torsdag 10 april 2014

Kompetensprofil

Individers betydelse
Tänk att det finns människor som inte förstå eller som vill acceptera att enskilda individer är avgörande för vilka resultat som presteras. Det har alltid varit enskilda individers drivkrafter, kunskaper och erfarenheter som haft avgörande betydelse för hur deras egen utveckling och de verksamheter och sammanhang de engagerat sig i utvecklats. Det är valtider i Sverige. Svenska folket ska välja Europaparlamentariker som kan påverka runt 70% av agendan i Sveriges riksdag! Svenska folket ska välja kommunala företrädare som borde ha kraften, kompetensen och erfarenheten att kunna bidra till att barnomsorg, skola, social omsorg, äldreomsorg, infrastruktur, kultur, idrotts & föreningsliv, byggande, näringslivsstöd etc kan erbjudas med kvalitet INOM givna ekonomiska ramar. Det är stora och mycket ansvarsfulla roller. Att t ex vara kommunalråd i majoritet innebär att man har stort inflytande över en geografisk ytas utveckling. Jag undrar jag om journalister i valrörelsen kommer att jämföra de olika partiernas kandidater som gruppledare? Med tanke på hur stor betydelse de rollerna har för om det kan bli bra eller dåliga resultat är det märkligt att inte de jämförelserna görs. Den jämförelsen borde göras lika självklart som jämförelser mellan partier i sakfrågor.

Head-hunter
Det finns "huvudjägare" inom de flesta branscher. Huvudjägare försörjer sig på att hjälpa andra att rekrytera den kompetens som önskas för ett visst uppdrag. Finns huvudjägare inom politiken? Det är väl möjligen olika valberedningar som får ses som sådana. Kvaliteten på valberedningar varierar självklart mycket. I vissa partier, Moderaterna och Socialdemokraterna, handplockas "starka profiler" utan krav på tidigare partitjänstgöring för att dra röster till partiet. I Europaparlamentsvalet har FP med framgång testat en liknande rekrytering genom att köpa in Marit Paulsson. Nu provar också KD om Lars Adaktusson kan göra en Paulsson för dem. Partierna borde generellt bli bättre på att huvudjaga personer som sannolikt kan göra goda insatser för folket.

Kanske borde en fristående valberedning finnas i en kommun som hade uppdraget att ta fram kravprofilen på de personer som bäst tros kunna bidra till kommunens positiva utveckling de kommande tio åren. Därefter skulle kloka partier försöka identifiera matchande ledarkandidater. Därefter skulle invånarna få välja vilken kandidat de tror bäst kan utveckla närsamhället som de önskar. I en värld där rollen som kommunstyrelsens ordförande har en stor betydelse tror jag att närsamhällen skulle utvecklas mycket bättre om den rollen väljs av folket. Jag föreslår kort och gott en ny demokratisk ordning i Sverige. Jag är övertygad om att det skulle 1) göra valen mer intressanta 2) kraftigt stärka berörda närsamhällen och därigenom hela Sverige. Vad väntar vi på? Ge mig ett argument mot mitt förslag! Du får inte använda argumentet att det största partiet självklart ska få ansvaret för den rollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar