torsdag 29 augusti 2024

Betalningsförmåga

Behov är inte synonymt med betalningsförmåga

I Enköping finns gott om hyresrätter som är svåra att hyra ut. Samtidigt säger Länsstyrelsen att det är brist på bostäder. Det finns just nu också gott om bostadsrätter till salu i Uppsala, även mycket billiga och väl fungerande lägenheter som ändå är svårsålda. Sverige har nu, efter Tyskland, EUs sämsta tillväxt. Ja, du läste rätt. Sverige har nu över 8% arbetslöshet varav många är långtidsarbetslösa invandrare främst från Afrika och Mellanöstern. Byggmarknaden har kollapsat och det är kopplat till två huvudskäl. En kraftigt höjd realränta jämfört med tidigare samt en kraftigt försämrad betalningsförmåga bland stora grupper i behov av bostad. Om svensk ekonomi på allvar ska få igång tillväxten måste antalet bidragstagare kraftigt minskas och stora personalresurser flyttas från administrativ offentlig verksamhet till arbete inom näringslivet, gärna kopplat till exportindustrin.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/bostadsbrist-i-lanet

Sveriges regeringar de senaste mandatperioderna har grovt misslyckats med att skapa en stark tillväxtekonomi. Miljöpartiets påverkan har stor skuld både i Sverige och Tyskland. Tillväxthaveriet i Sverige och Tyskland beror främst av två skäl. En galen invandrings- och energiförsörjningspolitik. Energin blev onödigt dyr och inte tillförlitlig. Mängden invandrare med mycket låg utbildning, mycket dålig svenska och med en mycket annorlunda kultur får stora negativa konsekvenser i ett bidragssamhälle som det svenska. På toppen av bidragen finns gott om statliga lagar och regler som är kostnadsdrivande. Tomas von Brömssen berättar i nedan SVT-intervju hur han som riddaradel växte upp i en två där två föräldrar och tre barn bodde. Varför ska skattebetalarna betala för boendestandarder för helt bidragsberoende som lågt självförsörjande oftast inte kan bära? Det svenska bidragssystemet är inte anpassat till en helt ny verklighet skapad av en ansvarslös invandringspolitik.

https://www.svtplay.se/video/j16gRan/min-sanning/tomas-von-bromssen

Svenskt Näringsliv ryter nu till om att regeringen måste skärpa sig. Sverige tappar i konkurrenskraft och det slår ekonomiskt illa mot både yngre svenska generationer och pensionssystemet. Fler i arbetsför ålder måste bli självförsörjande. Sverige måste attrahera fler högavlönade specialister att invandra till Sverige och fylla lediga jobb inom näringsliv och universitet. Alla arbetsföra som lever på försörjningsbidrag måste utföra minst 30 timmars arbetsvecka. Och de praktiska gymnasieutbildningarna måste stärkas. Liberalernas partiledare Johan Pehrson måste snacka mindre och göra mer för att Sverige ska stärkas. Mycket snack är det och på tok för lite verkstad. Ska betalningsförmågan finnas hos fler som efterfrågar bostäder måste många fler vuxna i Sverige bli självförsörjande. Till exempel Uppsala kommun klarar inte av att bära fler helt bidragsberoende. Och byggmarknaden kommer inte igång förrän betalningsförmågan stärks. Och betalningsförmågan ska inte vara kopplad till ökade bidrag för då dräneras ekonomin på hållbar tillväxtkraft. Enkel sambandslära.

https://www.svensktnaringsliv.se/pressrum/tillvaxten-tillbaka-i-svensk-ekonomi_1217037.html

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pehrson-arbetslosheten-den-hosta-pa-tio-ar

Ett sjukt faktum kopplat till betalningsförmåga är att lagstiftarna, riksdagsledamöterna, inte stoppar oseriösa långivare. Långivare som till exempel lånar ut pengar till ekonomiskt mycket svaga personer till mycket hög ränta. Inte minst till personer med allvarliga och dyra beroendeproblem. SMS-lån och ”pensionärslån” är låneprodukter som ofta borde definieras som ocker. I ett dödsbo jag är inblandad i är det tydligt att se hur extremt snabbt ockerlån gör tillgångar till värde noll för den som varit oklok, varit tvingad eller av extremt kortsiktighet valt att gå den vägen. Svenska invånares betalningsförmåga måste stärkas! 

Sverige behöver kraftfulla konkurrensfrämjande reformer och det inkluderar en integrationspolitik värd namnet!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar