torsdag 29 oktober 2015

Regeringsombilda!

Meningsfullhet
Vad gör att du känner mening och mår bra? Vad gör att du inte känner mening med ditt liv och att du mår dåligt? Varför vill man leva om man inte kan hitta någon eller några meningar med sitt liv? Igår träffade jag till exempel en man som efter en smärtsam barndom ägnar stora delar av sitt liv åt att försöka bidra till att dagens och kommande barn inte ska behöva vara med om något liknande. Han har hittat meningen med sitt liv och den meningen vägleder honom och ger honom en fantastiskt positiv kraft. Personligen tror jag att det i varje stund i våra liv är viktigt att bottna i vilken eller vilka meningar man vill att det egna livet ska handla om. Då blir man helt enkelt en gladare och mer tillfredställd person. Ingen mening är för liten eller för stor. Det är din mening, eller dina meningar, med ditt liv. Du bestämmer. I nästan alla mätningar som görs av hur människor trivs på sina jobb så är den viktigaste trivselfaktorn att man känner att man kan påverka sin egen situation. Med eget handlingsutrymme, delegerat ansvar och befogenheter, kan det kännas meningsfullt att engagera sig på jobbet. Bland annat därför har jag valt Centerpartiets politik som min då partiet har en lång tradition av att vilja decentralisera makten så nära oss enskilda människor som möjligt. Det är en klok politik. Att centralisera är nästan alltid en dum politik.
Dottern är inne i en ny utvecklingsperiod. Hon har på flera sätt börjat demonstrera för att få mer egen bestämmanderätt. Hon tycker att det hela tiden är vuxna som bestämmer och det tycker inte hon är ok. Vi har förhandlat och kommit överens om att hon var tredje vecka ska få ta ledaransvaret för det mesta som styrs hemifrån men att jag och Åsa har vetorätt om önskemålen hotar hennes säkerhet eller hälsa. Det ska bli intressant att se hur hon kommer att växa med denna ledarträning. Det går säkert väldigt bra. Frågan är hur lång tid det tar innan hon kommer att försöka förhandla fram att få ännu mer inflytande....
Ledarskap är svårt. Visst finns det ledaregenskaper som vissa har mer än andra men mycket går att utveckla om man är tillräckligt intresserad och jobbar hårt för att lära sig. Som med allt så ger träning färdighet eller insikt om att man ska göra något annat. Tyvärr saknar väldigt många av våra rikspolitiker ordentlig ledarskapsträning. Med ordentligt menar jag att man anställt, sagt upp, lagt ner verksamheter, startat upp verksamheter, drabbats av kriser som gjort att verksamheten fått det riktigt jobbigt en period osv. Nästan alla verksamheter har bra och dåliga perioder. Precis som vi människor. I de svåra tider vi nu har krävs ledande politiker som har egen omfattande ledarerferanhet, från med och motgång. Det duger inte med tyckare som styrs av ideologier och hur den offentliga bilden ska bli av att man fattar nödvändiga beslut. Priset för ett sådant bristande ledarskap blir allt för högt. En före detta kommunstyrelseordförande från Örebro uttrycker det väldigt bra i nedan länk om migrationsuppgörelsen. Kanske har våra nordiska grannländers ministrar betydligt mer skit under naglarna än de svenska. I Finland vet jag att det är så. De övriga statsministrarna är tydliga mot sin svenska kollega, "skärp er". Om Löfvén i vart fall visar ledarskap genom att ombilda regeringen och dumpar MP så kanske Sverige kan börja vandra en betydligt mer socialt och ekonomiskt hållbar väg framåt. Regeringsombilda NU!
http://www.dagenssamhalle.se/debattpaket/migrationsuppgoerelsen-19485
http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/kommuntoppar-vill-ha-stoerre-flyktingansvar-19584
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21663004.ab
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23394Inga kommentarer:

Skicka en kommentar