fredag 15 augusti 2014

Mot stupet?

Varifrån ska pengarna komma?
Vi lever i en relativ värld. Allt är relativt. Så även skillnaderna mellan oss människor. Jag arbetade under många år internationellt och har bott i flera olika länder. Jag har i verkligheten upplevt relativa skillnader mellan hur t ex människor i USA, Malaysia och Japan har det jämfört med människor i Sverige. Tyvärr förstår inte många svenskar hur relativt sett väldigt bra de allra flesta i Sverige har det jämfört med de allra flesta människorna i världen. Det är farligt. En stor skillnad bara i jämförelse med de länder jag nämnde är att den enskildes eget ansvar är mycket större i de länderna. I de allra flesta andra länder, sannolikt alla, går rättigheter starkt sammankopplade med skyldigheter. De allra flesta kloka människor runt om i vår värld förstår att det är nödvändigt att tydligt koppla rättigheter till skyldigheter. Det egna ansvaret måste vara stort.

Jag minns som igår när Ericsson höll på att gå i konkurs i början av 2000-talet. Bara ett år efter att det var en fantastisk högkonjunktur och klackarna i taket var det världsledande telekombolaget på ruinens brant. Så fort kan det gå oavsett hur liten eller stor man är. Man måste ha fullständig kontroll på sina intäkter och kostnader. Man måste ständigt förnya sig för att säkra intäktsflödet och man måste ständigt jobba med kostnadssidan för att klara konkurrens och skiftande konjunkturer. Är det någon skillnad för ett land? Metaforiskt är svaret nej!

Leder våra rikspolitiker oss mot det nationella stupet? Eller kommer nödvändiga åtgärder direkt efter valet? Går dessa nödvändiga åtgärder att genomföra när allt tyder på att vi får en ännu svagare nationell regering än idag? Min fråga till t ex Socialdemokraterns och Miljöpartiets riksledningar är: Hur avser ni finansiera åldringsboomen, flyktingpolitiken och den Europeiska fattigdomsbekämpningen? Jag köper inte enbart svaret "fler jobb"! Så enkelt är det bevisligen inte i praktiken och förädlingsvärdet per arbetare ökar inte alls i nödvändig takt. Våldsamma skattehöjningar, som i sig skjuter sönder ekonomin? Kraftiga nedskärningar, och i så fall på vad? Eller en kombination av ovan? Krona för krona! Finns det några vinnare på att Sverige åter kan bli fattigt? Det kommer i vart fall inte bli våra svaga eller våra pensionärer!
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/migrationsverket-behover-48-miljarder-till_3820506.svd
P.S Vi talar om massor av ofinansierade miljarder!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar