måndag 5 augusti 2013

Byråkratiseringsdöd

Fokus på värdeskapande
Hur svårt kan det vara att fokusera på värdeskapande i all verksamhet? Svårt! Allt för mycket handlar om att försvara det som är istället för att tänka nytt och möjligt. I synnerhet när resurserna krymper. Idag hörde jag på radionyheterna att 200 av landets dryga 290 kommuner krymper och att de därför tvingas tänka om och bryta upp verksamhetsgränser för att klara en rimlig medborgarservice. T ex att brandsoldater kan komplettera ambulanspersonal med förstahjälpeninsatser. Är det inte sjukt att det inte är en självklarhet redan tidigare? Varför ska allt vara så uppdelat och stimulera till ständiga mål och budgetkonflikter mellan verksamheter som med fördel kan samarbeta.

På TV nyheterna kunde jag även höra om en ny landsbygdsutredning som fullständigt sågar värdet av 36 miljarder som i princip går till arealstöd till markägare. 18 miljarder tillbaka från EU och 18 egna skattemiljarder som utredaren tyckte "slängdes i sjön". Hon tyckte att det skulle vara bättre att brett jobba med näringslivsutvecklingsåtgärder, som får skattefinansiering, och inte låsa sig till ca 70.000 lantbrukare. En ort som vill överleva behöver mer än jordbruket.

Personligen tror jag nästan alltid att bidrag är fel väg att gå. Varför inte stimulera företagsamhet istället för träda? Varför inte ersätta brukande markägare för allemansrätten istället för bidrag? Varför inte etableringskapital till dem som vågar/vill prova att bygga lyckan med basen på landsbygden? Vad tycker du?

Vems ansvar?
T o m begravningar med kaffe och blommor ska andra betala även om eventuella släktingar och vänner kan sala. Varför tror du frågan kommer till ytan i Södertälje? Tycker du att vi gemensamt ska stå för t ex begravningsstenar? Själv är det ok med en liten namnbricka kopplad till någon urna. Vad är det för samhällskontrakt vi har utvecklat med alla dessa rättigheter? Tror du det är hållbart?
http://www.dn.se/ledare/signerat/doden-ar-ingen-struntsak/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar