måndag 11 augusti 2014

Kapten, min kapten

En stor komiker och skådespelare
Robin Williams klarade inte att leva mer. Trots till synes stor familj, ett ok förhållande, en lysande karriär och sannolikt hundratals miljoner i tillgångar tog han sitt eget liv bara 63 år gammal. Kanske hade hans stora drogberoende en del i det tragiska slutet. Oavsett har en stor, kanske vår tids största, komiker som också kunde spela allvarliga filmroller på ett lysande sätt gått ur tiden. Mina minnen av hans prestationer är många men särskild är den i den film som jag sedan den gjordes alltid lyfter fram som filmen jag gillar bäst, "Döda poeters sällskap". Tack Robin Williams för alla skratt och all eftertänksamhet som dina rollprestationer bjöd på!
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/skadespelaren-robin

Bristande ledarskap
Är det valtider? Tider att visa på handlingskraft? Om nu skolformen Svenska För Invandrare nu sägs ha varit så dålig på att klara sitt uppdrag, varför föreslås den en månad innan valet läggas ner och ersättas med kommunernas KOMVUX? Varför har inte de förbättringar de eftersträvar genomförts under snart åtta års styre? Som mycket skolad ledare blir jag allt tröttare på att många folkligt valda representanter, med allt för lite erfarenhet av praktiskt ledarskap (inte bara inriktningsbeslut eller beslut som andra ska försöka uppfylla), väljer den dyra vägen att omorganisera när ledarskapet brister. Vad är det som säger att KOMVUX bättre kommer att klara sitt nya uppdrag där SFI misslyckats? Varför kunde inte ledningen (inkluderar berört departement) för SFI genomföra dessa önskade förändringar? Jag blir både trött på och förbannad över att skattepengar används på detta sätt. Led verksamheten mot önskade resultat! Hur svårt kan det vara?

Svenskakunskaper är centrala för att positivt klara att integreras i det svenska samhället. Det råder ingen tvekan om det. I synnerhet då efterfrågan på arbetsmarknaden främst finns inom tjänstesektorn. FP ministrarna skriver "Människor som kommer till Sverige ska mötas av frågan vad de kan bidra med, i stället för vilket bidragssystem de ska in i". Bra!!! Då utgår jag ifrån att FP vill hjälpa till att göra systemet så att det också blir så. Det går att göra rätt lätt. Det har inte gjorts med någon framgång på åtta år. Vi måste få till en mycket bättre och snabbare integration av flykting och anhöriginvandrare i Sverige. Annars är vår sociala hållbarhet mycket hotad! Ledarskap! Inte omorganisationer för att ledarskapet brustit! Hur kan det t ex fortfarande finnas stora brister vad gäller individualiseringen av svenskundervisning? Hur svårt kan det vara?
http://www.dn.se/debatt/vi-slopar-sfi-som-skolform-och-later-komvux-ta-over/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar