Kunskap och erfarenhet
För kristna runt om i världen symboliserar den tredje dagen efter korsfästningen hopp. Jesus återuppstod ifrån det döda och tog efter korsfästelsen människornas synder på sina axlar.
Uppskjuten kris
Själv åkte jag ett tåg i Tyskland som var 5 minuter försenat och läste att den politiske ledaren för Stockholms läns landsting enbart gått ut gymnasiet med 3.0 i betyg. Är det tydliga tecken på att Tyskland och västvärlden går mot allt sämre tider och att västvärldens generella välfärdstid är över inom kort? Problematiskt är det.
Det är omöjligt att långsiktigt upprätthålla en levnadsstandard som inte reflekterar värdet som "lokalbefolkningen" skapar. Många människor i Europa lever på en levnadsstandard som är omöjlig att upprätthålla om vi tillsammans inte på riktigt skapar ett högre förädlingsvärde av vårt gemensamma arbete och att vi åter kan producera varor och tjänster lokalt hos oss som kan säljas i t ex Kina och i Indien. I t ex Kina och Indien är ledarna mycket välutbildade. I Kina och Indien finns inte i närheten de sociala skyddsnäten som t ex Sverige har.
Sedan finanskrisen 2008, som näste ledde in oss i kaos och depression i hela världen, går sedelpressarna inom centralbankerna i USA och EU varma. Sedan drygt ett år gör Japans motsvighet det samma. Pengar är billiga för dem som får låna. Tanken är att det ska stimulera företagsinvesteringar och hålla uppe konsumtionen under dåliga tider och att räntorna höjs igen när vi går mot bättre ekonomiska tider. Krisen 2008 är nu sex år gammal! Trots att räntan varit mycket låg har vi inte sett någon ordentlig ekonomisk återhämtning i väst och arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer. Enligt skolboken borde inflationen ha dragit iväg för länge sedan. Det har den inte. Trots den exceptionellt låga räntan har och är både de lokala företagens och de offentliga investeringarna oroande låga i väst.
Den enda bubbla vi kan se kopplad till den låga räntan är på fastighetsmarknaden. Sex års kraftig doping av västs ekonomier kan inte fortsätta i oändlighet. Det är frustrerande att Europas politiker, möjligen bortsett från i England, tycks oförmögna att reformera våra ekonomier i grunden. Mot mer tjänsteorienterade ekonomier men också ekonomier där företag som Google kan beskattas lokalt för det värde som de lokala invånarna representerar för Google i den nätverkstid vi befinner oss i. Är politikerna okunniga? Jämfört med andra länder tycks det generellt så i Sverige. Eller är politikerna bara fega för att säga sanningar då det väljarna vill höra är valfläsk? Mer av det som man inte har råd med om värdet av det vi jobbar ihop inte ökar mer. Vad tror du händer när centralbankerna i USA och EU slutar droga våra ekonomier med billiga pengar? För politiker och många europeiska invånare är det då slut med mer välfärd om inte nödvändiga reformer genomförs. Varför är det så svårt att genomföra nödvändiga förändringar i tid? Sverige har hittills klarat sig rätt bra MEN vi måste våga reformera mer! Centerpartiet har den bästa politiken som kan rädda vår ekonomi. För dem som vill bo kvar i Sverige hoppas jag att fler snart inser det. Tror du det? Att tro och känna hopp är viktigt. Men det är viktigt att också respektera kunnande och använda sunt förnuft.
måndag 21 april 2014
Västs storhetstid över
Etiketter:
2008,
arbete,
centralbanker,
doping,
inflation,
konkurrens,
reformer,
ränta,
tjänstesamhället,
uppskjuten kris,
välstånd,
värde
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar