onsdag 13 augusti 2014

Verklighetsflykt

Integritet, handlingskraft och förmåga att genomföra
Vilken typ av ledare vill människor ha? Det varierar självklart beroende på vad man själv gillar för personlighetstyper och vad man tycker de representerar. Samtidigt kan man undra hur mycket kompetens och erfarenhet väger in när människor väljer politiska ledare? Många väljer fortfarande bara parti utan att tillräckligt värdera dess ledare tillräckligt. Ledarna har väldigt stor betydelse för om den politik de säger sig vilja förverkliga blir en verklighet eller ej. Och kunskap och erfarenhet bidrar till att en ledare kan leverera. Tänk att t ex Stefan Löfven, oavsett att han verkar vara en trevlig personlighet, som bara gjort facklig karriär, och som är helt oprövad som ledande politiker i maktställning(utanför sitt eget parti), snart kan vara Sveriges statsminister. Och det i mycket oroliga tider.

Björn Wahlroos, mäktig nordisk affärsman, sommarpratade igår. Han var tydlig med att Europa befinner sig i djup kris och att oroshärdarna är många. Sverige är, oavsett vad vissa önskar, en yttre del av Europa. Wahlroos gick på kraftigt anfall mot den franske ekonomen Thomas Piketty som fått mycket uppmärksamhet för att han bl a hävdar att en stor del av Europas problem består i att förmögenheterna åter finns hos ett fåtal och att vi återigen ser den gamla tidens mönster där familjer ärver sina förmögenheter till ingen nytta för övriga samhället. Det finns inga givna sanningar men det jag stör mig på är att skatten på arbete är väldigt mycket högre än skatten på kapital! Det måste korrigeras men inte genom att åter kraftigt höja kapitalskatter. Helt klart är att många européer lever över sina tillgångar och att kraftiga reformer krävs nästan i varje land.
http://www.di.se/artiklar/2014/8/11/wahlroos-sagar-den-hyllade-ekonomen/

Wahlroos har rätt bra koll på Nordens situation. Han är inte bara mäktig inom näringslivet utan har också en imponerande akademisk bakgrund. Han inser att stora delar av, om inte hela, Europa måste struktureras om. I denna oroliga tid undrar jag om det är klokt att chansa på oprövade ledare? Jag undrar också om det är klokt att chansa på partier som drömmer om förr och som saknar förslag på reformer som kan rädda svenskt generellt välstånd? Är det så tragiskt att allt för många svenskar inte klarar av att se hur det ser ut runt oss och inte förstår att marknadstillväxt är nödvändig om det generella välståndet ska kunna försvaras?

Vi behöver i dessa tuffa tider ledare med integritet, kunskap och ledarerfarenhet. Intressant att en moderat riksdagsledamot trots att Moderaternas stämma beslutat att inte förbjuda tiggeri idag gick ut och tycker det. Hon kanske har tagit del av alla debatter och dess slutsatser som våra grannländer dragit?
http://www.dn.se/debatt/forbjud-gatutiggeriet-for-att-minska-risken-for-fattigdom/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar