lördag 19 juli 2014

Naturens skönhet

Makalösa naturvärden
På kort tid har jag vandrat från Botaniska trädgården i Uppsala, genom Engelska parken och förbi både Carolina redoviva och Pelle Svanslös lekplats, förbi Domkyrkan, förbi Saluhallen, promenerat längs Östra Ågatan mot Islandsbron, in i Stadsträdgården och slutligen upp och ner genom slottsparken. En vandring och central naturupplevelse i världsklass. Tunakollonins gröna skönhet och närheten till Fyrisån kunde också avnjutas bara 5 minuters cykelväg från Uppsala slott.

Därefter några fantastiska högsommardagar vid kusten, östkusten, utanför Söderhamn. En vacker och mycket underbar naturmiljö. Tack Alice och Thore för några mycket härliga och avkopplande dagar.

Har precis avslutat några underbara dagar i fortsatt högsommarvärme på västkusten, i Halland och på en plats ute på Onsala som heter Råö. Utan tvekan en av Sveriges vackraste naturområden. Miljön behöver upplevas i högsommarvärme för att förstås. Havet, ängarna, stenarna, klipporna, korna, hararna, gässen, hägern och Mr Lawny. Så fantastiskt avkopplande och vackert. Särskilt på morgonen då naturens musik är livlig och sommarljuset är så vackert så man nästa gråter av lycka. Tack Anders och Anelia för några underbara sommardagar tillsammans.

Efter att tidigt i morse, efter en naturskön frukost, rest vidare mot nya naturupplevelser har jag precis avslutat en mycket het dag på Lomma beach i Skåne. Det var premiärbesök för mig. En mycket vacker sandstrand som på många sätt påminner om Tylösand strax utanför Halmstad. Också en härlig naturupplevelse men i stark kontrast mot både Söderhamns kust och Råö där naturen dominerar. Lomma beach är långgrund och det mäktiga havet ligger överallt framför ögonen. I vänstra delen av fjärran syns Turning Torso i Malmö tydligt och strax intill delar av Öresundsbron. Åt höger sandstränder så långt ögat når. Och massor, massor av människor. Utöver människors ljud är de naturljud som lyckas ta ett utrymme havets för dagen lätta vågbrus.


Fem starka naturupplevelser på en och en halv vecka. Sverige är ett mycket vackert land och allemansrätten är en mycket värdefull rättighet som också kräver att vi vårdar den natur vi får njuta av på ett ansvarsfullt sätt. Det finns mycket att glädjas över i vårt land. Jag hoppas att även du har möjligheten och tar dig tiden att njuta som en del av naturen under vår underbara sommar som bjuder på ordentlig högsommarvärme i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar