söndag 1 september 2013

Individer avgörande

Hållbarhet
Tror du att enskilda individer har stor betydelse för lags framgångar eller misslyckanden? Du kanske tror att anonyma grupper är det avgörande? Eller du förstår att en grupp aldrig kan fungera bättre än vad ledaren och gruppens enskilda individer får den att fungera.

Lyssnade nyligen till en dragning om de svenska kommunerna och om vad som skiljer de bästa från övriga. Med bästa avses då kommuner som långsiktigt utvecklas framförallt ekonomiskt hållbart eftersom det så starkt påverkar även möjligheterna att säkra en social och ekologisk hållbarhet. Efter över tio års analyserande av kommunerna i landet, vad tror du är slutsatsen? Slutsatsen är att det inte har med partibeteckning att göra. Att det helt handlar om ledarens egenskaper, kunskaper och erfarenheter. En driftig, ansvarstagande, kunnig och erfaren ledare leder sina invånare mot något bra. Tro det eller ej men det finns till och med kommunistledda kommuner som utvecklas positivt på grund av ledarens profil och pragmatiska förhållningssätt. I ett land med väldigt många kommuner som brottas med stora problem kanske det viktigaste för invånarna är att försöka hitta rätt ledare. Då kanske de kan vända den mycket dystra verklighet som många kommuner befinner sig i. Vad tror du är viktigast för en grupps hållbara välståndsutveckling?

En väg framåt?
Är enfald eller mångfald bästa väg framåt mot hållbar välfärd? Mångfald så klart. Dagens DN ledare, av Peter Wolodarski, är viktig. Om man i en kraftigt förändrad värld tror att tidigare rätt mediciner fortsatt är rätt och om man blundar för problem kopplade till sina ideologiskt införda reformer går man snett om man inte kan ompröva och fortsätta att reformera kopplat till att verkligheten förändras. Nya Moderaterna förefaller allt mer trötta och framförallt inte nya längre. För att lösa flera av Sveriges stora utmaningar krävs nu mod och nya reformer. Inte bara fler jobbskatteavdrag. Om landets mindre partier skärper till sig och bättre kan presentera sina lösningar på av befolkningen upplevda problem kan den politiska kartan ritas om. Då är inte det enda avvikande alternativet till S eller M Sverigedemokraterna. Tror du något av de mindre partierna tar denna stora möjlighet att nå nya framgångar genom att bli mer relevanta? Att vara relevant innebär att lösa de huvudsakliga problem som invånarna upplever. Eller?
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-forandra-er-eller-do-sa-reinfeldt/

1 kommentar:

  1. Svårt för dem att göra sig relevanta i en
    situation där nyanlända bor på hotell.
    Samtidigt som ingen utom SD vill tala om
    invandringens dimensionering.

    SvaraRadera