torsdag 3 juli 2014

Överhettningen fortsätter

Strukturomvandling
Du har väl förstått att Europa är i djup kris? Den har pågått en längre tid nu. 2008 hotade krisen att krascha det samhälle vi idag lever i. Nödlån till de mest misskötta länderna, räddade kortsiktigt giriga banker och sedelpressar som trycker billiga pengar gjorde att en total krasch kunde undvikas.

Idag sänktes en redan låg ränta ytterligare. Pengar som redan var billiga blev ännu billigare och eftersom den svenska kronan föll med 10% mot omvärldens valutor har vi nu i praktiken devalverat vår krona med ca 10%. Det innebär att svensk exportindustri med tillverkning i Sverige gynnas. Som Japan går nu Sverige mot en obefintlig ränta. Den Europeiska centralbanken hotar också att ta straffavgifter av banker som sätter in pengar hos dem. Desperationen är stor. Europas näringsliv måste växa kraftigare och den nödvändiga strukturomställningen av Sverige och övriga Europa måste på allvar inledas. Med undantag från några heta regioner i Europa är det en kontinent på dekis. Extremt billiga pengar förväntas göra jobbet. Men vem kan utnyttja den låga räntan? Självklart de redan rika som nu väldigt billigt kan låna till eventuella investeringar. Men även kommuner, landsting och staten som kontraproduktivt kan skjuta fram nödvändiga strukturförändringar som t ex avveckling av Arbetsförmedlingen och förstatligande av specialistsjukvården (huvudmannaskapet). Tyvärr tror jag de billigare pengarna fortsätter att göra många människor allt för skuldsatta. Oavsett att efterfrågan i heta områden vida överstiger utbudet. Och investeringar för att nya jobb ska skapas lyser med sin frånvaro.
http://www.dn.se/ekonomi/sa-motiveras-rantesankningen/

MP
Gårdagens MP tal gav inget nytt. Jag upplevde talet som ett försök att locka de vilsna själar som satsar på Fi. MP är inte partiet med ideerna som kan strukturera om Sverige så att det generella välståndet kan försvaras. Så är det. Hur skulle ett tillväxtovänligt parti kunna vara det? Däremot ville det vänstervridna MP försöka locka till sig ännu fler vänsterväljare som nu tycks sugna på att lägga sin röst på det superkommunistiska Fi.
www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19160205.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar