lördag 8 januari 2011

Ännu en vit vinter

Det verkar som att årets vinter blir minst lika utmanande som förra året. Det positiva är att vi får en ordentlig vinter med snö som barnen kan leka i och inte minst att snön gör att mörkret blir mindre påfrestande. Det är ju många som lider av höst och vinterdepressioner pga av mörkret. Snöns ljus kanske lindrar lite.

Snön innebär också stora utmaningar för gatuunderhållet. Sedan årsskiftet är jag ordförande för Gatu & Trafiknämnden. En mycket publik nämnd eftersom alla på ett eller annat sätt rör sig på kommunens gator och torg. Jag har sagt det förut, vi borde införa en allmän politikerplikt så att alla får en större förståelse för vad det gemensamma gör och vilka svåra beslut som hela tiden måste fattas. När det gäller gator och torg handlar det bl a om tillgänglighet för att alla skall kunna ta sig till och ifrån skola och jobb. Det handlar också om prioriteringar mellan biltrafik, kollektivtrafik, cyklister och gående. Delar av prioriteringarna handlar om intressen från affärsdrivande verksamheter som har starka åsikter om vad som krävs för att deras affärer inte skall bli förstörda.

Inom Gatu och Trafikkontoret upphandlar vi istort alla tjänster från tredje man. Tredje man kan vara en produktionsdel av kommunen. Det är långa kontrakt som gäller för t ex snöröjning. Kontrakten bygger på ett antal kvalitetsfaktorer och på ett visst antagande om mängd. Självklart handlar det i slutet om pengar för att få dessa aktiviteter utförda. Jag har fått en del kloka råd av politiska kollegor med stor erfarenhet från Gatu och trafiknämndsarbete. Det viktigaste rådet är nog att inte ta det allt för personligt när många ständigt klagar. Vi har ännu en vit vinter där det bl a kommer att bli problem med snöuppsamling. Någonstans skall den läggas. Alltid är det någon som inte gillar hur det görs. Jag tycker att det skall bli kul att ansvara för denna nämnds viktiga uppgifter tillsammans med överiga nämnden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar