söndag 11 augusti 2013

Supermakt & utbildning

Världspolis
Många gånger blir mäktiga enskilda eller grupper av människor mästrande och arroganta. USA är inget undantag. Med sin världsbild och sina värderingar agerar landet ständigt runt om i hela världen. USA är dagens Romarrike och historien lär oss löpande att tidigare händelseutveckling upprepar sig. Inte så konstigt eftersom vi är människor och ett land består bl a av en samling människor som genom sitt medborgarskap är med i en klubb med skyldigheter och rättigheter.

Även om USA överreagerar i Snowdenfallet och även om USA tillåtit privatisering av sin militära förmåga är vår svenska relation med USA väldigt viktig. USA har i grunden väldigt bra värderingar och är demokratiskt. Europa och Sverige behöver anstränga sig mer för att stärka relationerna med USA. Det är uppenbart att USAs tidigare starka Europakänsla minskat och att landet istället satsar mycket mer på Asien. Inte så konstigt eftersom Asiens ekonomier är betydligt intressantare än Europas. Om vi vill försvara liberala samhällssystem är det viktigt att vi anstränger oss för att förbättra på relationerna med USA.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-welcome-to-sweden-mr-president/
http://www.dn.se/nyheter/politik/vagen-till-vanskap-har-inte-varit-spikrak/
http://www.nytimes.com/2013/08/10/us/politics/obama-news-conference.html?ref=politics&_r=0

Hur mår utbildningsdepartementet?
Gång efter gång tvingas regeringen genom utbildningsdepartementet backa kopplat till beslutade reformer. Det har blivit så många gånger att jag undrar hur departementet mår? Jag undrar också om det var klokare att ha det som förr med en minister för grundutbildning och en för högre utbildning? Med tanke på verksamhetens betydelse för välståndet är det nog bra om Reinfeldt möblerar om lite i regeringen och låter FP välja vilken del av skolan han ska koncentrera sig på.
http://www.dn.se/debatt/lat-stat-och-kommun-styra-etableringen-av-nya-skolor/
http://www.dn.se/ekonomi/konkursskolor-saknar-ansvar-for-eleverna/

Tack!
Stora tack till alla fantastiska musiker, poet, turistguide, paneldeltagare, seminarieledare, buggare, frivilliga Rotarianer, Uppsala kommun och sommarjobbare som bjöd Uppsalaborna på fyra dagars gratis samförståndssamtal och väldigt duktiga musiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar