måndag 31 januari 2011

Vad händer sen?

Vad innebär ledarskap? Vissa säger att det är att gå före och visa vägen. Andra säger att det är att både gå före och visa vägen samt att gå efter och putta på. Rent tekniskt är en ledare något genom vilket energi strömmar. Vad tycker du?

Nu gungar det ordentligt på den Norra Afrikanska kontinenten. Diktaturer utmanas och slängs ut. Vad händer om de lyckas slänga ut dessa diktatoriska makter som inte bjudit på demokrati utifrån den typ av demokrati som vi känner? Det finns alltid gnällspikar. Det finns alltid positiva krafter som tycker annorlunda än de som styr idag, i alla sammanhang. Frågan är vilken den nya vägen är som de som känner sig kallade att ta över makten representerar?? Om det gamla ledarskapet inte klarade av att låta det nya växa fram, klarar ett fragmenterat "nytt" av att få det gamla att inkluderas i den nya vägen?

Nelson Mandela visade att det var möjligt att ändra ett samhälle mot något nytt som fungerar, även om fattigdomen fortfarande är stor i Sydafrika.

Boris Jeltsins övertagande av Ryssland tycker jag inte gav den positiva demokratisering som jag hoppades på. Ett kulturellt och i många stycken imponerande folk, som genom generationer är hårt prövat, kan knappast anses ha en bred förankrad demokrati.

Vad kommer att hända i Egypten? Mubarak har utan tvekan suttit vid makten för länge. Jag kan inte se ledarskapet som annat än en diktatur. Landet har en intressant och i många stycken imponerande historia. Jag hoppas verkligen att Egyptens folk får ett bättre och bredare förankrat politiskt ledarskap. Frågan är bara vilket politiskt program som nu skall ta över i Tunisien och i Egypten? Vilken ledning kommer Egypten och Tunisien nu att få? Blir det bara nya människor i maktens korridorer men inte någon större förändring? Hur skall Eibaradei, som pekas ut som oppositionsledare i Egypten, lyckas ena oppositionen runt ett bra politiskt program? Hur fort klarar han av att göra det? Det är tråkigt att det så ofta inte går att genomföra stora förändringar på ett planerat och positivt sätt. Vad kan vi lära av det Sydafrikanska exemplet?

1 kommentar:

  1. Sparka inte pa dina allianskamrater. Utan deras framgang och samarbete hade inte centern suttit i regeringen. Tank istallet vad ni kan erbjuda fran "nya" centern. Vad ar ni mest kanda for, rut avdrag kanns passe, var ar de nya ideerna, vad vill ni med Uppsala? Ska lasa pa innan jag fortsatter diskussionen :)

    500% var rantan bara en kort tid, men visst.

    SvaraRadera