fredag 2 augusti 2024

Leverera

Oacceptabelt sakta

Brottsbekämpning är regeringens viktigaste vallöfte! Det är viktigt att det blir mer än bara en massa ”vackra” ord. I praktiken kommer anonyma vittnen bli svårt att tillämpa. Men vallöftet att ta bort sekretessen mellan myndighetspersoner som har sekretess måste skyndsamt implementeras. Jag håller med Expressens ledare om att regeringen måste börja skämmas över sin slöa implementation av skippad sekretess mellan främst skola, socialtjänst, Polis och Kriminalvården. Expressens ledare nedan är mycket kritisk över att den nödvändiga reformen inte var mer förberedd av regeringen.

Polisen, Skatteverket och Försäkringskassan har länge bett politikerna att ändra lagarna om sekretess så att man smidigt kan tipsa varandra och byta uppgifter. Migrationsverket, Kronofogden, Arbetsförmedlingen, Tullverket och Arbetsmiljöverket behöver också vara med.”

Men myndigheterna är inte nöjda. Arbetet försvåras av sekretesslagarna. För trots regeringens retorik har inte mycket hänt.”

Polisen och alla andra myndigheter lär få vänta. Det har ännu inte lagts någon proposition, trots att en sådan aviserades på regeringens lista för våren.”


Nyligen genomfördes ett antal fångutväxlingar mellan Västvärlden och Ryssland. Det är presidentvalstider i USA. Vad lär vi oss av fångutväxlingen? Mycket. Dels att vissa länder tycks fängsla oskyldiga personer just för att kunna använda dem som utbytesbrickor. Om det är så visar det att det inte enbart i ord får vara så att om vi svenskar åker till ”Åk inte dit” länder, på UDs hemsida, får vi skylla oss själva om vi utan rimlig anledning fängslas. Det andra är att Västvärlden tydligare behöver bli ett gemensamt block. Ett block som också inkluderar Norge och Schweiz. USA är västblockets ledare. Vare sig Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien eller Spanien är idag i en form för att kunna axla den rollen. USA visar tydligt vilken makt de har mot andra västländer när de utan konsekvenser tidigare spionerade på Angela Merkel och nu fick Tyskland att utlämna en rysk lönnmördare i utbyte mot amerikaner.  USA behöver inse att Västvärlden behöver bli ett block av jämlikar liknande ett större EU-samarbete men där kvalificerad majoritet gäller. Nedan en CNN-länk om fångutväxlingen och en länk om UDs omfattande lista på avrådan.

USA borde redan ha insett att deras vilja att självständigt kunna affärsförhandla med stora delar av Asien inte är starkt nog. På bara 30 år har verkligheten kraftigt förändrats och BRICS+ sitter i stor utsträckning på många av jordens för människans viktigaste naturtillgångar. Vad borde samarbetet avgränsas till? Försvarssamarbetet är självklart. Brottsbekämpningen måste inkluderas. Handelsförhandlingar kan med fördel samordnas. Och förhandlingar kopplade till miljö- och klimatfrågor. Väst ska i sammanhanget vara en samling demokratier. Britterna fick till sist smärtsamt ge upp sitt globala herravälde. USA hade det några få år. För att balansera styrningen av världen behöver demokratierna samarbeta ännu mer än hittills. 

Ja, ja innan Västvärlden fattat, och ”sytt ihop” en pakt liknande ovan måste Sveriges regeringar gå från ord till handling! Sekretessen mellan sekretessbelagda myndigheter måste upphävas nu! Det är mycket viktigt både för det förebyggande brottsbekämpande arbetet och för att få stopp på alla bidragsbrott som nu äger rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar