onsdag 16 juli 2014

Tack Astrid!

Jämställdhet
Gör Gudrun Schyman någon verklig nytta för att kvinnor i Sverige ska få ännu mer, jämfört med män, jämställda livsmöjligheter? Marginellt, eftersom hon genom sin politiska skicklighet lyckas göra en viktig men absolut inte en av de viktigaste svenska politiska frågorna till att upplevas som en av de absolut viktigaste. Jämställdhet mellan kvinnor och män är självklart viktigt men kommunister måste medge att kvinnor i Sverige har kommit väldigt långt jämfört med 99,8% av resten av den mänskliga världen. Kampen mot ännu mer jämställdhet ska gå vidare. Inte minst för Mirellas och Isabelles ännu positivare framtid.

Igår besökte jag Vimmerby. Det var väldigt intressant och för dottern mycket kul. Vimmerby har sannerligen maximerat glädjen över att kunna exploatera Astrid Lindgrens kreativitet (och hennes dotters) och framförallt genomförarförmåga. Astrid Lingrens berättelser har introducerat många barn i böckernas fantastiska värld. Hennes berättelser har varit unisexuppskattade men särskilt positiva har hennes berättelser varit för att stärka flickors självkänsla och självförtroende. Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter har sannerligen bidragit massivt mycket mer till att dagens svenska kvinnor har det relativt sett jämlikt jämfört med vad den föredetta grovt skattefuskande Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman någonsin har bidragit med eller defacto kommer att bidra med.

Du som vill förstå hur stark Astrid Lingren var i en tid då kvinnor hade det oändligt mycket tuffare än idag kan med fördel läsa på om hennes livsberättelse. Startade vuxenlivet med att bli gravid med en man som hon inte ville gifta sig med, valde en man hon älskade istället men som dog väldigt tidigt. Fick nej av de första förlagen för att publicera sina berättelser. Och blev enormt framgångsrik. Och hon såg uppenbarligen sig själv, trots enorma framgångar, som en bland oss andra. Därom vittnar hennes enkla gravsten på hennes mammas och pappas gravplats i Vimmerby. Tack Astrid Lingren! Du gjorde stor nytta för att kvinnors situation har blivit mycket bättre, du har starkt bidragit till att ge många av oss yngre läslust och du har bidragit till svenska exportframgångar. Och till att Vimmerby är en av få gamla mindre samhällen som ekonomiskt tycks blomstra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar