tisdag 25 januari 2011

Arga unga män

Under hela mitt vuxna liv har jag varit van att följa olika nyckeltal (siffror som visar på trender) för att försöka fatta så kloka beslut som möjligt. Inte minst i dagens informationssamhälle, där nyheter sprids i en rasande fart, är det viktigt att hela tiden försöka balansera känslor med någon form av rationell bild som just nyckeltal beskriver. Jag undrar om något land eller någon organisation försöker mäta andelen arga unga män bland den totala befolkningen? Vad tror du?

Arga unga män har ofta, om inte alltid, varit de som genom tiderna skapat stora politiska förändringar. Ofta tillhör dessa unga män grupper som räknas som ekonomiskt svaga och ofta är de arbetslösa. Enligt en artikel jag läste i morse är det återigen de unga arga männen som fått nog av sin utsatta och hopplösa situation i Tunisien och till sist varit beredda att dö för att få en förändring. Nu har de störtat det ledarskap som styrt landet under många år. Vad händer nu?

Även i Sverige är det de unga arga männen som "gör sin röst hörd" lite då och då genom våldsamma utspel mot t ex polis, brandkår etc. Unga arga män verkar rikta sin frustration utåt. Unga arga/besvikna kvinnor verkar rikta sin frustration inåt (unga flickors psykiska ohälsa har ökat de senaste åren). Vi har mätningar som gör att vi kan följa hur våra invånare i olika åldersgrupper mår. Vi har inte, vad jag vet, mått på hur många av våra unga män som är arga. Tror du att det skulle vara bra med ett sådant mått/nyckeltal? Tror du att det skulle hjälpa alla beslutsfattande politiker bättre när de skall fatta beslut om hur samhällets resurser bäst skall användas?

Tunisiens unga arga män talar nu. Vilka följer efter? Tänk om de mer än 20 miljoner män som inte kan hitta en kvinna i Kina blir allt för arga. Den kinesiska politiken där man tidigare endast tillät att en familj bara fick skaffa ett barn har gjort att många flickebarn dödats och att det finns väldigt många fler män än kvinnor runt om i Kina. På vissa orter är det ett väldigt stort problem. Vad händer om de blir arga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar