lördag 10 augusti 2013

Snedsteg

Lös problemen!
Bostadsproblematiken i landet är besvärande. Under Almedalsveckan besökte  jag några av alla som just beskrev olika perspektiv på utmaningarna. Det bästa arrangerades av Företagarna Uppsala/Stockholm. På deras seminarium/paneldebatt deltog bl a bostadsministern. Riksdagen måste nu öppna upp för möjligheter att bygga ekonomibostäder med god kvalitet. Att hota kommunerna att centralisera bostadsplanerandet och bygglovsprocessen är idiotiskt. Jag hoppas inte att även Attefalls KD börjar bli ett centraliseringsparti. Lös problemen istället!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/attefall-skarper-tonen-om-bostadsbyggandet/

I Uppsala har vi en bred politisk enighet om att fortsätta skapa förutsättningar för väldigt många nya bostäder. Vårt egenkontrollerade bostadsbolag, Uppsalahem, bygger också så mycket balansräkningen klarar. Staten har som tur är satt ett ekonomiskt balanskrav på kommunerna som ska följas för att inte överkonsumera välfärd och vältra över kostnaderna på kommande generationer. Enligt Wallenstams VD, i Almedalen, var han imponerad över hur många byggplaner som handlagts och gått igenom i Uppsala. I förhållande till andra kommuner han kände till berömde han oss politiker och våra tjänstemän för de imponerande insatserna. Möjligheten att bygga betydligt fler bostäder än vad Uppsalahem klarar av att bygga finns alltså. Kommunen är inte problemet. Varför bygger inte flera av dem som har möjligheten och rätten att bygga? Trots att efterfrågan tycks enorm.

Minska på regelverket runt byggande. Ge tillväxtkommuner särskilda kommunbidrag för ytterligare byggen av kommunala hyresrätter. Gör det möjligt att sätta större press på dem som fått möjlighet och rätt att bygga att också skyndsamt göra det. Vad tycker du behöver göras?

Artister
Fredsveckan går mot sitt slut. Jag är djupt imponerad av alla artisters insatser. Jag är också imponerad av alla som ställt upp med att delta i panelsamtal runt känsliga frågor. Efter två dagars spöregn sken igår solen på en klarblå himmel när vinnarna i Fredsveckans musiktävling avgjordes. Vinnaren är Assblaster. Ett hårdrockband som fick Slottsborggården i ordentlig gungning. Det var kul. Tack till dem som ställer upp ideellt eller mycket ringa ersättning! För samförstånd och fred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar