Sparka dåliga chefer
Personer oförmögna att delegera klokt ska inte vara chefer. Personer som inte klarar av att rimligt lösa sina uppdrag inom framförhandlade ekonomiska ramar ska inte vara chefer. Politiker som bara fokuserar på sina egna intresseområden ska inte ges övergripande politiska uppdrag. Titelsjuka ska verkligen hållas långt ifrån ledande uppdrag. Gunnar Wetterberg lyfter i nedan artikel i Expressen mycket viktiga budskap. Det han skriver är bland annat att offentlig sektor på bara tre fyra år kan effektiviseras med över 30% utan att någon blir uppsagd. Ja, du läste rätt. Ingen inom offentlig sektor behöver alltså vara rädd för att bidra till viktiga effektiviseringar. Som skattebetalare borde de jubla över att delta i detta viktiga förbättringsarbete.
”Jag blir så hiskligt trött på alla politiker och chefer som kräver större budgetar för att lösa sina uppgifter. Och på alla journalister, som så sällan ställer motfrågan: vad gör du med det du redan har? I stället borde kravet på en god ledare naturligtvis vara att han eller hon ska kunna anpassa sig till nya krav med befintliga resurser.”
”När jag arbetade på Svenska Kommunförbundet var tumregeln att två tredjedelar av utgifterna är personalrelaterade. Det är självklart: vård, skola och omsorg är det viktigaste kommunerna och regionerna håller på med. Men det öppnar också möjligheter. När vi räknade på personalomsättningen visade det sig att omkring åtta procent lämnade sektorn helt och hållet varje år. Tar man med alla som tar barn- eller studieledigt eller som byter till ett annat kommunalt jobb, så landar man antagligen på det dubbla, om inte mer. Det betyder att den som är chef för ett hyggligt stort arbetslag – 20‒30 personer – måste rekrytera tre-fyra nya medarbetare varje år.”
”Och det är inte säkert att alla hål måste fyllas överhuvudtaget. Kanske kan en del pengar sparas för att omskola och vidareutbilda några medarbetare? Det är varje mellanchefs uppgift att ständigt älta sådana frågor. Men samma logik gäller för dem som är ansvariga för hela förvaltningar, kommuner eller myndigheter.”
”Fler chefer borde värderas efter hur väl de klarar av att anpassa sina verksamheter efter hur omvärlden och uppgifterna utvecklas och förändras. Det borde regeringen och kommunstyrelserna ta till sig. Deras rekrytering av ansvariga chefer är ofta bedrövligt dåligt skött.”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/daliga-chefer-skriker-alltid-efter-mer-pengar/
Hur viktiga är cheferna? Mycket viktiga. Alla verksamheter som inte inser att man måste säkerställa kompetenta chefer kommer inte att leverera goda resultat. Svårare än så är det inte, ändå så svårt för många verksamheter att få till. Och kompetenta chefer lyssnar också på både medarbetare och rådgivare i olika former.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar