Är det rimligt att den som arbetar hårt har betydligt mer pengar än idag som man valfritt får spendera eller spara efter skatt? Ja säger jag. Är det rimligt att den som arbetat och betalt mycket skatt i minst 35 år får en betydligt högre pension än en som aldrig arbetat och inte heller betalat någon skatt? Ja säger jag. Vad säger du? Är det rimligt att makten tillåts ta så lite av dina intjänade pengar som möjligt för att säkra bra skola, sjukvård, äldreomsorg, annan omsorg och basinfrastruktur till alla jämlikt? Ja säger jag. Vad säger du?
Karl Rydå, UNT, skriver läsvärt nedan om att Uppsala kommun skattar Uppsalaborna för tungt. I den verkliga världen innebär det att de som jobbar, eller har intjänade pensioner, förlorar eget bestämmande över hårt intjänade pengar. Politiker som står på invånarnas sida borde tycka så. Ansvarsfulla politiker ser till så att de offentliga kärnverksamheterna levereras med kvalité med så låga skatter och avgifter som möjligt.
”För det är dags nu. Dels av rent pragmatiska skäl. Om Uppsala ska vara en attraktiv kommun att bosätta sig i måste både nivån på välfärden och skatten vara konkurrenskraftig, annars kommer många att välja att bosätta sig söder om länsgränsen. Dels finns också ett mer principiellt argument: skatteintäkterna har inte uppstått ur tomma intet, de kommer från invånarnas plånböcker. Därmed bör man som politiker sträva efter att norpa så lite som möjligt ur hushållskassorna. Det vill säga sänka skatten.”
För Utvecklingspartiet demokraterna är det en viktig del av sakpolitiken att begränsa skatter och avgifter så mycket som möjligt utan att göra avkall på kvalité och löpande underhåll av vår gemensamma infrastruktur. Politiken har tillräckligt mycket att göra för att säkerställa klok ekonomisk hushållning och kvalité inom kärnverksamheterna. Ett tydligt fokus på ledarskapet, ständiga förbättringar och önskad utveckling är rätt fokus. Och nu krävs ordentliga reformer i våra kommuner för att stärka den lokala demokratin, kraftigt stärka skolan och ordentligt förbättra omsorgen och vården för våra äldsta invånare. Den reformagendan driver Utvecklingspartiet demokraterna.
Du som bryr dig ska veta att Utvecklingspartiet demokraternas offentliga budget för 2024, med plan för 2025 och 2026, bygger på att ett omfattande förbättrings och effektiviseringsarbete genomförs. Ett tydligt och väl beskrivet reformarbete. Budgeten är tydlig med hur de nödvändiga förbättringarna praktiskt kan genomföras. Dagens mycket svåra ekonomiska tider är utmärkta för att genomföra detta möjliga och viktiga arbete. Under omställningstiden behövs de nuvarande skattenivåerna för att inkludera investerings- och omställningsutrymme. Därefter, från år 2026, kan Uppsala hållbart och långvarigt sänka skatterna. Var försiktig med att rösta på partier som inte konkret och trovärdigt kan visa hur de skapar ekonomiskt utrymme för skattesänkningar. Och var inte en oklok fegis som är rädd för reformer.
Tänk om vi hade medier som varje år enkelt kunde beskriva partiernas budgetar, och de större skillnaderna mellan partierna, på ett faktabaserat och objektivt sätt. Då skulle fler på allvar förstå skillnaderna mellan partiernas politik och prioriteringar som de driver i kommunen och regionen. Tyvärr ser medierna inte det som del av sitt självklara demokratiska uppdrag. Dåligt!
Nu duger det inte med fegisar till politiker! Vi behöver ledande politiker som inte bara vågar kalla en spade för en spade. Gunnar Wetterberg, Expressen, skriver klokt nedan om hur politiken sedan år 2010 misslyckats att nödvändigt reformera Sverige. Det är hög tid för viktiga reformer i våra kommuner och landet Sverige. Vi har inte råd med fegisarna längre! I Uppsala gör vi allt vi kan för att reformer ska genomföras som:
- Stärker vår närdemokrati och bättre engagerar Uppsalaborna i att bidra mer till närområdets positiva utveckling
- Stärker skolans förmåga att leverera konkurrenskraftig arbetskraft
- Stärker äldreomsorgens förmåga att ge behövande äldre en omsorg och vård med kvalité och värdighet.
”Världen blir bättre med våghalsar. Det är synd och skam att Sverige inte lyckats genomföra strukturreformer sedan 2010 – men vi är i sorgligt sällskap.”
”Under 2010-talet stannade reformerna av, visar olika internationella undersökningar. Grekland och Ukraina hörde till undantagen – och grekerna får nu sin belöning, med en av de högsta tillväxttakterna i Europa i omdaningens spår.”
”I dag är det ont om politiker som driver reformer. De blöta fingrarna har tagit över: det finns alltid några som tror sig förlora på reformer, och dem vågar man inte stöta sig med. Sak samma i Sverige – inte ens oppo(s)itionen har någon reformpolitik att erbjuda, bara andra ansikten än dagens regering.”
Du som vill leva i ett framgångsrikt och trevligt Uppsala gör klokt i att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Gott Nytt år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar