måndag 28 april 2014

EU - bra eller dåligt?

Vilket är alternativet?
EU har över 500 miljoner invånare. Det är få av dessa invånare som i benmärgen känner att EU flaggan och EU som union är något de förknippar sin identitet med. EU är långt ifrån den starka medborgarburna union av delar som t ex USA och Kina. Varför är det så svårt för Europa och dess union att bygga en stark medborgartillhörighet till unionen? Ett skäl kan vara att vi inte möter t ex  USA och Kina enade i t ex VM i fotboll eller under OS. Ett annat skäl kan vara att EU-byråkratin lägger sig i allt för mycket som med fördel kan hanteras av kommuner eller nationer istället.

I dagens UNT börjar det kännas som att valet till Europaparlamentet är på G. Ledaren funderar över vad EU ska lägga sig i och en större artikel redogör för att ca 60% av kommunens verksamhet kraftigt påverkas av EU lagar/direktiv där endast Sveriges riksdag implementerat EU direktiven till svensk lag. Utan tvekan är Europaparlamentet viktigt eftersom EU tydligt har en stark påverkan på regler i vårt närområde. De politiska företrädarna har alltid stor betydelse för hur bra ett parti kan företräda sina väljare och den befolkning de tillhör i sin helhet. Inom Europaparlamentet har de enskilda mycket mer betydelse än inom Sveriges riksdag där partipiskor oftast kraftigt begränsar många enskilda riksdagsledamöters agerande. Jag tycker definitivt du ska rösta även i EP valet. Om du vill ha mindre central styrning och mer lokal makt är Centerpartiet ett klokt val.
http://www.unt.se/ledare/en-fraga-flera-svar-3117589.aspx

För mig är EU viktig. För mig är det samtidigt viktigt att EU slutar att lägga sig i frågor som de inte med fördel bör lägga sig i. EU måste också stärkas inom områden som mänskliga rättigheter och miljöförbättringsarbetet. Bl a är det inte rimligt att enskilda medlemsländer kan komma undan ett eget lägsta levnadsnivåansvar för de egna medborgarna utan att ekonomiskt straffas. För att kunna matcha makter som t ex USA och Kina, i en värld med begränsade resurser, måste EU stärkas inom de huvudområden som EU ska syssla med. Jag tror EU samarbetet är nödvändigt för att försöka säkra att Europas befolkning fortsätter att vara priviligierade i förhållande till andra på vår jord. För det vill vi väl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar