söndag 9 januari 2011

Trevligt, gott och ständiga förbättringar

Gårdagen blev en mycket trevlig dag och kväll. Besökte vänner i närheten av Stockholm och den första träffen bjöd på möjligheten att se deras nya trevliga boende, träffa båda deras söner, varav den äldre pluggar i USA, och deras vackra och mysiga hund. Av många skäl blev hunden väldigt populär. Efter trevliga pratstunder och en fika åkte vi till andra vänner i närheten. Där möttes vi av enastående värme, ett uppiffat mysrum och två väldigt glada ungdomar. Nu kändes skolan bra för båda barnen i huset och det var glädjande. Så har det inte alltid varit.

Som vanligt blev det många och djupa samtal om mer eller mindre avancerade saker. Självklart kunde inte den situation jag hamnat i undvikas. Runt omkring våra samtal bjöds på goda drycker och fantastisk mat! Maten gick i Japanskt tema och förrätt, huvudrätt och efterrätt matchades med perfekta drycker. Mannen i huset skulle när som helst kunna öppna en mycket vällagande krog om det intresset skulle finnas. På mogonen bjöds det på japansk frukost. Det var första gången som det serverats japansk frukost i deras hem och även den blev en fullträff. Tack för mycket trevligt sällskap, för underbart god mat och goda drycker och för ert underbara stöd!

Min tid i Japan lärde mig mycket. En av de saker jag lärde mig var hur mycket bättre något kan bli om man kan fostra till en kultur som bygger på en vilja till ständiga förbättringar. Idéen till ständiga förbättringar som management koncept kom från USA men det var japanerna som förstog dess kraft och som tog den till sig med hull och hår. Allt kan alltid förbättras, om än lite. Ibland innebär förbättringen att man måste tänka om helt. Jag tror alla verksamheter som kan få in den ambitionen som en del av sin kultur både gör jobbet roligare för sina medarbetare och framförallt kan man stärka sin konkurrensförmåga. Jobbar du med ständiga förbättringar som en del av dina ambitioner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar