fredag 18 juli 2014

Tragedier

Uppskatta dagen
Vem har inte haft en jobbig dag? Även i vår, idag, mycket priviligierade verklighet (jämfört med de allra flesta människor på vår jord) mår människor illa och finns hat, orättvisor och sorg. Idag är en mentalt tung dag efter att ha surfat på nyhetssidor och läst morgonens GP är det tre tragedier som särskilt berör mig. Att någon/några bestämmer sig för att skjuta ner ett Malaysiskt passagerarflygplan med nästan 300 personer (varav många barn) är fruktansvärt. Hur kan människor vara så hemska mot sina medmänniskor? Och särskilt mot människor som på intet sätt gjort dem något ont. Just den sträcka, och med Malaysian airlines, har jag flugit många gånger. Mina tankar går till alla dem som tragiskt och oförlåtligt förlorat nära och kära.
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2432890-ud-inga-svenskar-ombord

Hopplöshetens Gaza
Också fruktansvärt att Israels mycket starka arme nu förstärker sina slag mot människorna på Gaza genom att även genomföra en markoffensiv. Redan har hundratals oskyldiga palestinier förlorat livet, inte minst barn, i Israels attacker och tusentals skadats. Nu kommer många fler att dö och skadas och redan bedrövliga levnadsförhållanden blir ännu bedrövligare. Det finns få platser på jorden där många människor lever så eländigt, och som i fängelse, som på Gaza. Sedan 2007 straffas Gazaz folk av Israels ledning för att de i sin desperation och hopplöshet sett Hamas budskap och insatser som det enda ljuset i tunneln. Matförsörjningen är katastrofal, elektriciteten fungerar i bästa fall bara några timmar per dygn och vattenförsörjningen är också väldigt undermålig. Med Israels omänskliga angrepp blir deras hopplöshet ännu större. Jag kan inte tolka Israels ledning på något annat sätt än att de vill att Gazas befolkning ska vara hatiska och inte se annat än hopplöshet. Varför kan de istället inte räcka ut en hand och tydligt ge Gazas befolkning löften om rimligt humanitärt stöd kopplat till en vapenvila? Hamas raketer är inte ok men det är ett, som vanligt, mycket oproportionerligt israeliskt slag mot Gazaz befolkning. Israels makthavare måste vilja att alla människor på Gaza ska hata israeler. Tydligen behöver Israel ha den konflikten för att minska andra problem. T o m den mycket imponerande Göran Rosenberg har gett upp hoppet till Israels ledning och kallar dem helt enkelt en apartheidregim. Tragiskt!
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2432669-dodstal-stiger-i-israelisk-offensiv

Maktmissbruk i socialförvaltningen
Socialförvaltningens arbete är mycket viktigt och det är viktigt att det utförs med kvalitet. I Marks kommun har nu tre personer, två tjänstemän och en politiker, dömts för en orimlig omplacering av två fosterbarn 2009. Borås tingsrätt har dömt de tre för tjänstefel. Jag minns hur ärendet beskrevs i media och jag minns att jag som vanligt var skeptisk till medias beskrivning men samtidigt upprörd om det stämde. Bra att de fällts när de bevisligen agerat mycket orätt. Skönt att se att myndighetspersoner och politiker kan ställas till svars för omdömeslöst och felaktigt agerande som kraftigt påverkar särskilt barns välbefinnande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar