lördag 29 januari 2011

Livet, en fantastisk gåva

Finns Gud? Vad är Gud? Om jag förstått Agnostikerna rätt är Gud allt. Om Gud är allt, då stämmer den judiska tolkningen att varje människa är en del av Gud och därför med fördel kan tänka och handla fritt. Om jag förstått rätt var de judiska religiösa utvecklarna först med denna centrala utgångspunkt i sitt religiösa förhållningssätt till individen och världen. 

Tror du att Gud finns? Om du tror det, tror du då att Gud är en del av oss alla?

Varje morgon när jag vaknar och varje kväll då jag lägger mig slås jag av tanken att livet är så fantastiskt. Livet bär på bra och dåliga dagar men som helhet är det, för de allra flesta, en intressant och händelserik vandring. I genomsnitt är det en livsvandring som är på över 29200 dagar. Om Gud är allt då är självklart Gud också livet. Livet är en fantastisk gåva. 

En kvinna och en man, eller en kvinna som får stöd med provrörsbefruktning, startar skapandet av en ny individ. En individ med potentialen att bli vad hon vill och vad hennes omgivning klarar av. Ett tolerant och mångfaldsorienterat samhälle klarar av mycket. Ett inskränkt och bekymmerorienterat samhälle klarar betydligt färre utmaningar. De platser som är toleranta och mångfaldsorienterade attraherar ofta de mest drivna och filosofiskt intresserade personerna. Är Uppsala en tolerant och mångfaldsorienterad plats? Hur många i Uppsala börjar och slutar sina dagar med att reflektera över vilken fantastisk gåva livet är? Hur ofta reflekterar du över ditt liv ur ett positivt perspektiv? Du kanske får ett rikare liv om du gör det oftare.  

1 kommentar:

  1. Stefan!
    Agnostikerna säger inte att Gud är allt, tvärtom, de tvivlar starkt på hans/hennes existens!Däremot; gnostikerna menar att det finns en gudomlig gnista i var och en:)
    Hälsar
    Hilde

    SvaraRadera