag inte återkommit till att både näringslivet och politiken är för kortsiktig. Det är inte en hållbar väg. Ändå vandrar ledande politiker och näringslivsrepresentanter den vägen. Tyvärr utgår de flesta ifrån att folk i allmänhet är kortsiktiga. Om man tror det tvingas man som börs olag och politiker till kortsiktigt agerande annars får du ju inte stöd att fortsätta det viktiga jobb du upplever dig göra. Varför är vi så kortsiktiga? Jag känner många av de få som leder vårt svenska näringsliv och allt fler politiker. Jag tycker att bifogad ledare från VA är mycket läsvärd.
http://www.va.se/asikter/bloggar/Pontus/2011/04/05/alla-varningsklockor-ringe/

fredag 24 juni 2011

"Sensroiden" är här!

Konstgjord kärlek
Jag har haft förmånen att både jobba och bo i Japan under många år. Det är en mycket intressant och imponerande kultur som de byggt upp genom tiderna. Inte minst imponerande är hur de mycket snabbt gick från ett underutvecklat land till en världsledande industrination. De tidigare, och Kina idag, visar hur fort det kan gå om man bara vill och jobbar hårt och målmedvetet för att målen skall bli verklighet. Ett av de intressanta inslagen i Japans kultur är deras enorma intresse för teknik och inte minst tekniska leksaker. Tamagotchi var en av de första elektroniska leksaker som slog stort och kom självklart från Japan. En liten elektronisk leksak som symboliserade ett husdjur. Ett husdjur som du var tvungen att mata, rasta, plocka bajs, kela med osv för att den skulle må bra och t o m för att den inte skulle dö. Bland många ensamma människor blev det ett verktyg för att bry sig om och känna sig behövd...... Många barn tog också snabbt till sig leksaken. Elektroniska leksaker hade fått sitt genombrott.

Nu har Japanerna tagit denna konstgjorda kärlek till nya nivåer med bl a hjälp av sensorer. Denna kärlekens och fruktbarhetens dag kan jag konstatera att "Sensroiden" har landat för högvolyms försäljning. Nabuhiro Takahashi, som ingått i forskarlaget från universitetet för elektrokommunikation i Tokyo, som tagit fram Sensroiden säger "många människor känner från början förundran och obehag över den ovanliga upplevelsen men de vänjer sig stegvis vid den tills de finner det tryggt och behagligt". Målgruppen för den trådlösa dockan, som kan kramas, är ensamma singlar. För att krambehovet ska besvaras måste den mänskliga parten använda en jacka som dockan är kopplad till. Illusionen av ömsesidig kram uppstår genom att "sensroiden" är försedd med konstgjorda muskler och genom vibratorer som finns i en känseljacka. Vad tycker du? Känner du att lusten att sitta och kramas med en liknande docka känns stor? Det kanske är en docka som vi alla skall ha hemma för att folkhälsan skall bli bättre? Det är väl ändå så att de allra flesta av oss gillar att kramas. Om inte för något annat kan det vara bra att ha en liknande docka för att skryta med att man håller sig i framkant och att man har råd att köpa en............. (nu blev det lite ironi/försök till humor igen...... hoppas du ursäktar).

torsdag 23 juni 2011

Smörgåsbord till midsommar

Blommor under kudden
Under midsommarnatten sägs man med fördel kunna önska saker om man lägger blommor under kudden när man sover. Då tänker jag prova det och önska kopplat till följande aktuella ämnen;


Den 10/7 2011 blir det möjligt för polismakten att bötfälla medborgare som skräpar ner. Alla beteendekampanjer kopplat till "håll Sverige rent" har inte hjälpt och nu tvingas vi därför förbättra renhållningen med denna åtgärd. Jag hoppas att Uppsala och Sverige nu blir mycket renare.


Centerpartiet fick igår sina sämsta opinionssiffror någonsin. 3,7% vittnar om att svenska folket inte förstår varför Centerpartiet skall finnas. Partiets språkrör lyckas inte profilera och positionera partiet tillräckligt bra. Jag roade mig under förra veckan med att åter gå igenom alla riksdagspartiers politiska program. Min slutsats är fortfarande att C har den bästa politiken för oss som tycker att vi skall göra landet mer företagsamt, hållbart, decentraliserat och där stor personlig frihet råder. För hållbarheten krävs en ännu bättre politik som bidrar till att även landsbygden kan utvecklas bättre. Jag hoppas att C använder sina tillgångar för att åter bli ett relevant och starkt politiskt alternativ. Det är bra för stora delar av Sveriges befolkning.
http://www.dn.se/ledare/signerat/centern-stanga-och-dela-pa-kassan


Våra lärare är viktiga för att vi skall försvara och utveckla vårt välstånd. Jag hoppas att staten och kommunerna slutar prata illa om skolan och att man slutar djävlas med våra lärare. Vi måste ge våra lärare det delegerade ansvaret som de förtjänar och vi måste låta bli att försöka detaljstyra hur de skall lyckas att lyfta alla våra barn och unga i skolan. De få lärare som inte klarar av att göra ett bra jobb får lämna plats för mer motiverade, engagerade och bättre pedagogiskt tränade personer.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/frihet-ger-kvalitet-1


Jag hoppas att allt fler medborgare orkar ändra sina levnadsvanor lite och därigenom få ett betydligt hälsosammare liv. Nya studier visar att även små förbättringar har stor betydelse för vår hälsa.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-haller-du--vikten-hela-livet


Jag hoppas att villkoren för alla småföretagare i landet blir rimligare inom kort. Uppsala och Sverige behöver fler som vågar starta företag och fler som vågar växa. Då kan inte småföretagare exkluderas från stödåtgärder som ses som självklara för de som är anställda.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-vantas-soka-skuldsanering_6266788.svd


Jag hoppas att västvärlden nu på allvar ställer om sina ekonomier så att skuldsättningsgraden avsevärt minskar och energiproduktionen i mycket större grad finns lokalt och inom förnyelsebara energislag.
http://www.ft.com/intl/cms/s/fa9d9350-9afc-11e0-a254-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Ffa9d9350-9afc-11e0-a254-00144feabdc0.html&_i_referer=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fintl%2Fmarkets#axzz1Q7CkcShq


Min sjunde önskan inför midsommarnatten blir att du får en trevlig och avkopplande sommar!

onsdag 22 juni 2011

Barn i dagens värld

Livspussel
Det är inte alldeles lätt att vara förälder till mindre barn i dagens samhälle. I vart fall inte om både mamman och pappan har jobb som inte är 8-17 jobb. Många i min närhet lever professionella liv där 8-17 inte är ett ramverk runt vilket du kan bygga ditt övriga liv. De allra flesta jobbar betydligt fler timmar varje dag och ofta minst sex dagar i veckan. Om man dessutom råkar vara två föräldrar som har roller som leder verksamheter där många andra är beroende av att du är närvarande för att det skall fungera, vad gör du då om ditt barn blir sjukt och någon måste vara hemma? Vem skall akut hämta när dagis ringer? Vem skall fortsätta att vara hemma och missa en massa inplanerade möten? Ingen självklarhet och en möjlig jordmån för ordentliga konflikter. 

Idag innebar denna utmaning för mig att jag fick ställa in tre möten och ta ett möte hemma istället för på kontoret. Allt går att hantera. Ingen är oersättlig. Det är trots det faktumet intressant att konstatera att dagens samhälle är sårbart. Sårbart ur många perspektiv. Vårt energibehov. Vårt behov av barnomsorg eftersom oftast båda föräldrarna jobbar (eller för att den ensamstående skall kunna jobba). Vårt behov av finansilla flöden och mycket mer. Idag påmindes jag om hur väldigt glad jag är över att min dotters mor och farföräldrar, när de kan, väldigt ofta stöttar med barnvakt. Det är väldigt uppskattat och jag är mycket tacksam för det. Jag tycker också att det är härligt för det gör också att min dotter bygger en närmare relation med sina mor och far föräldrar. Förr var det aldrig något problem. Då levde alla samlat och de som av olika skäl var i hemmet tog hand om barnen. Tiderna är annorlunda och barnomsorg är nödvändigt! Varför stänger barnomsorgen på sommaren? Varför finns inte barnomsorg på kvällar, nätter och helger? Det är inte lätt att ha barn i dagens värld. Ändå har det tydligen blivit mode att ha tre barn per familj........

tisdag 21 juni 2011

Mesig lagstiftning

Grov brottslighet
Den grova brottsligheten breder ut sig allt mer i Sveriges större bostadsområden. Det är en oacceptabel utveckling och den går att stoppa. Om det skall gå att stoppa den innan den blir för stark måste man sluta sopa problem under mattan och istället inse utmaningarna och vidta de åtgärder som krävs för att det endast skall vara vår gemensamt och demokratiskt styrda makt som har ensamrätt till lagstiftning, beskattningsrätt, rättsskipning och verkställighet av straff.
Carin Götblad, Länspolismästare i Stockholm, skrev en bra men lite väl diplomatisk debattartikel i DN den 17/6 som är läsvärd för att, om du inte redan gör det, ta problemet med organiserad brottslighet i Sverige på allvar.
http://www.dn.se/debatt/sa-ska-vi-stoppa-den-grova-brottsligheten-i-sodertalje

Det är utan tvekan så att företag som drivs av kriminella skapar stora samhällsproblem. Bara för att nämna några problem, hederliga företagare tvingas lägga ner sin verksamhet, konkurrensen snedvrids samt att skatter och avgifter för att finansiera t ex skola, omsorg, vård och infrastruktur inte betalas.

Precis som med ett effektivt arbete för att hjälpa särskilt utsatta arbetslösa kräver kampen mot den organiserade brottsligheten att många myndigheter och det civila samhället arbetar väldigt nära varandra. En annan viktig hygienfaktor är att kommunala tjänstemän måste värna rättssäkerheten och likabehandlingen vid t ex tillståndsgivningar.

Götblad avslutar med att lagstiftaren borde överväga om man skall instifta en lag som gör att myndigheterna kan föverka egendom som uppstått genom kriminell verksamhet. "Den som bor i palatsliknande hus med nästan ingen deklarerad inkomst, bör kunna avkrävas en rimlig förklaring till hur detta är möjligt". Jag tycker att det borde vara en självklarhet! Vad väntar lagstiftarna på? Är de mutade? Är de rädda? Vad är problemet med att införa en så självklar rätt för vårt gemensamma? Det kan knappast vara ett hot mot äganderätten då var och en av oss, som kan förklara hur vår resultat och balansräkning uppstått, sitter i orubbat bo. Lagstifningen inom detta område är för mesig och behöver skärpas till!

Självklart får Götblads debattartikel mothugg och självklart blir det utifrån ett "diskrimineringsperspektiv". Det gäller ju att vara politiskt korrekt så att man ökar chanserna att stoppa en positiv utveckling som är nödvändig. Jag, som inte känner till "vem som är vem" i Södertälje förstog inte vem som är vem i artikeln. Uppenbarligen gör den som replikerar på Götblads debattinlägg det.
http://www.dn.se/debatt/gotblad-buntar-ihop-en-hel-folkgrupp-med-kriminella

måndag 20 juni 2011

Politik gör skillnad

Allt börjar med behov, önskemål och idéer
Vilket nostalgiskt avslut! Beppe låg i sin säng och Sigrid skrek högt "FÄRDIG". Det kändes nästan som igår när jag som barn, i den enda TV kanalen, tittade till Beppes godnattprogram. Beppe avslutade ett SVT program som heter "100 svenska år". Se det! Om man inte förstår vad politik till stora delar handlar om så blir det väldigt tydligt när man under en kort stund får en sammanfattning av hur vårt land utvecklats på bara 100 år. Ett hundra år är inte en lång tid. Det har hänt massor under dessa 100 år. Ändå fruktar många förändring. Ändå drömmer sig många tillbaks till en tid som aldrig kommer åter. Jag ställer mig också frågan, vad var det som var så bra förr?

Det var inte länge sedan som följande exempel var ett faktum i Sverige;

- 4/5 av befolkningen bodde på landet
- Barnarbete
- Barnaga
- Barndödligheten var 20ggr högre än idag
- Sterilisering av de som ansågs olämpliga att bli föräldrar
- > 90% av befolkningen bodde mycket trångt
- Kvinnor saknade rösträtt och skolades till hemmafruar
- Barn och unga fick lära sig att jobba och att lyda
- Flyget var något endast för militären och förmögna
- Bilen var något endast för militären och förmögna
- Telefonen var stationär och något endast för de välbärgade
- En TV kanal (kom väldigt sent under de senaste 100 åren)
- Några få radiokanaler

Kort och gott kan vi sammanfatta det som hänt under de senaste 100 åren som otroliga förändringar. Bara att jag och mina föräldrar lekte "kasta kula" i skolan är en kontrast mot dagens rastlekar i skolan. Tiderna förändras och politiken är en stark kraft i dessa förändringar. Eftersom politisk vilja har en mycket stor betydelse är det viktigt att ta det politiska arbetet på allvar. Att ta det politiska jobbet på allvar innebär att vilja något och inte bara vara i händerna på marknaden och lobbyister. Det är kul att tillhöra ett parti som har en idé om morgondagen som jag gillar. Har du en total samhällsidé för framtiden? Vilka frågor är dagens barnaga, kvinnlig rösträtt, alternativa TV kanaler, dagis etc? Politik gör skillnad.

P.S Jag glömde att 1938 hade Sverige, kopplat till Allers, en tävling om vem som hade så kallade A-barn..... I TV programmet valde mamman till den som kom tvåa i tävlingen 38 att inte gå dit själv eftersom hennes son, som intervjuades idag, var så dålig att han bara kom tvåa.........

söndag 19 juni 2011

Snabba resultat

Korta projekt med stora värden i det lilla
Visst är det härligt att få saker gjorda!? Det tycker jag. När det dessutom går att kombinera korta projekt med nöje, då är det riktigt bra. Idag har jag fått mycket gjort. Först ett morgonmöte med gröna bilister som kampanjar för elbil. Därefter städade jag hemma. Därefter lagade jag lunch & diskade. Därefter tränade jag. Därefter tvättade jag. Därefter lagade jag middag & diskade. Därefter tittade vi på en film samtidigt som jag strök mina skjortor. Många korta projekt blev det. Resultaten blev bra och alla gick relativt snabbt att utföra. Jag gillar kontrasten mellan dessa basprojekt och de stora frågor som jag jobbat med de senaste 16 åren. Vad tycker du? Gillar du att laga mat? Vad tycker du om att städa? Jag tror det är hälsosamt att löpande ha korta projekt som representerar stora värden i det lilla. 

Medelmåttan
Salieri såg sig som en medelmåtta i förhållande till Mozart. Salieri gav uttryck för att världen befolkades av för många medelmåttor. Vannis Stomnaras, grekisk ekonom, gjorde nyligen ett utspel om att "i Grekland frodas medelmåttan" och därför har landet kört ordentligt i diket. Kan det vara så? Vad är problemet med medelmåttor, om något? 

fredag 17 juni 2011

Nya stormvarningar

En mycket komplex tid
Vi lever i en mycket komplex tid. En del av den komplexiteten är kopplad till att vi idag, var och en, i realtid har tillgång till enorma informationsmängder från jordens alla hörn. För många är denna enorma källa av information en ovärderlig skatt men för de allra flesta skapar det stress. I denna värld väljer många, mer än tidigare, enfald istället för mångfald i en värld som så tydligt visar att mångfalden alltid har och alltid kommer att härska. I en eller annan form. Jag vill hävda att det framförallt är informationsflödena och möjligheterna att snabbt analysera och dra slutsatser utifrån vald information som gjort världen mer komplex. Det kan låta som en motsägelse men det är inte min uppfattning. 2008 small det i västvärldens finansiella system och en total härdsmälta, i det globala finanssystemet, höll på att inträffa. Kreativa finansiella produkter som snabbt återsåldes runt om i världen visade sig vara väldigt mycket skräp sålt till enorma överpriser. Eftersom världens finanssystem är väldigt sammakopplade innebär stora problem på derivatmarknaden stora globala utmaningar. När ett land som Grekland och Irland i princip går i konkurs och bankernas ägare och kunder räddas från att ta ett hårt ansvar för sina egna val, då gungar världskonomin ordentligt. Stater har tagit på sig inlåningsgarantier och andra åtaganden. Det är i grunden vansinnigt även om jag förstår det kortsiktiga behovet av att få det finansiella blodomloppet att fungera. Trots att stater tagit över detta garantiåtagande blir det åter gungigt när stater också kraschar. Om Grekland faller och EU till slut inte fortsätter att stötta, vem stöttar då? Oligarker? Kineser? Bill Gates stiftlser? I utbyte mot vad i så fall? Vad tror du?

Nu börjar stormvarningarna att hagla i finansiella tidskrifter runt om i världen. Frågan är om det är som de svenska väderprognoserna, dvs att de sällan stämmer..... Vad tror du? Klart är att man måste lösa problem och det hjälper inta att sopa problem under mattan. Västvärlden har strukturella problem som man måste ta tag i. I Sverige är ett sådant problem delar av LAS. Är du beredd för en storm? Även Sverige kommer att hänga med in i stormen om den kommer. Tro inget annat. Har du livlina? Har du regnrock? Har du ett back-up batteri? Gör du ditt bästa där du är här och nu?

En ny tid inleds

Bästa baspolitiska programmet i Sverige
Centerpartiet har redan idag ett politiskt program som är det som bäst balanserar tillväxtambition och frihetsstöd med ett pragmatiskt miljö och klimatarbete. Centerpartiet är det parti som lyckats "mangla" fram de mest intressanta idéerna om hur morgondagen kan formas (utifrån de ramar som politiken bestämmer över). Det är en bra bas att bygga vidare på nu när Centerpartiet åter prövar sin politik och sitt sätt att arbeta i grunden. Förändringsarbetet inom C fortsätter och nu i ljuset av att Maud Olofsson till hösten tydligt ställt sin plats till förfogande. Allt förändringsarbete är svårt men det är faktiskt lite lättare när man har ett så bra basprogram som vi har.

Nästa ledare och ledning för en rörelse i tiden
Hur blir man ett relevant parti? I synnerhet i en realtidsstyrd medievärld som i allt större utsträckning styrs av invånarna? Om man inte som S och M har över 30% av väljarstödet, kan man då vara ett brett politiskt alternativ eller är det så att man måste välja att som SD vara ett enfrågeparti? Uppenbarligen får SD kortsiktigt stöd för sitt enfaldiga ältande om att invandringen är fel ur än det ena och än det andra skälet. Vad tror du? Jag är helt övertygad om att nästa nationella ledarskap inom C har alla förutsättningar att göra C mer relevant under förutsättning att man kan tänka helt nytt ur ett rekryterings och organisationsperspektiv. Det är inom det området jag tycker C har störst problem. Politiken är inte problemet. Problemet är att vi inte har ett bra sätt att rekrytera nya medlemmar på. Att vi inte har en bra idé om hur vi engagerar de mest engagerade och kompetenta till uppdrag och hur vi mer modernt organiserar oss för att vara kraftfullare och snabbare utan att tappa förankringsperspektivet.

Förankringsperspektivet kommer alltid vara viktigt för att få det engagemang som krävs för att göra det där extra som i vart fall jag strävar mot. Nästa ledarskap måste förstå sig på dagens mediavärld. Nästa ledarskap måste vara skolade i ledarskap. Närsta ledarskap måste se det som självklart att med moderna tekniska verktyg förankra de steg som löpande tas. Bara då kan C åter bli en rörelse i tiden.

Nu återstår bara en stor fråga och det är vem är rätt person att leda detta svåra och samtidigt intressanta jobb. Säkerligen och förhoppningsvis finns många som känner sig kallade. Jag har redan fått frågan om jag ställer upp av flera journalister. Frågan är smickrande. Mitt svar är "hur skall jag kunna ta ställning till det innan jag vet vad uppdraget går ut på?". Det är i min värld sjukt om man ställer upp på ett ledarjobb utan att veta vilket uppdrag man har. C kan inte välja en ny ledare innan vi beslutat vilken väg partiet skall gå. Det är först när det vägvalet gjorts som rätt ledare kan identifieras eller då de som känner för uppdraget kan räcka upp handen. Hur kan det seriöst vara på något annat sätt? Eftersom man kan vara både vice statsminister, näringsminister och partiledare parallellt är det självklart möjligt att klara partiledarjobbet samtidigt som man är t ex kommunalråd. Jag tycker defenitivt att det är möjligt. Håller du med? Ställer jag upp? Jag är öppen för det mesta men än en gång, vilket uppdrag skall ledaren fixa? Jag är rätt säker på att en ny tid inom svensk politik snart inleds. Klarar C av att ta ledarskapet i den tiden?

torsdag 16 juni 2011

Språkets betydelse

Förändring
Oavsett situation är det viktigt att man lyckas kommunicera med varandra på ett bra sätt om ett samarbete skall bli framgångsrikt. Om uppdraget är viktigt är det särskilt viktigt att inte slarva med att säkerställa att berörda personer förstår liknande saker när man använder de ord man gör. Inom Uppsala kommun genomförs nu en rätt omfattande omorganisation. Syftet är att förbättra medborgarservicen och att göra verksamheten effektiv. Fyra verksamheter skall slås samman till en. Riskerna är stora att ord kan skapa onödiga konflikter och andra hinder. Ord ges ofta utrymme att tolkas väldigt olika. Det är viktigt att ta ordboksfrågan på allvar och jobba med att alla skall få en rimligt likartad bild av vad förändringarna går ut på.

Branschspråk
Ett av dagens möten var kopplat till en jurry som jag ingår i. Jurryn skall under året bestämma vilken arkitekts förslag som skall ligga till grund för det "nya" Forumtorget i Uppsala. Än en gång påminnedes jag om hur olika språkbruk olika bransher har. I mötet deltog 8 personer. Fyra av dessa var arkitekter och det blev stundtals mycket "arkitektord" som for genom rummet. Med jämna mellanrum frågade jag om det ordet kunde jämföras med ett ord som jag känner igen (efter att samtalet fått mig att dra den slutsatsen) och så pågick det. Språkets betydelse och riskerna för att folk missuppfattar varandra i onödan är stor. I synnerhet om man inte vågar säga att man inte förstår..... Vad tycker du?

onsdag 15 juni 2011

Säkerhet, säkerhet och säkerhet

Är Sverige världens säkraste land?
Säkerhet är viktigt. Ett gediget säkerhetstänkande är bra för att förebygga problem. Inte minst skador och t o m dödsfall. Jag undrar om inte Sverige är världens mest säkerhetsorienterade och reglerade land. Bara för att exemplifiera med några av dagens erfarenheter krävs idag att man sätter på sig bälte i långfärdsbussar. När jag, som en del av en grupp, besökte en byggarbetsplats var vi tvungna att sätta på oss byggarbetsplatsskor, hjälm, skyddsglasögon och handskar. Intressant. Är vi överdrivet säkerhetsorienterade i Sverige? Vilken säkerhetsnivå är motiverad för att balansera mellan funktionalitet och pris i förhållande till säkerhet? 

Trots att vi har en massa regler kopplat till säkerhet inträffar många dödsolyckor inom byggbranschen. Kan det vara kopplat till att det är för mycket regler så att de i stort ignoreras? Oavsett regler är det viktigt att de också tillämpas av oss alla. Med dagens erfarenhet av säkerhetstänkandet inom byggbranschen tycker jag att det är angläget att fundera på om alla dödsolyckor kan vara kopplade till just mängden regler och att vi människor därför inte kan ta till oss allt och därför också ignorerar de regler som verkligen är viktiga att efterleva för att inte våra egna eller andras liv skall sättas i fara. Vad tror du? 

tisdag 14 juni 2011

Runt hörnet....

Det går inte att smita undan

Många av oss har genom åren lärt oss att det inte lönar sig att vara oärlig eller att sopa problem under mattan. Det är klokare att välja en ärlig och en direkt problemlösande inställning till livet. Om inte av något annat skäl så för att sova bättre. Jag har sedan en tid manat till mindre hybris över vårt ekonomiska läge i Sverige. Väst världen var i fritt fall för bara några år sedan. Stater har sedan dess tagit på sig allt för stora åtaganden som borde vila på marknaden. Genom att staterna gick in undveks en fullständig ekonomisk härdsmälta men samtidigt har många lurats in i en falsk trygghet eftersom flera av de underliggande problemen i västvärlden fortfarande kvarstår.


Göran Rosenberg tycker jag är en klok person med en god förmåga att analysera vad som händer på vår jord. Rosenberg är utan tvekan en marknadsvän och har i många sammanhang målat bilder som bra beskriver varför marknadsekonomins grunder är bäst väg framåt. Bifogat finner du det senaste inlägget från honom som jag tycker förstärker riskbilden för världsekonomin idag.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/marx-och-krisen


Även SCB släppte nyligen en intressant analys av läget för svensk ekonomi. Även den ger oss signaler som borde få fler att förstå att det kan vara klokt att ha lite utrymme i plånboken framöver. Man kan inte leva över sina tillgångar. Inte så länge i vart fall. Många i vårt land är allt för högt belånade och har en lite fallhöjd innan de hamnar i en negativ trend.
http://www.va.se/nyheter/2011/06/14/scb-svensk-ekonomi-fortsatt-god/


Vad tror du händer i vår ekonomi inom kort?

måndag 13 juni 2011

Rött ljus!

Cykeln allt viktigare
Cykeln är redan idag ett mycket värdefullt transportslag som är flexibelt, hälsofrämjande och miljövänligt. På toppen av det innebär cyklande i förhållande till att ta bilen smarta individuella val. I ljuset av att väldigt många väljer bilen för resor som är kortare än 3 kilometer är möjligheterna med ett ökat cyklande stora. Om fler väljer cykeln istället för bilen för korta individuella transporter kommer vår folkhälsa och vår miljö kraftigt förbättras. Samtidigt kommer vi att använda tyngre transportslags energibehov i mindre utsträckning. Det vinner alla på. Inte minst den enskilde som gör det kloka valet eftersom cykelvalet innebär kraftiga minskade utgifter som istället kan användas till t ex bättre mat, träning och nöjen som förgyller välbefinnandet.

Idag fick jag frågan om ett förslag som väckts av Stockholmspolitiker kan vara av intresse i Uppsala. Förslaget var att cyklister borde få köra höger även om det är rött ljus. Det är ett intressant förslag och är värt att överväga om den nationella lagstiftningen ger stöd för ett sådant lokalt beslut. I USA är det sedan länge alltid möjligt att svänga höger för bilar. Självklart med säkerheten i beaktande. Om en liknande lösning skulle visa sig säkerhetsneutral eller t o m säkrare, eftersom många cyklister redan idag väljer att köra mot rött, då kan det vara en av många vägar framåt för att göra cyklandet mer förmånligt. Vad tycker du, kan det vara något som är positivt för cyklandet?

Kommunfullmäktigedebatt om budgeten
Möjligen skulle det vara värdefullt att införa mer rött ljus när kommunfullmäktige debatterar. I två dagar skall vi nu debattera en budget som Alliansen redan är överens om och som vid flera tillfällen är kommunicerad till medborgarna via kommunens hemsidor och media. Om budgetdebatten hade ägt rum i en miljö liknande den svåra som finns på nationell nivå, där ingen har egen majoritet, då kan jag förstå dagens ordning MEN nu har Alliansen i Uppsala egen majoritet och vi har under en längre tid manglat fram det förslag som ligger. Situationsanpassade röda ljus skulle spara mycket tid och pengar.... Vad tycker du?

söndag 12 juni 2011

Ökade skillnader och asylpolitik

Det skall löna sig att jobba
Alliansregeringens huvudsakliga grund för det nationella samarbetet bygger på att det skall löna sig att leva på att jobba i jämförelse med att leva på bidrag. Steg för steg har det arbetet givit resultat och allt färre tjänar på att leva på bidrag istället för att jobba. Det är bra både för berörda individer och för samhället i stort. Bidrag skall bara vara till för de allra svagaste och mest utsatta i samhället.



Ökade skillnader

Det talas mycket om att de svaga blir allt svagare. Det talas också mycket om att många av våra barn far illa av att de lever under allt mer ekonomsikt ansträngda förhållanden. Sverige har fortfarande en mycket jämn inkomstfördelning. Endast Danmark har internationellt lägre skillnader. Det är fakta. Eftersom den s.k barnfattigdomen byggs upp utifrån relativa resonemang visar den faktiska statistiken att barnfattigdomen i absoluta tal halverats perioden mellan 97 till 08. Huvudskälet till denna förbättring ligger endast i det relativa perspektivet. Eftersom allt fler under de ekonomiska kriserna fått det lite sämre har de som har det sämst fått det relativt sett bättre. Visst är det intressant med statistik och hur olika lobbyister väljer att "tvista" statistik för att understödja önskade förändringar.



Regler styr asylströmmar

Det talas hit och dit om vad som är skälen till varför flyktingar och asylsökande söker sig till det ena eller det andra landet. Sedan 06 har antalet som söker asyl i Sverige tre dubblats. 2009 var Sverige det tredje största mottagarlandet. 2010 är vi det största. Varför har Sverige denna dragningskraft? Varför väljer t ex så många ensamkommande barn att ta sig hela vägen till Sverige ifrån Grekland som ofta är porten in i Europa? 2009 tog vi emot 2250 ensamkommande barn. 2010 tog vi emot 2395 ensamkommande barn. Många av dessa kommer från Afganistan och Somalia. Studier i Norge visar att färre än 50% av dessa barn klarar gymnasiestudier. Det är framförallt unga personer som saknar godkända gymnasiebetyg som har svårast att komma in på vår arbetsmarknad. Jag är övertygad om att de senaste 30 årens asylpolitik bidragit till att den så kallade relativa barnfattigdomen anses ha ökat. Om det stämmer kan det också vara relevant att jämföra vilken levnadsstandard dessa barn har idag jämfört med vad de hade i t ex Somalia eller Afganistan. Jag tycker att EU måste ha lika asylregler. Då blir det enklare att inom EU gemensamt arbeta med flyktingutmaningar och att minska den lönsamma affären att smuggla asylsökande runt om inom EU. Norge toppade tidigare som det land som tog emot flest ensamkommande barn. Sedan de införde en lagändring som innebär att minderåriga endast får ett tillfälligt uppehållstillstånd tills de fyller 18 år då de måste lämna landet. Efter den lagändringen har antalet asylsökande minderåriga i Norge sjunkit radikalt. De olika ländernas asylregler styr defenitivt asylströmmarna.

lördag 11 juni 2011

Skuldavskrivningar - NEJ TACK!

Det egna ansvaret centralt
En viktig utgångspunkt för mig är att människor har ett tydligt eget ansvar för sina handlingar och att vi utifrån de regelverk som finns får ta de konsekvenser som uppstår av våra val. Fram till den dagen då vi är myndiga är toleransen för okloka val stor (Jag delar den inställningen). Därefter har du och jag fått förtroendet att ha en lika stark röst som alla andra som får rösta i allmänna val. Det förpliktigar om man har den rätten. Hela vårt samhälle står på lagarnas grunder. Flera av våra lagar berör och reglerar avtal mellan olika parter. I vårt samhälle anses och förväntas alla vara fria att teckna de avtal de vill. Då är det centralt att man också får ta ansvar för de avtal man skriver på.

Göra rätt för sig
Allt för många lever över sina tillgångar och sin egen förmåga att skapa intäkter. Det är en ohållbar väg att gå. Centerpartiet förde nyligen fram förslag för att stimulera människor att bli bättre på att ta ett eget ansvar för en egen ekonomisk buffert. Jag tycker att det var ett mycket bra förslag, då morötter är att föredra framför piska. Personligen är jag mycket negativ till generösa skuldsaneringar. Varje enskilt fall är unikt MEN människor som lever för betydligt mer än vad de har råd med skall också få ta konsekvenserna av sitt osunda leverne. Ett annat sätt att skriva det på är att det inte är ok att vissa väljer en kort stund i "sus och dus" som sedan andra får betala samtidigt som de allra flesta harvar fram utan att ta allt för stora risker utöver den fundamentala risken som vi alla måste ta, i någon form, dvs vårt boende. Jag är mycket negativt inställd till att skriva av lån till Grekland. Grekerna har valt sina politiker. Grekerna kan engagera sig i de partier som finns eller starta nya partier. Grekerna har levt högt över sin förmåga och det var säkert trevligt under ett tag men vi andra skall inte betala för att de inte gör rätt för sig hela tiden. Jag köper inte heller att världen rasar om inte Grekernas skulder skrivs ner. Det finns rimligen en hel del tillgångar i landet som t ex Tyskarna kan ta över. Den som är satt i skuld är icke fri. När alla tillgångar är utsålda, då möjligen kan vi börja tala om någon form av försörjningsstödsinsats.

fredag 10 juni 2011

Vad lurar bakom hörnet?

Nätverkande
Igår kväll var deltog jag på en mycket trevlig middag och efterföljande mingel med olika representanter för viktiga Uppsalaorganisationer som bidrar till en positivare företagsutveckling. Det var trevligt, gott och givande. Det blev väldigt sent. Den viktigaste reflektionen från mötet är att nätverkande är avgörande för all utveckling. Det är när vi människor nätverkar som vi kommer på nya idéer och det är då vi kan finna stöd för olika pågående aktiviteter. Så är det och därför är det särskilt viktigt att stötta arbetslösa samt unga företagare med fria eller billiga arenor för möten. I morse hälsade jag på Drivhusgänget som nu lanserat den Inkubator för ungdomar som Företagarna och Drivhuset jobbat fram tillsammans. Det var väldigt roligt att besöka det kontor som nu kommer att bli en mycket prisvärd arbets och mötesplats för cirka 15 unga företagare. Uppsala är definitivt på gång. Pusselbit efter pusselbit läggs nu för att Uppsalas näringsliv kommer att växa så att det knakar. Det är väldigt roligt att jobba vidare med näringslivsutveckling!  

MEN vad lurar bakom hörnet?
Många i Sverige tycks tro att vi inte kommer att kunna dras med ner i det ekonomiska träsk som många EU-länder och USA befinner sig i. Jag är inte lika övertygad och manar till beredskap för tuffare tider. Redan nu ser vi att börsen har det jobbigt. Redan idag ser flera branscher, i Sverige, att konjunkturen viker. Fastighetsmarknaden går åter trögt. Håll i hatten! Vi lever inte bara i en värld av ständiga förändringar. Vi lever i en tid där vi också behöver lära oss att gilla att dessa förändringar går betydligt fortare. För hette det att efter sju goda följer sju svåra. Nu tycks de goda och de dåliga cyklerna vara på ettårsbasis...... Personligen tycker jag att det finns roliga utmaningar både i uppgång och nedgång. Vad tycker du? 

onsdag 8 juni 2011

Resultatfokus

Det mesta är möjligt
Jag blir allt mer övertygad om att det mesta är möjligt om man har viljan, tålamodet och rimligt uthållig finansiering. Ibland krävs "endast" engagerade personer som inte alltid måste ha ersättning för det de gör. Som tur är finns sådana personer fortfarande i vårt samhälle. I Miljövårdsrådet upplever jag att det finns många engagerade personer som utan tvekan är beredda att lägga tid och energi på saker som känns viktiga men som inte ger någon ersättning. Det ger mig energi att träffa sådana människor, då det gör att jag tror mer på människans positiva sidor än, som jag skrev om igår, om personer som endast tycks engagera sig för att tjäna pengar. Det var lite kul att idag konstatera att Sveriges Television gjort ett stort reportage om att beklagligt många före detta heltidspolitiker, på riksnivå, fortsätter att leva på garantiersättningar från oss skattebetalare. Flera av dem försöker inte få ett annat jobb. Jag antar att de inte kan komma i närheten av den garantiersättning de får från oss skattebetalare om det får ett jobb. Eller så gör de uppenbarligen som Persson dvs mjölkar skattepengar samtidigt som nya inkomster trycks in i bolag. Det borde inte vara möjligt att få utnyttja skattepengar på detta sätt om man samtidigt bedriver lönsam rörelseverksamhet.

Resultat är allt
Jag hör till dem som i stort tycker att det är vägen som gör resan värd. Trots det är det viktigt att hela tiden, på resan, prestera resultat. För att leverera resultat inom den politiska världen sägs det vara viktigt att behärska "det möjligas konst". Det gäller inte bara i politiken. Det gäller att försöka behärska "det möjligas konst" i alla sammanhang. Jag gillar en livsväg som bjuder på ständiga resultatavstämningar. Resultaten blir långt ifrån alltid som man vill men det är viktigt för enskilda individer och lag att ha målsättningar och att utvärdera vägen mot dem. Om resan bara handlar om pengar, då är det en torftig väg. Vad tycker du?

tisdag 7 juni 2011

Att leva som man lär

Ledarskapets trovärdighet
Jag hoppas att många Socialdemokrater observerar hur deras tidigare ledare agerar. Ledare som under hela sitt yrkesliv försörjts via våra skattepengar väljer att fortsätta att leva på våra skattepengar istället för att leva på de ersättningar som lukrativa konsulttjänster idag ger. I dagens DI kan man läsa att Göran Persson, före detta Socialdemokratisk statsminister, i sitt konsultbolag Baven AB redovisade en rörelsevinst på 2,7 miljoner för förra året (deras källa är Dagens Media). Någon lön blev det dock inte för den före detta partiledaren. Han väljer år efter år att bygga egen förmögenhet i sitt bolag och lever på den skattefinansierade pensionen som skall avräknas om han tjänar egna pengar. Jag tycker att det skulle vara klädsamt om Persson någon gång i sitt liv kunde nettobidra med skattepengar till det hårt skattetyngda samhälle som Socialdemokraterna under lång tid byggde upp. Är det något att uppröras över? Jag tycker det eftersom jag tycker att man skall leva som man lär och då kan han gott leva på de ersättningar han idag får istället för på en pension som är tänkt att användas endast om man inte har alternativa inkomstkällor. Visserligen är inte Persson statsminister längre men jag tycker att han är ett utmärkt exempel på att Socialdemokratin under många år, på många sätt, varit en karrärväg för många personer som annars haft svårt att få ledande befattningar och som saknat de grundvärderingar som den Socialdemokratiska rörelsen säger sig vila på.

måndag 6 juni 2011

Du gamla du fria!

Friheten värd att försvara
"Du gamla du fria..", är det 40-talisterna det handlar om? Skulle kunna vara det men det är vår nationaldag! Dagen då vi kan fira och glädjas över att människorna som befolkat den yta som kallas Sverige under många generationer varit rätt kloka. Uppe i de allra nordligaste delarna av vår värld har vi byggt ett samhälle som bygger på ömsesidig respekt, frihet, samarbete och internationellt affärsutbyte. I stark kontrast till många andra platser i världen har vi länge varit en plats där människor har varit fria och inte trälar åt överheten. Friheten, känslan av friheten, är viktig för oss. Eftersom den som är "satt i skuld är icke fri" är Centerpartiets förslag om att alla skall få lite bonus för att spara lite mer ett mycket bra förslag och ett förslag som värnar vår frihet. Vår frihet är värd att försvara varje dag och den får inte tas för given. Vår frihet är hotad om man har för stora lån! Den personliga sårbarheten om man har för stora lån är osund. Sverige skall fortsätta att vara ett av världens friaste samhällen. Vårt samhälle skall också bli ett samhälle där svenskarna känner sig mer fria. Det förutsätter ett bättre individuellt sparande. Grekerna önskade nog idag att deras politiker inte levt över folkets tillgångar i den utsträckning de gjort. Grekerna önskar nog att de sparat lite mer för att ha en liten buffert när vargen kommer.

En fantastisk del av världen
Sverige är en fantastiskt del av världen. För att bara nämna några av alla fördelar som vi har av att leva och verka utifrån en bas i Sverige;

- Våra årstider bjuder på variation och ständiga metaforiska livscykler

- Vår tillgång till rent vatten och bördig jord i förhållande till befolkningen är fantastisk

- Alla våra barn ges en bra chans till en bra kunskapsstart i livet

- Vår barnomsorg gör att alla har en chans att jobba

- Vår äldreomsorg gör att alla har en chans att jobba och att vi lever allt längre

- Vårt kreativa sinne skapar innovationer och affärsverksamheter som skapar basen för vårt välstånd

- Vår nyfikenhet har gjort oss till handelsresande i hela världen och därigenom skapat affärsband som borgar för ett generellt välstånd i världsklass

- Vår allemansrätt som ger oss möjligheten att njuta av vår underbara natur utan större begränsningar


Kort och gott, Sverige är fantastiskt! I synnerhet nu när vi blir allt friare med allt lägre skatter. Hipp, hipp Hurra för Sverige och oss som bor här! Vi är rätt duktiga på att skapa bra saker tillsammans jämfört med många andra! Det är värt att fira!


Seperation
Tyvärr tvingas jag konstatera att det mesta har sin tid. Tiden är inne för en separation. En separation kan vara mer eller mindre påfrestande. Vi har haft en längre tids relation. Tillsammans har vi rest runt om i världen. Vi har varit tillsammans både i glada och i tråkiga sammanhang. Ibland har vår relation inte fungerat men efter olika ansträngningar har vi lyckats få igång den nödvändiga energin mellan oss som krävs för att utbytet skall kännas givande. "Snurren" börjar bli allt för trött. Jag måste hitta en efterträdare. Min trogna rakapparat har gjort sitt. Frågan är om jag bara kan lämna in honom till elavfallsstationen eller om jag skall hedra honom på något annat sätt för alla goda insatser genom åren och runt om i världen. Vad tycker du?

söndag 5 juni 2011

Ett centerparti i kris

Finns krismedvetandet?
Förnekelse är inte ovanligt hos utsatta personer och grupper. Det finns beteendevetenskapliga förklaringar till varför vi människor gärna flyr förnekelsevägen istället för att se verkligheten i ögonen och utifrån det hitta alternativa vägar framåt. Finns det ett tillräckligt krismedvetande inom Centerpartiet? Precis som många politiska journalister är jag inte säker på att krismedvetandet är stort nog, och det är tillräckligt oroande. Inom Alliansen är alla partier förutom M i kris. Jag tillåter mig att tycka att i vart fall Centerpartiet kan vända sin kris till framgång, bara vi börjar acceptera att vi har en kris och att den nationellt handlar om vår oförmåga att driva vår politik på ett sätt som gör att väljarna förstår varför en röst på C är viktigt. Personligen är min reflektion kopplat till dagens DN ledare = Centerpartiet i Uppsalas förslag på Invånartjänst. Centerpartiet har idéerna men måste också driva de viktiga frågorna som jobb, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning, klimatsmart samhälle och decentralisering.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sluta-fega-om-jobben

Låt pengarna jobba
Jag delar också Peter Wolodarskis syrliga reflektioner på att Alliansen går mot vägs ende om inte C skärper till sig. Han frågar bl a varför inte C använder alla sina pengar till att just bli ett tydligare politiskt alternativ i Sverige. Vad är meningen med att ett politiskt parti är rikt om det inte har något politiskt inflytande? Han tycks tycka att M borde förstå att Alliansen riskerar att förlora makten om inte M blir mer ödmjuka men inser att det inte kommer att hända utan C och KD måste själva göra sitt jobb att bli mer relevanta och attraktiva. Så snart det finns idéer inom C måste partiets tillgångar jobba för att vi skall få mer stöd bland väljarna.
http://www.dn.se/ledare/signerat/tuppkammens-pris

Centerpartiet har idéerna
På många sätt råder idétorka inom politiken. Det parti som inom sina led lyckas få fram intressanta förslag som förbättrar våra största utmaningar är Centerpartiet. Ett exempel är Invånarkraft för att involvera alla personer som idag lever i utanförskap och många gånger är beroende av försörjningsstöd. Dagens utspel från Annie Johansson om att få göra avdrag för sparande är ytterligare ett mycket bra förslag. Förslaget bidrar till att fler svenskar ser sparande som något bra.
http://www.dn.se/debatt/pengar-pa-banken-i-sverige-ar-fortfarande-en-klassfraga
Lars-Gunnar Ericsson, ett tidigare kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala, motionerade för att Uppsalas lantbrukare skulle få samma förutsättningar som övriga lantbrukare inom Europa. Inom Centerpartiet i Uppsala tycker vi fortfarande att det är viktigt för att säkra vår livsmedels och energiförsörjning i framtiden. Trots det uppfattas Cs lantbruksminister som mycket lam i dessa frågor och t o m KD kliver fram och driver företagarfrågor på landsbygden som är identiska med de C i Uppsala drivit under flera år. Ur led är tiden.

Det är dax för Centerpartiet att ta den plats i samhällsutvecklingsdebatten som vårt politiska program förtjänar! När vi jobbat igenom hur vi måste förändra oss hoppas jag att vi låter våra pengar jobba för att göra Centerpartiet mer relevant och mer attraktivt för Uppsalas och Sverigs övriga befolkning.

lördag 4 juni 2011

Behövs och behövs inte

Rätt erfaren
Ni som känner mig och min bakgrund kan nog hålla med om att jag börjar bli rätt erfaren. De är få personer som fått och tagit chansen att vara med och leda några mycket framträdande företag som verkar på världsmarknaden. Det är få med den bakgrunden som också vågat/velat och fått chanen att bli en ledande politiker. Jag känner mig mycket privilligierad. Jag tycker att varje dag är ett äventyr och den är värd att leva. I alla mina ledarskapsroller har jag tränats att ifrågasätta. Man får aldrig ta saker för givna. Man får framförallt inte låta framgång förlama. Högmod går före fall. Ett av ifrågasättande perspektiven har alltid varit om man behöver en viss verksamhet eller ej. En annan är om man måste ha en viss ledningsnivå eller ej.

Vilket är mervärdet?
Familjen utgjorde länge den närmaste beslutskraftiga församlingen. Idag är det individen själv som är centrum. Sverige utgjorde länge det viktigaste samlingsnamnet för marken innanför våra gränser och den makt som stiftar lagar och upprätthåller lag och ordning. Idag har EU en allt större makt. Nya svenska regioner skall skapas och sannolikt matchas statens län till dessa nya regioner. Kommuner är närmast oss invånare och det är framförallt kommunernas verksamhet som vi nyttjar dagligen och som därför också berör oss mycket. I ljuset av Kungens utmaningar och Uppsala läns landshövdings val av en lyxig tjänstebil (det rör sig ju om skattepengar och samtidigt som länstyrelsen skär ner på personal) så får jag många frågor om Staten och därigenom länsstyrelserna behövs. Det är en intressant fråga. Vågar du seriöst fundera över om den nivån behövs? Kan inte den nivån helt tas över av de nya regionerna eller av kommuner eller EU? Har vi råd med en massa dyra ceremonimästare? Har vi rätt profil på våra rikstjänstemän om det är cermonimästare som flera av de så kallade ledande rollerna till stor del är....... Vad tycker du? Vi kanske skall avveckla kommunerna och lägga allt i regionerna och på riksnivå? Allt fler verkar vurma för sådan centralisering. Det tror jag är idiotiskt, av många skäl. Vad tror du?

fredag 3 juni 2011

Döden

Ingen kommer undan
Oavsett hur mäktig och rik man är så kommer vi alla att dö. Det är nog det enda vi alla kan vara säkra på. Varför är döden så tabubelagd och hemsk i vår tid? Under större delen av mänsklighetens historia har döden varit ett naturligt inslag i livet. Generationer tog hand om varandra och de som mötte döden gjorde det i närheten och inte sällan med en nära som höll hennes hand. Så är det inte längre. För drygt 25 år sedan jobbade jag mycket extra som extra vak och satt med och skötte om många personer när de tog sina sista andetag. Många av dem hade bara mig vid sin sida i ett sterilt och tråkigt sjukrum. Som tur är fick min mormor när hon dog i vart fall vara nära väldigt många av sina nära och kära när hon hade sin sista tid även om även hon var i en tråkig och steril miljö. Ingen kommer undan och döden borde inte upplevas som så farlig som det gör med tanke på att de flesta av oss dör när vi är gamla.

Vad är döden?
Döden är slutet av av våra liv, ett totalt slut, ett oåterkalleligt avstannande av alla våra vitala funktioner. Alla levande ting dör, förr eller senare. Döden kan inträffa på många sätt, till exempel på grund av naturliga orsaker såsom ålderdom, sjukdom, undernäring, dåligt matintag eller en olycka. Jag undrar om det klassas som en olycka om man råkar vara en av de olyckliga som råkade äta en förgiftad gurka eller tomat? Vad tror du? Den största dödsorsaken i västvärlden är åldersrelaterade sjukdomar, och på senare år, mycket pga vårt mer eller mindre osunda leverne även hjärt och kärlsjukdomar. Traditioner och föreställningar om döden är centrala delar i de allra flesta religioner. Har du thanatofobi? Det är fobi för döden? Det har inte jag. Nu skall jag gå ut och njuta av det underbara vädret och mina nära och kära. Man vet aldrig när man äter fel gurka eller möter fel bilförare på sin livsfärd. Livet är underbart.

torsdag 2 juni 2011

Sårbarhet

Energibehovet
Vårt energibehov och efterfrågan blir allt större. Allt fler av de prylar, vårt boende och våra transportsystem är beroende av fossila bränslen eller el. De fossila bränslena kommer helt säkert att bli allt svårare och dyra att använda. Och de påverkar vårt klimat mycket negativt. Vårt behov av el ökar i takt med att allt fler av våra behov kräver el för att kunna mötas. Kärnkraften är effektiv men den skapar också oförsvarliga avfallsutmaningar som idag drabbar hundratals möjliga kommande generationer. I ljuset av att Tyskland beslutat att avveckla kärnkraften kommer också kostnaderna för el att öka kraftigt om vi inte NU tar omställningen mot alternativa energikällor, exklusive fossila och kärnkraft, på större allvar. Redan idag är vi väldigt sårbara. Om elförsörjningen bryts under några dagar, i synnerhet om det är under vinerhalvåret, drabbas stora delar av västvärldens befolkning kraftigt. Många människor kommer att dö och de allra flesta verksamheter kommer att paralyseras. Enligt de som säger sig förstå dagens sårbarhet kan garanterade solstormar slå ut alla våra transformatorer och direkt försätta våra eldrivna samhällen i en akut krissituation. Vi måste ta energiutmaningen på ännu större allvar och vi måste utnyttja läget till att skapa nya och mer rubusta energisystem. Det går. I Uppsala är vi särskilt glada över att vi har några av världens mest kunniga energiakademiker kopplade till Ångströmslaboratoriet. Låt oss hjälpas åt att få fram ännu fler nya produkter och system som gör oss mindre energisårbara! Vad väntar vi på?

Livsmedelsförsörningen
För oss människor utgör föda och vatten den basenergi vi behöver för att överleva. Alla närområden bör se till så att lokalbefolkningen har en förmåga att tillgodose detta mänskliga energibehov. I dagens Sverige är det hotat. Är det bra ur ett sårbarhetsperspektiv? I Uppsala har vi ett gymnasium som erbjuder ungdomar chansen att lära sig om lantbruk, nästan inga unga är intresserade av att bli lantbrukare. I dagens Sverige är medelåldern bland jordbrukare 55 år och väldigt många kommer inom en inte allt för avlägsen tid pensionera sig. Samtidigt är det väldigt få som vill ta över i den generationsväxling som krävs för att jordbruken skall leva vidare. Är det en stor samhällsutmaning? Vad tror du själv det innebär om vi inte har några som odlar våra jordbruksmarker eller föder upp alla de djur vi så gärna äter? Hur ser du på sårbarheten i vårt samhälle 2011? Tycker du att våra politiker tar dessa utmaningar på ett tillräckligt stort allvar?

onsdag 1 juni 2011

Studenten

Perspektiv
Det känns som igår.... Det känns osannolikt att det faktiskt gått väldigt många år sedan jag tog studenten. Det är väldigt kul att se alla ungdomar som firar att de klarat av att ta studenten och att de nu, på allvar, förväntas ta steget in i vuxenvärlden. En värld full av möjligheter men också med krav och krävande stunder. Det som var den största skillnaden när jag tog studenten mot idag var att då var alla möjligheter möjliga. Idag är mina möjligheter mer begränsade. Jag kan inte bli en ledande idrottsman längre. Jag kan inte bli pilot. Jag kan inte bli balettdansare osv. Som tur är finns det mycket kvar som jag kan fylla mitt liv med förutom de begränsningar som nu finns. Träffade Per Holmgren, meterologen, nyligen. Han talade om världens begynnelse, många miljoner år utan större förändringar och en vansinnig utveckling de senaste fyra miljonerna åren. Framförallt satta han livet på jorden på sin spets genom att återupplysa oss om att människan endast befolkat jorden under 200.000 år. Det är en kort tid. Vi får chansen att ta del av livet under denna tid. Visst är det underbart?