lördag 31 augusti 2013

En börda

Generationsfråga?
Min kära morfar är över 90 år gammal. Han är nästan född på 1800-talet. Livet startar i totalt beroende av andra. Steg för steg blir de allra flesta av oss mer och mer självständiga. Ju äldre vi blir ökar ofta åter beroendet av andra. Är jag fel ute om jag påstår att den äldre generationen är mer självständig än t ex dagens yngre? Många av våra yngre har kanske curlats sönder av sina föräldrar?

Häromdagen trillade min morfar sent på kvällen, han bor ensam i sitt hus och utan personlarm, och blev liggande på golvet i flera timmar innan han lyckades få kontakt med min mor som kunde komma till hans räddning. Inte ringde morfar till larmtjänst inte. Man vill ju inte vara till besvär eller en samhällsbelastning.... Läget var allvarligt. Akutvård, intensivvård och nu förhoppningsvis stabilt. Jag hoppas att han snart är i för sin ålder full kraft igen. Är han representativ bland våra äldre att inte vilja vara en samhällsbelastning? Vad innebär det för ett samhälle om det har gått från en självklar inställning att man ska kämpa och göra rätt för sig till en inställning där man bara ställer krav och hävdar rättigheter?

Min morfar, Arne, är en stor personlighet. Han är en fantastisk och varm medmänniska. Han har alltid funnits som ett ankare i mitt liv. Han har alltid lyssnat när jag önskat så. Han har aldrig talat om för mig vad jag ska tycka eller göra utan i samtal själv fått mig att reflektera och värdera olika vägval. Det är ledarskap när det utövas som bäst. Det är att inse att alla människor är olika och att det inte finns en väg som passar alla. Det är att inse att det som är rätt för mig sannolikt inte är helt rätt för andra. Jag älskar min morfar och är tacksam och glad över att han har varit och är en mycket värdefull del av mitt liv.

När morfar fyllde 90 skänkte jag pengar till behövande barn i hans namn. För att ge honom ännu mer motivation att leva har jag garanterat att ge ett ännu mer generöst bidrag i hans namn när han fyller 100 år. Jag hoppas att jag får ge honom den av honom mycket uppskattade presenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar