tisdag 1 februari 2011

Fattigdom i rika länder

Det finns personer som fortfarande inte har läst min blogg...... Den senaste tiden har det blivit en riktigt seriös debatt om hur vi kan förbättra folkhälsan. I dagens UNT går det t o m att läsa, i stora svarta bokstäver, "Höjd skatt på godis kan hejda fetmaproblemen". Jag öppnade uppenbarligen upp för elaka tolkningar av mina blogginlägg men den 25/12 och den 28/12 är det bl a det denna artikel beskriver som vi måste ta på mer allvar. Det är viktigt!

Enligt DN lever idag cirka 220.000 barn i familjer som har myckt låg inkomst eller behöver försörjningsstöd. Den absoluta s.k barnfattigdomen har vänt uppåt sedan 2008 och den kraftiga inbromsningen av vår ekonomi som då inträffade. Enligt ingressen till DNs artikel lever varannat barn med en ensamstående eller utlandsfödd (kan väl vara både och...) förälder i svensk fattigdom. Hur kan vi bättre stötta dessa barn? Hur försöker vi se till så att de trots sitt tuffa utgångsläge ändå får bästa möjliga start i livet? Ett litet land som Sverige måste försöka ge varje invånare bästa möjliga start. Alla länder och dess folk borde ha den utgångspunkten. Frågan är inte lätt och historien bär på många idag upprörande försök att minska utmaningen. Inga barn har bett om att bli födda. Alla behöver kärlek, uppmuntran, näring och kunskaper. Hur kan vi som lever i rika länder bli bättre på att riktat stötta dessa utsatta barn? Inte minst ur ett förebyggande perspektiv är det viktigt att stötta dessa barn bättre. Vad tror du att vi kan göra bättre?

5 kommentarer:

  1. Bara för att man inte håller med det du skriver om, så betyder det INTE att kommentarena är elaka.
    Vi bor i ett demokratiskt land och vi har rätt att uttrycka våra åsikter.
    Angående fetma så är anledningen till övervikten mer än godis och lathet. Ärflighet och sjukdomar påverkar oxå vikten.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Jag har själv varit 25 kg tyngre och den absolut största anledningen till det var att jag felprioriterade mitt liv. Jag tog inte hand om mig själv. Så visst, man kan skylla på ärftlighet, eller göra någonting åt saken. Sjukdomar påverkar förstås, men i många fall kan man faktiskt göra någonting åt sin situation ändå. Om man vill.

    Min "ärftliga" vikt ligger någonstans runt BMI 25, att jag låg på 29,7 hade ingenting med gener eller sjukdomar att göra. Börjar man förklara ett BMI över 30 med ärftlighet och sjukdomar så silar man mygg och sväljer kameler. Och håller sig inte till tallriksmodellen.

    Vad gäller att bo i ett demokratiskt land så visst, att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större. Man ska inte äta mer än vad man gör sig av med. Det är svårt men inte omöjligt.

    SvaraRadera
  3. Juuso Jäppilä.
    Jag skrev just det att anledningen till fetma är mer än godis och lathet. Exempelvisst psykiska sjukdomar. Att låta överviktiga straffas med att få betala en extra skatt är ingen bra morot. När samhället har stora brister i socialtjänsten kan man inte straffa utsatta människor.

    Sedan kan man inte gå ut med att man har fått "elaka tolkningar" av blogginläggen. Jag kan inte finna någon elek kommentar. Bara för att man inte håller med så är man inte "elak".

    Skriver man
    "En anna vag kan vara att de som valjer att inte varda sig sjalva for betala hogre skatt an de som gor det. Ar inte det senare rimligt med tanke pa att de senare utsatter det gemensamma systemet for mycket storre pafrestningar an en som ater och dricker normalt och som tranar regelbundet (fragetecken)."
    Så väcker man många känslor.

    Ingen anser sig tänka fel, alla anser sig tänka rätt.

    Övervikt är oxå en klassfråga, vilket man oxå borde ta upp i depatten.

    SvaraRadera
  4. Angående fattigdomen så borde den enklaste lösningen att höja lönerna inom kvinnoyrken. Vilket politiker kan eftersom de flesta kvinnor arbetar inom kommunen, som hemtjänstpersonal, lokalvårdare, undersköterskor, barnvårdare, mm.
    Får man en lön man klara sig på så är fattigdomen borta.
    För att finasiera detta får man helt enkelt höja skatten. Samhällets service måste få kosta.

    Nått jag inte förstår med dagens politik är Rut-avdraget. Hur kan man ha råd att köpa en villa för flera miljoner kronor men sedan inte kan betala städhjälpen vitt? Måste man ha skatterabatt för att vara laglig?

    SvaraRadera
  5. Det är oacceptabelt att kvinnor genomsnittligt tjänar lägre än män när det endast är kön som skiljer. Ofta är det inte endast kön som skiljer två personer åt. Enligt en stor svensk studie rapporterades nyligen att det bästa sättet för kvinnor att få upp sina löner är att bli bättre på förhandlingsteknik. Om vetenskapen stämmer kanske alla under skoltiden borde få träning i just förhandlingsteknik. Det kanske blir jobbigt för föräldrarna........

    Jag har bett om ursäkt för klumpiga och t o m dåliga formuleringar på min blogg. Citatet ovan kopplat till övervikt syftar på att även jag och andra som dricker cola, äter godis etc får betala lite mer. Jag har dock aldrig föreslagit någon extra skatt! Jag har bara fört ett resonemang om ett problem. Ett problem som hela förra veckan behandlades i Uppsala Nya Tidning med många stora artiklar. Jag är politiker för att förändra till det bättre. Jag hoppas fler vill delta i det viktiga politiska arbetet.

    SvaraRadera