söndag 9 januari 2011

Oacceptabelt och tragiskt

Det är sorgligt att läsa och se TV-inlsag om det fruktasvärda dådet mot Gabrielle Giffords och många av hennes närmaste medarbetare. Gifford svårt skadad och flera av hennes medarbetare och praktikanter mördade. Kan man vara annat än galen för att kunna utföra något liknande? Kan det hända i länder där inte vapen finns i all för många hem? Trots att de som vågar tycka och tänka ständigt utsätts för våld och hot om våld kommer det alltid nya som vågar tycka och tänka. Det är tur för demokratin och för mänsklighetens utveckling.

I Sverige är vi inte precis skonade från liknande övergrepp och våld. I vårt land förlorade vi en statsminister pga att vapen använts för att tysta en kraft som ogillades av några. I vårt land, i Malmö, utsattes de som verkade vara invandrare för livsfara och mord kopplat till att någon ansåg sitt eget liv vara mer värdefullt än vissa andras. Eftersom vi lever i en värld med människor som kan tänka egna tankar och som tycker olika kommer det alltid att finns olika synsätt på hur man skall lösa olika samhällsutmaningar. Det är tyckandet som är gnistan som tänder brasor. Det är olikheterna som är veden i den politiska debatten och som efter debatter och utredningar förhoppningsvis leder till kloka vägval. Vägvalen varier oftast beroende av vilken ideologisk bas som har störst inflytande. Högt i tak och tydliga motsättningar i retoriken är viktigt för en levande och givande demokrati. Det är dock oacceptabelt att Gabrielle Giffords och andra som engagerar sig i viktiga samhällsfrågor skall tystas. Giffords gnistor är värdefulla för USAs utveckling. Giffords perspektiv på olika samhällsutmaningar bidrar till att få fram så kloka vägval som möjligt. Giffords retoriska förmåga kan engagera annars likgiltiga att delta i den demokratiska processen som utvecklar våra samhällen.

Eftersom problemen med vapen finns även i Sverige, räcker inte faktumet att många stater i USA är positiva till att invånarna får ha vapen som tillräcklig förklaring till våldet. USA är ett bl a ur ett befolkningsperspektiv ett väldigt mycket större land än Sverige. Om vi väger in Palmemordet, Lasermannens mord, Flinks mord och Malmöpersonens mord så skulle jag inte förvånas om Sverige per capita och över aktuell tidsram har minst lika mycket av liknande fruktansvärt våld. I USA är huvudskälet till varför individer skall få ha vapen att varje individ skall ha en chans att försvara sig mot en korrupt eller på annat sätt idiotisk statsmakt. I tidigare inlägg kanske du minns att jag tycker att ett stärkt hemvärn är önskvärt och då bl a av samma skäl dvs att det lilla måste ha en chans att försvara sig mot det stora om det stora helt spårar ur. Man får aldrig ta vår demokrati för given och vi måste kunna försvara den om den utsätts för hot.

Det som hänt Gabrielle Gifford och hennes närmaste medarbetare är djupt tragiskt. Mina tankar är med de som drabbats och deras anhöriga. Jag hoppas att Gifford inte bara överlever detta attentat utan att hon blir helt återställd och att hon om några år blir USAs första kvinnliga president. Det skulle vara fantastiskt för henne och hennes engagemang. Det skulle också innebära ett enormt demokratiskt symbolvärde. Jag hoppas i vart fall att hon blir så frisk att hon kan göra ett försök, om hon vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar