lördag 31 augusti 2024

Crazy

Rika självgoda tokstollar

Människans historia är full av rika självgoda tokstollar med extrema självbilder. Många psykologer skulle säkerligen klassa dem med några diagnoser som inte representerar särskilt älskvärda personer. Men diagnoser som får dem att autistiskt driva sina övertygelser utan minsta empati med i ekvationen. Trump är en av dessa personligheter. En del andra av dessa lirare tycks också behöva sprida sina gener för att känna sig stora nog. De tycks tro att just deras gener berikar mänskligheten. Kanske, kanske inte. Det beror på hur många störningar i deras genbank som belastar barnen. Ryssen Pavel Durov och Elon Musk tillhör denna grupp superegon som med hjälp av stora förmögenheter kan bjuda omvärlden på en rubbad reality-show. Nedan i BBC-reportaget kan du läsa lite om Durov. Man kan säga att Björn Natthiko Lindeblad är deras raka motsats. Vilka av dem tror du tyckte/tycker att de har det rikaste livet? 

https://edition.cnn.com/2024/08/26/tech/pavel-durov-telegram-profile-intl/index.html

Till exempel Ramses II, Egyptisk farao som regerade lääänge, skaffade mååånga barn. Inte minst i Luxor kan man ta del av vilken grandios självbild han hade. Gjorde alla hans barn och deras avkomma att Egypten som ”samhällskoncept” överlevde som rikt och geopolitiskt mäktigt? Nej skulle jag svara. 

Människans evolution och maktkampernas former förändras. Och samhällen som inte kan skapa urvalsprocesser där de mest lämpade blir dess ledare förlorar snabbt i styrka. Tycker du att dagens urvalsprocesser för vilka som leder kommuner, regioner och staten erbjuder oss de mest lämpade? De relevant kunniga, erfarna och meriterade. Nej. Det är bland annat därför som analyser av svensk krishantering konstaterar att Sveriges offentliga representation idag brister i förmåga till snabb handlingskraft. Så blir det när det är ängsliga ideologiskt programmerade, utan relevant praktisk skolning, som ska styra. De historiska lärdomarna från Romarriket vittnar tydligt om att framgångskraften överlevde så länge som den utvalt bästa fick högsta makten. Och precis som när den första Bernadotte kom till Sverige/Norge var det ofta en person som gått från relativt enkla förhållanden och visat sin ledarförmåga i krig.

https://varldenshistoria.se/civilisationer/egyptier/den-sjalvcentrerade-farao-ramses-ii-skrot-sig-till-storhet

Av något skäl tycks många med allvarliga psykiska störningar vilja ha många barn. Eller, de bara får/sprider många barn längs de vägar de kantar. Om det kan man tycka mycket. Väldigt ofta är det vare sig bra för barnen eller samhällena de föds in i. Samtidigt som abortfrågan är stor i USA har vissa stater börjat med ”tillfällig” kemisk sterilisering av personer som bland annat lider av schizofreni. Vad tycker du om det? Tillfällig sterilisering är en metod för att försöka undvika spridning av allvarliga sjukdomar. Eftersom vissa superrika tycks vilja ha många barn kan en annan metod för att hantera ojämlikheten mellan fattig och rik vara att skatten kraftigt höjs, och bidragen sänks, för den som har fler än tre barn. Vad tror du om ett sådant skattesystem? 

fredag 30 augusti 2024

Fusk ska bekämpas

Bidragssystem för de svagaste

Det svenska bidragssystemet är för komplext, för omfattande och det läcker som ett såll. Det borde kraftigt reformeras. En reform som måste inkludera kraftiga förenklingar med max fem bidragstyper som får täcka alla möjliga varianter som nu finns. Och Regeringen MÅSTE komma till skott med att bryta sekretessen mellan skolan, socialtjänsten, Polisen och Försäkringskassan. Att för individers och samhällets bästa bryta sekretess mellan yrkesroller som alla har sekretessverksamheter får inte problematiseras för mycket. 

Bidragssystemet är i grunden något generationer av svenskar ska vara stolta över. Det finns för att vi bryr oss om våra svagaste utan egen förmåga att vare sig försörja sig eller att ta hand om sig själva. Det är också bidragssystemet som gör det möjligt för anhöriga till bidragsberoende att kunna förverkliga sina drömmar utan att livslångt tvingas ta hand om en behövande släkting eller kär vän. Ingen av oss vet om vi får t ex ett barn eller ett syskon i stort behov av hjälp. Ingen vet om vår bästa vän plötsligt blir förlamad. Bidragssystemet  är inte enbart till godo för våra svaga, det är det även för dem av oss som har nära anhöriga i behov av mycket hjälp. Visst är väl annars alternativet att vi själva hjälper till? Det är så det fungerar i väldigt många andra länder. Eller att de svagaste dumpas på barnhem. 

Även om inte den nuvarande regeringen genomför nödvändiga reformer av bidragssystemet så vidtar de viktiga åtgärder mot fusk. Det är mycket bra. Trots att det är nya pålagor på administrativt plågade arbetsgivare. Galet att våra rikspolitiker så länge tillåtit dessa brott få fortsätta utan att bättre försöka minska brottens omfattning. 15-20 miljarder årligen skulle räcka för att kraftigt stärka svensk konkurrenskraft istället för att pengarna går till tjuvar eller ”slarvpelkar”.

Årligen beräknas omkring 15–20 miljarder kronor betalas ut felaktigt från välfärdssystemen och ca 90 procent av det skattade beloppet uppskattas bero på att felaktiga uppgifter ligger till grund för utbetalningarna. De främsta orsakerna till bidragsbrott och felaktiga utbetalningar är att enskilda, avsiktligt eller oavsiktligt, lämnar oriktiga uppgifter eller låter bli att anmäla ändrade förhållanden. Det är angeläget att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har goda förutsättningar att förena god service med effektiva kontrollfunktioner som förhindrar bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.”

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/06/beslut-om-att-oka-digitaliseringen-inom-socialforsakringsomradet-for-att-motverka-bidragsbrott-och-forebygga-felaktiga-utbetalningar/

https://unt.se/ekonomi/samhalle/artikel/arbetsgivare-ska-rapportera-jobbfranvaro/jow6e2yl

torsdag 29 augusti 2024

Betalningsförmåga

Behov är inte synonymt med betalningsförmåga

I Enköping finns gott om hyresrätter som är svåra att hyra ut. Samtidigt säger Länsstyrelsen att det är brist på bostäder. Det finns just nu också gott om bostadsrätter till salu i Uppsala, även mycket billiga och väl fungerande lägenheter som ändå är svårsålda. Sverige har nu, efter Tyskland, EUs sämsta tillväxt. Ja, du läste rätt. Sverige har nu över 8% arbetslöshet varav många är långtidsarbetslösa invandrare främst från Afrika och Mellanöstern. Byggmarknaden har kollapsat och det är kopplat till två huvudskäl. En kraftigt höjd realränta jämfört med tidigare samt en kraftigt försämrad betalningsförmåga bland stora grupper i behov av bostad. Om svensk ekonomi på allvar ska få igång tillväxten måste antalet bidragstagare kraftigt minskas och stora personalresurser flyttas från administrativ offentlig verksamhet till arbete inom näringslivet, gärna kopplat till exportindustrin.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/bostadsbrist-i-lanet

Sveriges regeringar de senaste mandatperioderna har grovt misslyckats med att skapa en stark tillväxtekonomi. Miljöpartiets påverkan har stor skuld både i Sverige och Tyskland. Tillväxthaveriet i Sverige och Tyskland beror främst av två skäl. En galen invandrings- och energiförsörjningspolitik. Energin blev onödigt dyr och inte tillförlitlig. Mängden invandrare med mycket låg utbildning, mycket dålig svenska och med en mycket annorlunda kultur får stora negativa konsekvenser i ett bidragssamhälle som det svenska. På toppen av bidragen finns gott om statliga lagar och regler som är kostnadsdrivande. Tomas von Brömssen berättar i nedan SVT-intervju hur han som riddaradel växte upp i en två där två föräldrar och tre barn bodde. Varför ska skattebetalarna betala för boendestandarder för helt bidragsberoende som lågt självförsörjande oftast inte kan bära? Det svenska bidragssystemet är inte anpassat till en helt ny verklighet skapad av en ansvarslös invandringspolitik.

https://www.svtplay.se/video/j16gRan/min-sanning/tomas-von-bromssen

Svenskt Näringsliv ryter nu till om att regeringen måste skärpa sig. Sverige tappar i konkurrenskraft och det slår ekonomiskt illa mot både yngre svenska generationer och pensionssystemet. Fler i arbetsför ålder måste bli självförsörjande. Sverige måste attrahera fler högavlönade specialister att invandra till Sverige och fylla lediga jobb inom näringsliv och universitet. Alla arbetsföra som lever på försörjningsbidrag måste utföra minst 30 timmars arbetsvecka. Och de praktiska gymnasieutbildningarna måste stärkas. Liberalernas partiledare Johan Pehrson måste snacka mindre och göra mer för att Sverige ska stärkas. Mycket snack är det och på tok för lite verkstad. Ska betalningsförmågan finnas hos fler som efterfrågar bostäder måste många fler vuxna i Sverige bli självförsörjande. Till exempel Uppsala kommun klarar inte av att bära fler helt bidragsberoende. Och byggmarknaden kommer inte igång förrän betalningsförmågan stärks. Och betalningsförmågan ska inte vara kopplad till ökade bidrag för då dräneras ekonomin på hållbar tillväxtkraft. Enkel sambandslära.

https://www.svensktnaringsliv.se/pressrum/tillvaxten-tillbaka-i-svensk-ekonomi_1217037.html

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pehrson-arbetslosheten-den-hosta-pa-tio-ar

Ett sjukt faktum kopplat till betalningsförmåga är att lagstiftarna, riksdagsledamöterna, inte stoppar oseriösa långivare. Långivare som till exempel lånar ut pengar till ekonomiskt mycket svaga personer till mycket hög ränta. Inte minst till personer med allvarliga och dyra beroendeproblem. SMS-lån och ”pensionärslån” är låneprodukter som ofta borde definieras som ocker. I ett dödsbo jag är inblandad i är det tydligt att se hur extremt snabbt ockerlån gör tillgångar till värde noll för den som varit oklok, varit tvingad eller av extremt kortsiktighet valt att gå den vägen. Svenska invånares betalningsförmåga måste stärkas! 

Sverige behöver kraftfulla konkurrensfrämjande reformer och det inkluderar en integrationspolitik värd namnet!



onsdag 28 augusti 2024

Rälsinfrastruktur i kris

När ideologi går före sunt förnuft

Har en stor majoritet av väljarna nu lärt sig att det är idiotiskt att låta ideologi gå före sunt förnuft och praktiskt tänkande? Marknadsekonomi är det bästa systemet för att skapa högt välstånd i ett samhälle. Om man börjar privatisera tidigare offentliga monopol måste man ha en trovärdig implementationsplan som leder till önskat resultat. Önskat resultat var förhoppningsvis inte bara att vissa personer skulle bli väldigt rika på en usel implementation. Att marknadsekonomin är det bästa välståndssystemet innebär inte att all verksamhet är klok att drivas av privata företag med intresset att maximera vinst. Särskilt inte i vår tid där riskkapitalister och fondförvaltare med relativt korta perspektiv ”enbart” ska maximera värdet på sitt innehav. Det vill säga köpa, pimpa upp så mycket det går och sälja vidare. Inte sällan ett pyramidspel där handlarna tjänar pengar och bland annat pensionssparare tar riskerna.

I efterhand kan den som vill se verkligheten inse att borgerliga regeringars ideologiska utförsäljningar av tidigare offentliga verksamheter blev dåliga för invånarna. Skolan avreglerades på ett dåligt sätt och offentliga tillgångar såldes av till löjligt låga priser som direkt gjorde köparna rika. HVB hemmen blev bankomater för många oseriösa och många av dem drivs nu enligt Polisen av personer starkt kopplade till organiserad brottslighet med stort våldskapital. Järnvägarna har sedan länge kvalitetsmässigt spårat ur. Pragmatism och sunt förnuft är alltid bättre än teoretisk ideologi. Ideologier ska hjälpa till som ramverk för beslut i det okända men när konkreta sakfrågor ska avgöras måste pragmatism och sunt förnuft råda. Räls är monopolverksamhet. Underhållsverksamhet av räls blir också monopolverksamhet om den ska skötas effektiv. Reservdelar, nya växelsystem, digitala trafiksystem ska upphandlas men kräver smart upphandling för att inte helt hamna i leverantörens giriga klor. Jag är positiv till att allt som i god konkurrens kan utföras av privata aktörer ska utföras av privata aktörer. Samtidigt är jag emot slöseri och dumhet.

Ulf Adelsohn, tidigare moderatledare, har rätt i sin kritik i Omni nedan. Illa genomförda privatiseringar och en vansinnig invandringspolitik har de senaste 30 åren skadat Sverige kraftigt. Har några ansvariga rikspolitiker kännbart fått ta ansvar för dessa härdsmältor? Nej. Sjukt system. För varje dag som går blir det allt mer obegripligt för mig att inte minst 50 procent av invånarna i Uppsala kommun och Region Uppsala röstar på Utvecklingspartiet demokraterna, UP. 100% av Uppsalabor för Uppsalabor i hela region Uppsala. 

”Den svenska järnvägen har varit ”en lekstuga för okunniga politiker i 35 år”, och vissa delar bör återförstatligas. Det säger Moderaternas förre partiledare Ulf Adelsohn till DN.

Adelsohn var SJ:s ordförande 2002–2011 och menar att avregleringen av järnvägen har skapat ett ”sönderstyckat kaos”. Ett problem är att nästan allt underhåll läggs ut på entreprenad och att det saknas samordning.

– Återskapa Banverket och Vägverket och låt de som kan järnväg få ansvaret för järnvägen. Vi måste också delvis återförstatliga vissa delar, säger han.”

https://omni.se/adelsohn-jarnvagen-en-lekstuga-aterforstatliga/a/yEEPWR

tisdag 27 augusti 2024

Fritidskort

Enkelt och fuskfritt

Hur kan vi stärka socioekonomiskt svaga barn och ungdomar för att förbättra inkludering och integration? Vi måste inkludera mycket bättre än hittills. Civilsamhället, frivilliga inkluderingsinsatser och praktiska gymnasieutbildningar bär på svaren. Praktiska gymnasieprogram är extremt viktiga även för att bryta den organiserade brottslighetens allt mer skrupelfria rekrytering bland barn. Vi måste få fler barn och unga att integreras i multikultiföreningar och med bra praktiska utbildningar som ger en bättre och snabbare väg in mot självförsörjning och yrkesstolthet. 

Subventionerade fritidskort är viktigt. Det ärende del av UPs inkluderingspolitik. Det går att hantera! Vi måste dock hitta en metod som inte gör att administration äter upp alla pengar eller att pengar går till organiserad brottslighet. Håkan Sandh problematiserar i nedan debattartikel i Expressen. Det är bra men det går att lösa och det måste göras.

Fritidskortet skall bidra till att fler barn och unga (8-16 år) deltar i ledarledda idrotts- eller kulturaktiviteter. Ambitionen är mycket lovvärd men sedan blir det mesta fel.”

Nu är det dags att ändå släppa på prestige, skrota förslaget och byta ut det mot ett direkt stöd till idrotts- och kulturverksamhet. Skapa ett nytt ”fritidslyft” med 400 miljoner direkt till idrotten och lika mycket till landets kulturskolor. Rikta allt dit det gör störst nytta. Kräv låga avgifter.”

https://www.expressen.se/debatt/bra-ambition--men-allt--blir-fel-med-fritidskortet/

Idag kan jag inte låta bli att än en gång konstatera att Sverige leds extremt dåligt. Sträckan Uppsala Stockholm är en av landets mest viktiga både för forskning och näringsliv. Att inte under peak säkra upp direktavgångar för pendlare innan man skrotar SJs pendeltrafik mellan städerna är ytterligare ett skrämmande exempel på statens inkompetens vad avser sambandslära. Om SJ budgetförhandlar på detta dåliga sätt gör inte saken bättre. Usch! Sparka SJs styrelse och verkställande ledning. Sätt in industrifolk som kan logistik och sambandslära.

SJ lägger ner pendlartrafiken mellan Stockholm och Uppsala, något Dagens Nyheter var först med att rapportera. Enligt SJ går man back 50 miljoner per år på sträckan och tågen kommer sluta gå den 15 december.”

https://sverigesradio.se/artikel/just-nu-sj-lagger-ner-uppsalapendeln

På dagens arbetsutskott till kommunstyrelsen fick vi veta att kommunen inte blivit informerad om nedläggningen. Trafikverket (staten) och Regionen (ansvarig för kollektivtrafiken) förväntas lösa allvaret i situationen….”Det är synd om människorna” som Strindberg sa. 

måndag 26 augusti 2024

Skrota Arbetsförmedlingen

Gör om! Gör rätt!

Det finns på tok för mycket lagar och regler i vårt samhälle. Och sjukligt många myndigheter. Med det sagt säger jag inte att ”kontorspersonal” är dåliga personer. Många av dem är mycket skickliga på det de gör och jobbar hårt. Dessa duktiga personer behövs i stor utsträckning i andra yrkesroller. Både näringsliv och offentlig sektor uttrycker återkommande oro kopplat till kompetensförsörjningen. Det är hög tid att avveckla och omfördela arbetsuppgifter. Mindre mänskliga insatser för uppföljning och dokumentation och mer till värdeskapande insatser behövs.

Länge under modern tid, de senaste 500 åren, arbetade väldigt många människor inom jordbruket. Så är det inte längre. I supermodern tid arbetade väldigt många inom industrin. Så är det inte längre i de mest utvecklade samhällena. Och nu när Europa och USA plockar ”hem” fabriker är det klokt att inse att dessa nya fabriker måste vara supermoderna. Det innebär extremt automatiserade. Det innebär att få arbetstillfällen skapas inom modern tillverkningsindustri. E-handeln har också kommit för att stanna. Även det bjuder på färre jobb. Tjänstesamhället måste bli betydligt mer omfattande och stora delar av skatteunderlaget måste komma ifrån värden som skapas i den digitala och automatiserade världen. För att omställningen ska gå fortare är det hög tid att skrota Arbetsförmedlingen.

””Socialdemokraterna menar att Arbetsförmedlingen är ”en politiskt förstörd myndighet”.”

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/s-forslaget-lagg-ner-arbetsformedlingen/

Även UNTs ledare tycker att Arbetsförmedlingen med fördel kan skrotas. En övergripande strukturreform behövs. Avveckla alla Regioner. Stärk upp länsorganisationerna något. Inga kommuner med färre än 50.000 invånare. Riksdagen får tillhandahålla ett ”ledigajobb” system. Lägg ner Arbetsförmedlingen och låt kommunerna med +50.000 invånare ta över Arbetsförmedlingens uppgifter. Inför formella bygde- och stadsdelsråd. Inför nationella former för beslutande folkomröstningar där bygde- och stadsdelsrådens röster viktas högre om de är starkt berörda. Det är dags för ordentliga strukturreformer av Sverige! Hur hade Axel Oxienstierna reformerat den offentliga byråkratin om han levt idag? 

Nyligen meddelade S att de vill lägga ner Arbetsförmedlingen. Det är helt rätt. Anledningen är att de tycker att privatiseringen av myndigheten är ett problem och att det behövs en mer statlig arbetsmarknadspolitik. Det är helt fel. Regeringen borde dock inse att myndigheten är vanskött och inte lyckas med sitt uppdrag. Den borde läggas ner.”

Det är synd att myndigheten fungerar så illa. Uppdraget den har är trots allt viktigt. Svenskt Näringsliv uppskattar att ungefär 1,3 miljoner människor inte är självförsörjande. Det är påfrestande för välfärden, tillväxten och samhället i stort.”

Utanförskapet är för stort och arbetslösheten för hög. Det finns inte utrymme att lägga tid och resurser på en så dysfunktionell myndighet som Arbetsförmedlingen. Lyssna på S och lägg ner den!”

https://unt.se/ledare/artikel/vi-borde-lyssna-pa-s-och-lagga-ner-arbetsformedlingen/lz4m7npr

Ingen svensk har utövat lika mycket makt som rikskansler Axel Oxenstierna gjorde under 1600-talets första hälft. Byråkratin var hans vapen när han byggde ett nytt, modernare Sverige.”

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/stormaktstiden/tema-stormaktstid-den-maktige-oxenstierna

https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/7882

Nyligen träffade jag en kvinna född 1965. Hon berättade hur hon behandlats av en ung ”jobbcoach” genom Arbetsförmedlingen. Jobbcoachen hade bland annat tryckt ner henne på grund av ålder. Det samtalet gjorde mig övertygad om att Arbetsförmedlingen bör skrotas och att kommuner samt näringslivet får ta över uppdragen. Samhall kan få uppdraget att säkra en enkel nationell digital matchningsplatform. Ålderism är vår tids största diskriminering. Min morfar och t ex Torsten Wiesel, nyligen 100 åring, exemplifierar väl hur korkat det är att döma ut människor bara på grund av en siffra! Livet börjar i magen. När det slutar vet ingen.

Utsida är en sak, insida en annan. Det är ett fårat ansikte som dyker upp på datorskärmen. Men glimten i ögat finns kvar och inombords känner han sig som 30 till 40 år.”

https://www.kva.se/nyheter/torsten-wiesel-100-ar-av-hojdpunkter/

Vad väntar regeringen på? Lägg ner Arbetsförmedlingen! När? Nu!




söndag 25 augusti 2024

Övertungt

Krossa den idiotiska byråkratiseringen

Mycket bättre integration av invandrade från främst Afrika och Mellanöstern samt kraftigt nedmonterad administration är vad alla ansvarsfulla politiker borde fokusera på. Att få alla vuxna som kan arbeta att bli självförsörjande eller i vart fall göra värdefulla arbetsinsatser i utbyte mot försörjningsstöd. Och att kraftigt skära i administration och ”bra att ha” jobb inom offentlig sektor. Skattepengarna måste i mycket högre utsträckning gå till kärnverksamheterna och stora delar av dagens administratörer behövs på olika sätt antingen inom operativ kärnverksamhet eller inom näringslivet.

Vad gäller invandring är jag less på alla negativa tyckare utan kunskaper. Nedan program, SVT, om svenskarnas ursprung borde räcka för att få slut på alla dumheter om att vissa utseenden är bättre än andra. Vi härstammar alla från mörka tidiga homosapiens sapiens. Det är inte utseenden eller ens de olika religionerna som är problemen mellan oss människor. Det är makt, avundsjuka och starka kulturella skillnader som är problemen. De svenska rikspolitikerna har kraftigt misslyckats med att säkra en rättighets och skyldighetspolitik som rättvist anpassar invandrare till Sveriges samhällskontrakt. 

https://www.svtplay.se/video/8opYQy5/vetenskapen-bakom-historien-om-sverige

Varför inte också ta en titt på nedan del av SVTs ”Veckan med Camilla och Leif”. Det borde räcka för att vi väljare ska rösta fram partier som Utvecklingspartiet demokraterna. Vi måste på allvar rösta fram partier som kraftfullt förespråkar administrativa neddragningar och stärkt kärnverksamhet. Prat, prat och prat hjälper oss inte. Det är galet att Polisen trots stora förstärkningar presterar sämre resultat än innan alla miljardförstärkningar. I till exempel Spanien och Italien ser man poliser hela tiden som rör sig bland städernas människor. Hur ofta ser du en polis i Uppsala eller Stockholm? Övertung administration måste ersättas med mer operativ fältpersonal.

https://www.svtplay.se/video/KDvZGJw/veckan-med-camilla-och-leif-gw/avsnitt-1?video=visa

I sammanhanget, lyssna på Gunnar Wetterberg och det han skriver i Expressen nedan. Dåliga politiker och tjänstemannachefer vill bara slösa med mer pengar för att försöka lösa problem. Pengar som ofta bara går till mer administration när överadministrationen blivit ett huvudproblem. Överadministration är ett allt större problem i Sverige. EU byråkratin bidrar till en allt tyngre administrativ börda. Detta administrativa vansinne måste med kraft stoppas! Rösta klokare i allmänna val. Övertung administration måste ersättas med mer operativ personal inom välfärdens kärnområden.

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/daliga-chefer-skriker-alltid-efter-mer-pengar/

lördag 24 augusti 2024

Suck

Ingen ursäkt till oss som hade rätt

Vi var få som tydligt och för många år sedan argumenterade sakligt för att svensk invandringspolitik och brist på integrationspolitik var farlig. Farlig för brottsutvecklingen, för bidragssystemet, för skolresultaten, för sjukvården och så vidare. Och vi fick rätt. Har vi som sakligt vågade argumentera för att förd invandringspolitik kraftigt måste förändras fått en bekräftelse för att vi hade rätt? Nej. Har vi fått någon ursäkt för alla vulgära påhopp trots att vi bara sakligt argumenterade om varför förd politik inte var hållbar? Nej. Två sådana personer som spårbart fick väldigt rätt, och som blev mycket attackerade för att vi tyckte fel, var Staffan Danielsson och jag själv. Inte minst här i min blogg kan du kronologiskt se hur jag tidigt vågade säga de då obekväma sanningarna bland okunniga och fega. 

Som så många gånger de senaste 20 åren är våra danska systrar och bröder förbannade på svenska rikspolitikers inkompetens och oförmåga att säkra ett tryggt och väl fungerande land. Hur röstade du de senaste 20 åren? Straffar du ut de partier du anser har gjort ett dåligt jobb genom att inte rösta på dem igen? Det borde du göra! Med det sagt är det klokt att ta reda på vad det parti du röstade på verkligen gjort innan din dom faller. I den verkliga världen sprids mycket ”fake news” från ett partis företrädare om andra partier som de konkurrerar om rösterna om. Ta reda på spårbara fakta innan du dömer. En väl fungerande demokrati måste döma ut partier som inte levererar på den sakpolitik de sålt till väljarna. 

Den senaste veckan har fem svenskar gripitsmisstänkta för grova våldsdåd i Danmark. Något som bland annat föranlett att Danmark skärpt gränskontrollerna mot Sverige. 

Dansk polis har också varnat för att svenska tonåringar anlitas av kriminella gäng i Danmark. Något som har bekräftats av justitieminister Peter Hummelgaard.”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/danske-ministern-om-de-svenska-gangen-en-totalt-sjuk-kultur

Utvecklingspartiet demokraterna, UP, har inte brutit ett enda vallöfte till väljarna 2022. Det är spårbara fakta. Alla våra politiker är spårbart meriterade personer med mycket personlig integritet men som vet att det är partiets sakpolitik som gäller alla partiföreträdare. Vi vet alla att det är framtidstro, invånarnytta och framgångsrik samhällsutveckling som är vårt politiska fokus. Vi vet också att vi helt fokuserar på Region Uppsalas invånare och företagare. Utifrån vår sakpolitik kämpar vi för deras och vår egen positiva framtid. Vi är inte PK, vi kallar en spade för en spade. Vi är inte karriärpolitiker, vi är erfarna Uppsalabor som erbjuder vår energi för Uppsala kommuns och hela regionens bästa. Är du också erfaren, har personlig integritet och gillar vår samhällsutvecklande vision är du varmt välkommen att bli en del av vår utvecklingskraft. 

Med dagens företrädare för UP skulle aldrig den lokala och regionala politiken komma undan med att inte ta i växande allvarliga samhällsproblem. Danskarna får aldrig problem med oss!

fredag 23 augusti 2024

Dåliga chefer

Sparka dåliga chefer

Personer oförmögna att delegera klokt ska inte vara chefer. Personer som inte klarar av att rimligt lösa sina uppdrag inom framförhandlade ekonomiska ramar ska inte vara chefer. Politiker som bara fokuserar på sina egna intresseområden ska inte ges övergripande politiska uppdrag. Titelsjuka ska verkligen hållas långt ifrån ledande uppdrag. Gunnar Wetterberg lyfter i nedan artikel i Expressen mycket viktiga budskap. Det han skriver är bland annat att offentlig sektor på bara tre fyra år kan effektiviseras med över 30% utan att någon blir uppsagd. Ja, du läste rätt. Ingen inom offentlig sektor behöver alltså vara rädd för att bidra till viktiga effektiviseringar. Som skattebetalare borde de jubla över att delta i detta viktiga förbättringsarbete.

Jag blir så hiskligt trött på alla politiker och chefer som kräver större budgetar för att lösa sina uppgifter. Och på alla journalister, som så sällan ställer motfrågan: vad gör du med det du redan har? I stället borde kravet på en god ledare naturligtvis vara att han eller hon ska kunna anpassa sig till nya krav med befintliga resurser.”

När jag arbetade på Svenska Kommunförbundet var tumregeln att två tredjedelar av utgifterna är personalrelaterade. Det är självklart: vård, skola och omsorg är det viktigaste kommunerna och regionerna håller på med. Men det öppnar också möjligheter. När vi räknade på personalomsättningen visade det sig att omkring åtta procent lämnade sektorn helt och hållet varje år. Tar man med alla som tar barn- eller studieledigt eller som byter till ett annat kommunalt jobb, så landar man antagligen på det dubbla, om inte mer. Det betyder att den som är chef för ett hyggligt stort arbetslag – 20‒30 personer – måste rekrytera tre-fyra nya medarbetare varje år.”

Och det är inte säkert att alla hål måste fyllas överhuvudtaget. Kanske kan en del pengar sparas för att omskola och vidareutbilda några medarbetare? Det är varje mellanchefs uppgift att ständigt älta sådana frågor. Men samma logik gäller för dem som är ansvariga för hela förvaltningar, kommuner eller myndigheter.”

Fler chefer borde värderas efter hur väl de klarar av att anpassa sina verksamheter efter hur omvärlden och uppgifterna utvecklas och förändras. Det borde regeringen och kommunstyrelserna ta till sig. Deras rekrytering av ansvariga chefer är ofta bedrövligt dåligt skött.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/daliga-chefer-skriker-alltid-efter-mer-pengar/

Hur viktiga är cheferna? Mycket viktiga. Alla verksamheter som inte inser att man måste säkerställa kompetenta chefer kommer inte att leverera goda resultat. Svårare än så är det inte, ändå så svårt för många verksamheter att få till. Och kompetenta chefer lyssnar också på både medarbetare och rådgivare i olika former. 



torsdag 22 augusti 2024

Tack

Man kan dö när som helst

År efter år får jag lära mig att vi lär selektivt av människans historia och samlade kunskaper. År efter år får jag lära mig att många av oss priviligierade människor inte är värda att få andras respekt. Egoismen är omfattande, intressesfären väldigt snäv och empatin mycket begränsad. Vad är fint med att bo jättestort och eller i flera stora bostäder? Vad är fint med att ha en eller flera lyxiga bilar? Vad är fint med att ha en massa titlar? De som mår bra av denna ytans glans är på många sätt olyckliga människor. De mer lyckliga är de som uppskattar att hjälpa andra, att lära av andra, att andas frisk luft. ”Jag kan ha fel” av Björn Nattiko Lindeblad var läsvärd. Att resa inåt, leva resurssnålt och försöka sprida kärlek är säkert ett mycket rikare liv än vad många av oss förstår. Personligen skulle jag inte vilja bo sämre än jag gör. Och jag vill så länge som möjligt fortsätta att uppleva nya och gamla platser på vår jord. Jag vill också ständigt känna att jag lär mig nytt och att jag känner att jag kan bygga andra genom att dela med mig av kunskaper och kontaktnät. 

Den senaste veckan har varit lite omtumlande. Plötsligt blev jag kontaktad av en man som driver en släktutredning efter ett dödsfall. På bara en vecka har jag fått kontakt med tre amerikanska kusiner och snart två till. Ingen kontakt eller kunskap om varandra sedan tidigare. Oavsett om det är massor av tillgångar eller ej som ska fördelas har jag redan fått en stark kontakt med tre av de fem kusinerna jag nu vet att jag har i USA. Tre av dem är läkare och två egenföretagare inom media-IT-världen. De bor i Chicago och i Dallas. Min döda farbror i Chicago var en framgångsrik forskare och affärsman. Snart sitter jag sannolikt på ett plan för att träffa mina ”nya” kusiner. Livet är fantastiskt. 

Jag vill tacka livet! Jag har fått chansen att leva. Att få uppleva, utvecklas, bidra för mänskligheten och göra det mänskliga livet vidare. Alla som känner mig vet att jag alltid kombinerat hårt arbete och personlig utveckling med att ha roligt, så gott som möjligt vårda relationer och vara en coachande pappa. Min huvudsakliga gärning ska fortsatt vara att vända en negativ demokratisk utveckling på jorden och att mina barn, barnbarn och dem jag i övrigt coachar ska tyckte att jag var en ”fyr” i deras fantastiska liv. Ett gott liv kräver flera ”fyrar”. Kan något i livet bli bättre än att definieras som andra människors ”fyr”? Alla enskilda människor fattar sina egna beslut. Varje dag är en ny dag. Varje dag kan du dramatiskt förändra ditt liv. En hel del vill förändra sitt liv ordentligt men vågar inte. Om du är en av dem, varför vågar du inte? Björn Nattiko Lindeblad vågade.

Man kan tycka mycket om sina föräldrar. Bra och dåligt. De är som alla andra, inte perfekta. En sak är dock helt säker, utan dem skulle inte just du finnas. Vad just du och jag gör av våra egna liv är i stor utsträckning upp till egna mål och ansträngningar. Vi får en stund på jorden. Den är nu. När som helst kan den stunden vara över. Det är oavsett den ålder man uppnår en liten stund. Jag tackar min mamma och pappa för den stund jag får. Tack!


onsdag 21 augusti 2024

Att klara framgång

Vissa är för små för att bli stora

De riktigt stora ledarna har ofta kombinerat filosofiska tankar med viljan att upptäcka nytt. Riktiga ledare är inte förvaltare, de driver förändring och förbättringar. Oftast kopplade till egna ambitioner som görs möjliga genom näringslivskarriärer eller politiska ambitioner kopplat till mer eller mindre stora samhällen. Inom näringslivet används maktmedlet att tillsätta och avsätta plus ekonomiska incitament för att försöka förverkliga kommersiella framgångar. Inom politiken var det förmågan att engagera många invånare som skapade handlingsutrymmet. Tyvärr har även politiken blivit en arena där ekonomiska incitament lockar broilers till livstidspolitiska karriärer eller en omvänd karriär jämfört med till exempel USA. 

I USA har många ledande politiker först visat sig praktiskt dugliga inom näringslivet och därefter erbjudit sig att utföra politiska gärningar. I Sverige har många ledande politiker redan i skolan engagerat sig i ungdomsförbund, sedan gjort karriär finansierade genom skatter för politiska uppdrag för att därefter tjäna mer pengar som lobbyister och få feta uppdrag kopplat till offentliga utnämningar. Den omvända ordningen är inte till ett unikt samhälles fördel. 

Tekniskt är ledare något genom vilken energi strömmar. De stora ledarna får energin att strömma hos dem som ingår i deras lag. Särskilt dugliga ledare är de som i ideella organisationer kan få många att göra värdeskapande insatser utan ekonomiska ersättningar. Pengar och prylar är långt ifrån det viktigaste i våra liv. Men det är bra att ha tillräckligt med just pengar och andra tillgångar för att känna sig fri.

HBR skriver mycket läsvärt nedan om hur många människor ändrar beteende i förhållande till dig om du tar dig, eller får, ledaruppdrag. Det är viktigt att förstå. Många tappar fotfästet fort när de sitter på höga maktposter.

"As you transition to a leadership role, your relationship to power changes: You gain more of it, and people start acting differently around you due to your authority. How can you avoid the hidden traps of gaining power, which shapes you in ways you may not realize? The authors outline five key traps leaders can fall into — the savior trap, the complacency trap, the avoidance trap, the friend trap, and the stress trap — and offer ways to counteract each."

"There’s an old saying: the higher you rise, the funnier your jokes. But it’s no joke that power changes you. It alters your perceptions, judgment, and behavior. What’s less understood is that power doesn’t just change you, it changes those around you. Holding power means you become a target for others’ expectations and projections. When you step into a role of power, you are no longer seen as an individual, but as a symbol of authority. People may overvalue your ideas and undervalue theirs. They may give you less honest — and less accurate — feedback. They may be less willing to speak up, trust their perceptions, and take risks — and may turn a blind eye towards your misconduct. They may also place unrealistic expectations on what you can accomplish — or, conversely, regard you with skepticism, watching to see if you’re worthy of your status."

"One issue with positional power is that these traps are inevitable to some degree. You’re meant to have answers and weigh in with your expertise. Your position affords you the ability to avoid some of the “grunt work” so you can concentrate on leading. You should be collegial, to a degree, and not authoritative to inspire and support your team."

https://hbr.org/2024/06/5-traps-to-avoid-as-you-gain-power-as-a-leader?ab=HP-hero-featured-text-1

Om svenska väljare tydligare synar partiernas företrädare och deras meriter kommer kommuners, regioners och landets utveckling bli bättre. I vart fall om vi röstar på de partier som erbjuder de mest relevant erfarna och meriterade politikerna. Gör du den ordentliga bedömningen när du bara får rösta på allvar i tre val samtidigt enbart vart fjärde år? Väldigt många gör det inte. Det är beklagligt.



tisdag 20 augusti 2024

AI nirvana

Vem bestämmer

Vi lever i digitaliseringstiden. Vad bjuder AI på? Konkurrenskraft och ett ännu högre utvecklingstempo är det enkla svaret. Det är viktigt att förstå att de samhällen som utvecklats bäst på jorden både varit snabba på att ta till sig ny teknik samtidigt som de utvecklat ny. Länge under människans historia drevs utvecklingen framåt i områden som idag kallas Mellanöstern och Asien. Inte minst i Kina och Indien som åter rest sig ifrån askan och nu utvecklas i ett extremt tempo. Ett tempo som Europa och USA har allt svårare att matcha. Inte minst mängden människor i Asien har betydelse när AI-teknologin blir allt viktigare och där datamodellerna kräver höga volymer.

Alla förståsigpåare är överens om att AI blir kronan i den digitala tidsåldern. Kan AI vara ”game-changer” för en västvärld på dekis? JA! Om tekniken skyndsamt används för att kraftigt effektivisera offentlig sektor och maximalt konkurrenssäkra vårt näringsliv. Handelskrig är en dålig lösning på tappad konkurrenskraft. Vi måste satsa mer på att utnyttja och utveckla AI-teknologin. Vi måste också fatta att sy- och träslöjd är bra praktiska ämnen i skolan men varför har vi inte ett ämne som typ heter ”datoranvändande”?

AI är viktigt men det är dumt att blint börja ”lyda” olika AI-stöd. Jag delar Ann-Charlotte Martéus, Expressens, syn att det qskulle vara ett stort misstag om människan låter AI fördumma sig. Vad menas med det? Läs hennes artikel nedan.

Det det talas om risken för att datorer ska bli smartare än vi, och tar över. Vi behöver ju inte accelerera den utvecklingen genom att frivilligt göra oss själva dummare.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/nar-ai-tar-over-planeten--blir-sverige-forsta-offret/

Att kronan i vår digitala tidsålder är både nyttig och potentiellt farlig är ställt utom rimligt tvivel. The Guardian bjuder nedan på budskap viktiga att ta på allvar. I en extremt digital värld är det t ex inte otänkbart att AI får styra ett lands atomvapensystem. 

A group of current and former employees at prominent artificial intelligence companies issued an open letter on Tuesday that warned of a lack of safety oversight within the industry and called for increased protections for whistleblowers.

The letter, which calls for a “right to warn about artificial intelligence”, is one of the most public statements about the dangers of AI from employees within what is generally a secretive industry. Eleven current and former OpenAI workers signed the letter, along with two current or former Google DeepMind employees – one of whom previously worked at Anthropic.”

https://amp.theguardian.com/technology/article/2024/jun/04/openai-google-ai-risks-letter

Personligen är jag skeptisk till att människan kan enas om standarder och regler kopplade till AI. Vinsterna för företag som ligger i täten är för stora och rädslan bland länders ledare för stor. Intressant att läsa nedan artikel i Southampton China Morning Post. Den beskriver väl utmaningen att lyckas skapa ett globalt regelverk för AI. Som ska efterlevas om det blir något…

As major powers rush to draw up a global framework to govern the development and use of artificial intelligence (AI), differences in political ideologies and values between China and the West could undermine progress, observers believe.

Specifically, China’s domestic use of the emerging technology coupled with Beijing’s perception of the risks it entails remain highly divergent from those of Western countries, analysts have suggested, an issue that could prove problematic as countries work towards an alignment that helps to formulate an international rule book on AI.”


In the West, AI technologies are primarily being developed by private tech firms to serve companies and individuals, motivated by the goal of achieving market dominance.

But that is not entirely the case in China. “The Chinese government is actually in the game of developing AI,” Jia said.”

”While Chinese tech giants like Baidu and Tencent are also aiming for market dominance, the Chinese government is much more heavily involved in the actual development of AI technologies compared to those in Western economies.”

”The intervention of Chinese authorities at the development level is based mainly on Beijing’s desire to use such technologies for mass surveillance, and to improve domestic technological expertise to reduce dependence on Western technology, according to Jia.”

Because China’s goals are vastly different [from the West’s] – one is to succeed in the market, the other is to use methods to strengthen control and also flex their strengths and showcase their supremacy – you can imagine their concerns are naturally going to be different,” Jia added.”

The contrarian views – and concerns – of China and the West were spotlighted during a symposium in Beijing in June, when Zhang Linghan, a professor at the Institute of Data Law at China University of Political Science and Law, indicated that different countries had “different perspectives, histories and frameworks of laws”.

While countries could learn from each other’s regulations, she said differences between the European Union and China “cannot [be] ignored”, adding that some risks that were highlighted in Europe were in fact acceptable and legal in China.”

“It is [due to] the difference in culture and the difference of situation,” said Zhang, who sits on a United Nations high-level advisory body on AI.”

“China says these regulations are aimed at creating a healthy online environment, but experts in the US and EU would just call it censorship,” he said.”

https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3271294/can-china-and-west-agree-global-ai-rules-amid-existential-risks?module=top_story&pgtype=homepage

Sverige måste växla upp nyttjandet av den bästa teknologin. För ett litet land som vårt är det av avgörande konkurrensbetydelse.



måndag 19 augusti 2024

Entreprenörskap

Beteendevetenskapen bär på framgångarna

De stora entreprenörerna tar inte över tidigare offentliga verksamheter och driver dem effektivare för att få fram nödvändiga vinster. Dessa entreprenörer kan vara bra för samhällsutvecklingen om de levererar med rimlig kvalité men det är inte de, eller ens de som kommer på smartare kvalitativa nya sätt att leverera upphandlade offentliga tjänster som leder till bra vinster, som bär på ”guldet” mot högt generellt välstånd. Det ”guldet” skapas inom de avancerade verksamheter som utvecklar, producerar och säljer sina produkter och tjänster internationellt. Det är förädlade naturtillgångar, forskningsresultat industrialiserade inom transportsektorn, sjukvården, digitaliseringen, matförsörjningen med mera som tack vare entreprenörer gjorde Sverige rikt. Och riskkapitalister är mycket viktiga för att entreprenörers drömmar ska få en chans. Varje samhälle som vill bli framgångsrikt måste uppmuntra entreprenörskap, måste behålla entreprenörer och de allra bästa attraherar entreprenörer från andra samhällen att flytta till dem. Just så vill jag att Uppsala ska vara. Uppsala är attraktivt men kan bli mycket attraktivare om vi låter de globala idébyggarna bygga.

Kunskapen om oss människor och våra beteenden är extremt värdefulla för den som vill bli framgångsrik företagare. Totalt kundfokus, att möta köpares behov och leverera minst i linje med deras förväntningar, skapar framgång. Förmågan att skapa varumärkeslojalitet, känslan av att vara del av ett vinnarlag och att känna sig trygg i sina köp skiljer de seriösa företagarna från de oseriösa. Beteendevetenskapen kan lära oss mycket. Tyvärr utnyttjas den kunskapen även flitigt av oseriösa. Nedan ett intressant BBC-reportage om beteendevetenskapens affärsbetydelse. 

In an interview with the BBC, founder of the multimillion-dollar skincare empire Dermalogica talks about entrepreneurship, independence and why human skills are the future of the service industry.”

After three decades of building a business, Wurwand has seen the technological landscape change. But while so much talk centres the development of artificial intelligence, she's confident there's no replacement for the human touch in service industries.”

https://www.bbc.com/worklife/article/20240118-jane-wurwand-interview-influential-katty-kay

Geopolitiken gör nu att regionaliseringen återigen blir fokus för att säkra leveranskedjor men också för att stärka den egna innovationskraften. Avancerad produktutveckling kräver att ett företags forsknings- och utvecklingsverksamhet också har en närliggande produktionsenhet. Så tänkte inte affärsledare under många år. Nu gör de det. Och samhällen som vill bli framgångsrika bygger branchkluster som i ”ringar” kan beskriva hur deras ”eko-system” hänger ihop. För mig är det obegripligt att inte alla kan förstå att t ex globalt framgångsrika affärs- och utvecklingskluster kopplade till Life science, Grön utveckling och Digital utveckling skapar kraft för alla andra näringar och offentlig sektor. Uppsala har alla chanser att bli ett geografiskt område med en av världens mest framgångsrika ekonomier. Genom att skapa dessa kraftfulla kluster blir det verklighet. När klustren är etablerade stärks de av egen kraft.

Små befolkade samhällen som t ex Sverige, Danmark, Norge och Schweiz kan vara mycket välmående om det finns gott om entreprenörer, finansiärer och ett samhällskontrakt om att alla som kan bidra till det gemensamma värdeskapandet ska bidra till det.



söndag 18 augusti 2024

Ingen omprövning

Obegripliga prioriteringar

Det är snudd på att jag börjar misstänka korruption när inte en majoritet av partiers mandat tänker om kopplat till tätorternas utveckling. Uppsalas bästa byggutveckling sker genom att stärka tågspårsnära tätorter mer än det nuvarande planer innebär samt att förtätningen av staden sker hälften så fort som vissa önskar. Hälften så fort så att t ex skolan och sjukvården kan leverera med kvalité. Befolkningstillväxt innebär generellt att ett samhälle är attraktivt. Samtidigt är det oklokt att uppmuntra kraftig tillväxt.

En sak är säker, Liberalerna struntar helt i att massor förändrats till det sämre sedan 2017/2018 när Uppsala kommun, Region Uppsala och staten tecknade Fyrspårsavtalet. Det är obegripligt men ett faktum. Utan personligt ansvar krokar Liberalerna långsiktigt arm med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna om att det vansinniga bostadsplanerna i Fyrspårsavtalet och spårvägsprojektet ska genomföras. Som tur var ska sossarna åtminstone leverera en omförhandling med staten. UNT skriver nedan om hur glada Liberalerna är över att snabbt försöka bygga en ny stad i staden och spårväg. Som sagt, det personliga ansvaret för social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet är obefintligt. Smällarna för politikers dumheter får skattebetalande invånare ta. 

Det var för ett drygt år sedan, i juni, som Liberalerna bekände färg om att de som tidigare stod stadigt bakom Fyrspårsavtalet och spårvägsprojektet. Ett faktum som många ”borgerliga” inte vill inse. Liberalerna ville ”pausa” spårvägsprojektet….

Ett år har gått sedan S, V och MP enades med L och spårvägen fick sin majoritet. Nu drar snart bygget igång, men oppositionen har inte släppt hoppet om att stoppa planerna.”

Detta alltså trots att spårvägsfrågan fortsätter att klyva Uppsalapolitiken mitt itu. Men planerna går vidare så länge det rödgröna styret (S, V, MP) och Liberalerna säger ja.”

– Vi var beredda att pausa spårvägsprojektet för att få till ett maktskifte. Nu blev det inte så. En politiker måste få ändra sig, säger Jennie Claesson (L).”

Men så, sommaren 2023, "bröt Liberalerna dödläget" i politiken, som Jennie Claesson konstaterade, till priset att hon slängdes ut ur allianssamarbetet med M, KD och C. Och sedan dess har spårvägen haft en majoritet bakom sig.”

Specifikt är det i frågorna om spårvägen, fyrspårsavtalet och byggplanerna i Sydöstra staden som styret och L står enade. Och det gäller oavsett vilket styre Uppsala har efter nästa val?

– Ja, säger Jennie Claesson.

Ert ja till spårvägen, håller det i tio år?

– Ja, gud ja. Nu påbörjas ju upphandlingarna och det vore dumt att plötsligt avbryta det. Och redan 2029 ska ju spårvägen vara klar.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/efter-overenskommelsen-s-och-l-lovar-tio-ar-av-ja-till-sparvag/jv4xzwoj

Det är beklagligt att det fortfarande sedan 2021 finns ett svagt stöd för spårvägsprojektet! Efter några månader in på år 2022 ändrade sig Moderaterna och anslöt sig till UPs linje. Klokt men sent. I bästa fall kommer alla nu kommande lagliga prövningar rädda Uppsalas skattebetalare från allt för tokiga kollektivtrafiksatsningar. Nu behöver både kommunen och regionen prioritera skola, äldreomsorg, sjukvård, laga potthål och fungerande buss och pendeltågstrafik. 

lördag 17 augusti 2024

Konkurrens utan vinst

Konkurrens om eleverna genom kvalité

Konkurrensutsättning har ett stort egenvärde. Alla framgångsrika företag konkurrensutsätter sina leverantörer. Inget framgångsrikt företag är så dumt att de handlar konkurrensutsatta produkter och tjänster från endast en leverantör om alternativ finns. Den tidigare Scania-VDn Leif Östling har väldigt rätt i att offentlig sektor har mycket att lära av de bästa företagens inköpstänk och verksamhetsprocesser. Privata företags styrelser är mycket bättre på att sätta prestationspress på verkställande ledningar än vad offentliga nämnder och styrelser är. Samtidigt upphandlar inte det offentliga sitt viktigaste uppdrag, skolan.

Skolplatser upphandlas inte. Staten bestämmer vilka som får bedriva skolverksamhet, ansvarar för skolors kvalitetsuppföljning och styr skolan kraftigt genom lagar. Men inga skolor upphandlas av professionella upphandlare. Föräldrar och elever får välja så gott det går mellan alternativen. Många väljer av praktiska skäl fortfarande närhetsprincipen. Socioekonomiskt starka föräldrar försöker hitta de mest välrenommerade skolorna och skolor man tror bäst passar sitt barn. Socioekonomiskt svaga väljer nästan alltid närhetsprincipen. Många av dessa är invandrare och för många av dem är det svårt att förstå vilka alternativen är och vad de innebär. Konkurrens är mycket bra men vinstintresset i svenska skolor som drivs som AB är ett gift i systemet. Stiftelser som huvudmän till skolor kan också tjäna pengar men syftet med en sådan skola är att pengarna ska gå till undervisning och bra arbetsmiljö, inte aktieutdelning till ägarna. ”Aktieutdelningen” är att våra barn och unga blir konkurrenskraftigt skolade!

Joel Stade skriver en läsvärd krönika i GP nedan. Det vinstdrivande marknadsexperimentet blev dåligt. De enda vinnarna är bland andra några moderata toppolitiker som hunnit bli mycket rika på bolagiseringen av skolan. Nej, staten ska inte köpa upp de privata skolbolagen. Riksdagen ska förbjuda AB som verksamhetsform men erbjuda och uppmuntra stiftelser. 

Sverige är redo för att avveckla det urspårade experimentet med vinstdrivande skolor. Väljarstödet är massivt och nu ser en politisk majoritet ut att bildas i frågan.”

Väljarmajoriteten har velat avskaffa vinsten som drivkraft i skolväsendet länge. I SOM-institutets senaste undersökning angav 70 procent att vinstutdelning inte ska tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Förtroendet har urholkats av en lång rad skandaler där friskolor satt glädjebetyg, brustit i kvalitet och valt bort krävande elever.”

”I grunden finns den principiella frågan om skolväsendet ska ha elevernas kunskap och fostran som sitt mål – eller om aktieägarna är viktigare. Skolkoncernerna har misslyckats fullständigt med att skapa folklig acceptans för sin verksamhet.

Hittills har politiken svarat på opinionstrycket genom att försöka reglera bort brister. Om friskolorna i lag tvingas hålla god kvalitet finns inget utrymme att tjäna pengar, är logiken. Det har lett till en destruktiv katt och råtta-lek, där staten skapat nya regler och anställt fler inspektörer, medan friskolorna hittat nya sätt att kringgå regleringarna. Det dags att istället angripa roten till det onda: Drivkraften att tjäna pengar på skolverksamhet.”

”Att de vinstmaximerande skolornas kritiker inte har bättre svar på hur det ska gå till är dock otillfredsställande.”

Staten bör inte fortsätta som ägare, utan ska ha målet att hitta nya ideella huvudmän till de förvärvade skolorna. Stiftelser, personalkooperativ, folkrörelser och föreningar är lämpliga. Alternativa pedagogiska synsätt kan beredas större plats: Waldorf, montessori och skolor som bedriver undervisning ute i skog och mark.”